Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Знести!

Президент дав обнадійливий сигнал столиці
28 травня, 2005 - 00:00
ТОЙ САМИЙ БУДИНОК / ФОТО БОРИСА КОРПУСЕНКА / «День»

Сьогодні-завтра кияни, як водиться, візьмуть участь у масових гуляннях з приводу Дня міста. Буде багато промов, концертів, ярмарків, урочистих прийомів, нагороджень, яток з наїдками та напоями. Чим не привід порадіти, у якому гарному місті ми живемо. Але...

Хоч як це парадоксально, але за радянських часів наша столиця виглядала як одне з найбуржуазніших міст Європи. Оскільки могла дозволити собі «ексклюзив», що ціниться завжди й скрізь, — сквери, парки, велику кількість зелені на вулицях, які й створювали особливий архітектурний ансамбль. А сьогодні, на жаль, Київ став більш «совковим», стандартним — будинки-свічки із сумовитою завзятістю знищують несхожість, чарівність Києва. «День» писав і пише про це — давно, відверто і з тривогою. Тривогу цю поділяють і чимало киян. Деякі висловлюють свої протести публічно, виходячи під стіни мерії. Столична влада начебто до протестів прислухається й тут-таки дає дозвіл на чергове будівництво. Щоправда, днями пролунав голос, проігнорувати, який, сподіваємося, буде важко, незважаючи на те, хто що отримав і роздав.

Президент Віктор Ющенко виступив за те, щоб знести недобудований висотний будинок на пагорбі біля Маріїнського палацу та Міністерства охорони здоров’я. Главi держави варто, прямо скажемо, подякувати і всіляко підтримати в цьому прагненні. Це дуже важливо для майбутнього Києва: хто, де і як будуватиме в нашому місті.

«Цей архітектурний витвір треба зняти до нуля, щоб кияни спокійно жили», — сказав Ющенко під час бізнес-форуму в середу. Як образно висловився Президент, якого цитує «Українська правда», від цього будинку «всі князі перевертаються» на тому світі. На уточнення, який саме будинок Ющенко пропонує знести, він сказав: «Там, де стоїть непрацюючий кран. Між Міністерством охорони здоров’я та військовою комендатурою на Арсенальній площі». За словами Ющенка, про цей будинок «весь Київ говорить».

Як відомо, через будівництво цього будинку був порушений баланс схилу й утворилися тріщини на Маріїнському палаці. Для архітекторів президентська заява стала радісною несподіванкою. Ідеї водружати на цьому місці «щось таке», за словами першого заступника голови Всеукраїнського товариства охорони пам’яток Миколи Пархоменка, витали ще десять років тому. А фахівці постійно намагалися переконати столичні власті, що будувати на краю київських пагорбів небезпечно: за деякими оцінками, для того, щоб багатоповерховий монстр устояв на цьому рухомому грунті, треба забити в схил палі завдовжки… метрів 80. Тріснута «Маріїнка» — ще одне підтвердження небезпеки прийнятого щодо будівництва рішення: грунт «плаває». Є й критерії оцінки дещо іншого плану. Естетичного. Роки два тому в Києві збиралася науково-практична конференція, на якій українські фахівці висунули, а 15 країн-учасників підтримали ідею внести київські пагорби до списку об’єктів світової спадщини. Таким унікальним ландшафтом не може похвалитися жодна інша столиця Європи. Це по-перше. По-друге, будувати багатоповерхівку в цьому місці означає порушувати всі мислимі законодавчі норми про охорону архітектурної спадщини: територія в ареалі Печерської лаври входить до списку тих, які особливо «плекають». У жодного містобудівника минулих століть не піднiмалася рука зачепити цю територію, підкреслює М. Пархоменко.

Цей будинок — якщо все-таки буде прийняте рішення про його знесення — стане пробним каменем, говорить М. Пархоменко. Це охолодить запал інвесторів, архітекторів і чиновників, які непогано заробляють на забудові центру (за даними одного з фахівців, ціна квадратного метра в «скандальному» будинку сягає 10 тисяч доларів). Архітектор Микола Жариков, щоправда, нагадує, що знесення також коштує грошей. Та ще й знадобляться кошти на відновлення сплюндрованого рельєфу. Але представник однієї будівельної фірми, який не побажав назватися, «наївне захоплення» та надії архітекторів не поділяє. Через очевидну причину: надто великі кошти вкладено в об’єкт і надто великими є «очікування» від здачі його в експлуатацію… Сподіваємося, думка Президента допоможе зацікавленим сторонам прибрати будинок.

До речі, мер столиці звернув увагу на будівництво ще одного (з багатьох, зауважимо!) скандального об’єкта. Учора прозвучала інформація й про те, що тимчасово припинене будівництво готелю біля київського фунікулера. Проїжджаючи повз об’єкт, що будується, О. Омельченко «побачив у роботі спробу звести п’ятий поверх». А планувалося, що будинок буде триповерховим. Мер розпорядився припинити будівництво. Можливо, столична влада почує Президента і з приводу багатоповерхівки на схилі Дніпра.

Наталя МЕЛЬНИК, «День»
Газета: