Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Як нам реформувати театр?

27 квітня, 2005 - 00:00

Відомий український театральний режисер Андрій Жолдак закликає керівників усіх найбільших театрів України написати заяву про відставку.

На прес-конференції у Харкові в понеділок він зауважив, що ситуація, що склалася сьогодні в багатьох театрах України, «неправильна й аморальна», повідомляє Інтерфакс-Україна. На думку режисера, це пов’язане з тим, що театрами десятиріччями керують одні й ті самі люди, а це заважає створенню конкурентного середовища, приходу свіжих ідей і загалом розвитку театрального мистецтва. У зв’язку із цим Жолдак запропонував усім керівникам найбільших театрів України написати заяву про відставку за власним бажанням, аби потім протягом місяця провести конкурс програм розвитку того чи іншого театру, в якому зможуть брати участь і сьогоднішні керівники.

Конкурсні комісії, які розглядатимуть такі програми, на думку А. Жолдака, мають складатися не лише з представників влади, а й представників громадських організацій, критиків, журналістів. При цьому, зазначив він, при визначенні переможців мають враховуватися й думки акторів.

А. Жолдак заявив, що готовий першим подати приклад і написати подібну заяву про відставку з посад директора і художнього керівника Харківського театру української драми імені Тараса Шевченка й взяти участь у відкритому конкурсі. Він також повідомив, що запропонував міністру культури та туризму Оксані Білозір ідею управління театрами за німецьким зразком, коли театр за контрактом очолюється інтендантом, який формує власну команду й відповідає за розвиток театру. На його думку, така модель управління цілком життєздатна й допомагає формуванню навколо театру особливо інтелектуального середовища.

Газета: 
Рубрика: