Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Сполучені Штати радять: більше покладайтеся на ринок

28 травня, 2005 - 00:00
СЕМ’ЮЕЛ БОДМЕН

Учора завершився візит в Україну міністра енергетики США Сем’юела Бодмена. У Києві високий гість зустрічався з Президентом України Віктором Ющенком і прем’єр-міністром Юлією Тимошенко, з іншими високопосадовцями країни. На обговоренні, як сказано в матеріалі, надісланому напередодні візиту до «Дня» амбасадою США в Києві, — «переваги розвитку ринкового енергетичного сектора, який приваблював би ринкові інвестиції».

Виступаючи в четвер у столиці України на міжнародній конференції «Енергетична безпека Європи ХХI сторіччя. Євразійські енергетичні коридори», п. Бодмен, зокрема відзначив, що «Президент Буш дуже відповідально ставиться до допомоги Україні у збільшенні її енергетичної незалежності, диверсифікації її енерготоргівлі та реструктуризації її енергетичного сектора у міцнішу частину економіки країни. Це — одна з причин мого візиту в Україну».

А вчора пан міністр провів у посольстві США зустріч з представниками української преси. На ній він, зокрема, зазначив, що пуск нафтопроводу Самсунг — Тбілісі — Джейхан, на якому він нещодавно був присутній, дозволить підвищити енергетичу безпеку всіх країн регіону, включаючи й Україну. Бодмен не вважає, що український нафтопровід Одеса—Броди є конкурентним щодо цього нафтопроводу. Навпаки, на його думку, український маршрут його лише доповнює і диверсифікує джерела доставки нафти в країни Європи. Разом з тим, міністр відзначив, що не уряд Сполучених Штатів, а лише ринок визначить, чи будуть американські компанії, які видобувають каспійську нафту, постачати її цим нафтопроводом. Відповідаючи на запитання «Дня» про те, чи братимуть США участь у створенні консорціуму з управління нафтопроводом Одеса—Броди, Бодмен відзначив, що в тому разі, якщо український уряд ухвалить таке рішення, американський уряд надасть всю можливу допомогу. Водночас на запитання про те, чи радитиме його уряд американським компаніям залучитися до участі в консорціумі, Бодмен відзначив, що його уряд не вказує і не радить своїм компаніям, а, навпаки, бажає отримувати поради від них. Так само, за словами міністра, на переговорах з українськими керівниками він радив вчиняти й їм і розширювати діалог з бізнесом.

Відповідаючи на запитання «Дня» про те, чи був у Сполучених Штатах зафіксований деякий відхід України від ринкових принципів під час нещодавньої кризи на ринку нафтопродуктів, він відповів однозначно: «Так». І тут же пояснив: «Ми віримо у вільний ринок, який і повинен визначати ціни. Так, про цю проблему в Україні ми знаємо. Я розмовляв і з Президентом, і з прем’єр-міністром і почув, що вони погодилися з тим, що проблема була, і що її треба розв’язувати в ринковий спосіб. Тепер ми, почувши їхні слова, будемо уважно спостерігати, як вони будуть виконуватися». Міністр по слався на досвід США, які також у 70-х роках зробили спробу контролювати ціни на нафту. І назвав цю спробу «дуже невдалою». «Ми тоді отримали паніку, а замість чіткості на ринку — черги на заправочних станціях, і... відмовилися від такої політики». «Тепер ми покладаємося саме на ринок, і він дозволяє економіці успішно розвиватися», — сказав Бодмен.

Віталій КНЯЖАНСЬКИЙ, «День»
Газета: 
Рубрика: