Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Нові оберти» України і Румунії

28 травня, 2005 - 00:00

Наступного місяця Україна і Румунії мають розпочати перевірку стану лінії державного кордону. Таку роботу (звичайну для міжнародної практики) Київ та Бухарест не проводили більше нiж двадцять років. На заваді, вочевидь, ставали постійні суперечки двох країн. Схоже, що сьогодні можна говорити про певний позитивний перелом у відносинах. Невідомо, щоправда, як довго триватиме такий «медовий місяць». Про «нові акценти» українсько-румунської співпраці «День» поцiкавився у помічника голови Державної прикордонної служби Бориса ТРЕГУБОВА.

— Що на сьогодні зроблено в питанні перевірки кордону з Румунією?

— Ми опрацювали всі необхідні організаційно-технічні документи. Саму роботу з цього приводу ми розпочали в листопаді минулого року. 17—20 травня у Чернівцях відбулося третє засідання змішаної українсько-румунської прикордонної комісії, під час якої ми й погодили остаточні документи стосовно спільної перевірки. Зокрема, було підписано відповідну інструкцію. Також було обговорено питання щодо роботи змішаних робочих груп, уточнено їхній склад і основні завдання. Початок самої роботи має відбутися не пізніше 10 червня.

— У Румунії, як і в Україні, відбулася зміна влади. Крім того, у Румунії змінився керівник прикордонної служби. Чи не могли б підбити перші підсумки співпраці?

— Можна говорити, що ця співпраця набирає обертів. Зі зміною керівництва в прикордонному відомстві Румунії в принципі підходи до нашої співпраці не змінилися. Вони залишилися на нормальному рівні: існує взаєморозуміння і, навіть можна сказати, взаємодопомога.

— Останнім часом майже не згадується питання відновлення судноплавного каналу на Дунаї. Не так давно прикордонники мали через це будівництво проблеми. Чи можна говорити, що сьогодні це питання знято?

— Активної фази робіт на Дунаї поки що немає. Це пов’язано з весняними паводками. У Румунії були дуже сильні розливи в цьому році. Зараз проводяться вимірювальні роботи, роботи з навігаційної обстановки. Але заходи з активної розбудови зараз не ведуться. А в прикордонному контексті немає жодних проблем. Усе гаразд. Ми постійно інформуємо румунську сторону про заплановані заходи. Вони знають, коли і які будуть виконуватися завдання. Приміром, виміри проводилися за взаємним погодженням.

— Чи знайшли, однак, сторони порозуміння щодо морської ділянки кордону? Адже справа стосовно розмежування континентального шельфу та виключних морських зон у Чорному морі досі знаходиться в Міжнародному суді в Гаазі...

— Після візиту міністра закордонних справ Румунії в Україну поновлено процес консультацій делегацій України і Румунії з цього питання (щодо розмежування. — Ред. ) Один раунд таких переговорів уже відбувся. Із суду поки що справ ніхто не відкликав. Натомiсть ніхто не може сказати, як буде далі... Можливо, все вдасться вирішити і без суду, хоч твердої упевненості в цьому немає. Однак які б не були переговори — це завжди позитив. Найближчим часом відбудеться чергова зустріч експертів саме з питання розмежування континентального шельфу та виключних морських зон у Чорному морі.

Сергій СОЛОДКИЙ, «День»
Газета: 
Рубрика: