Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Чотири тонни шкідливих речовин. Випадково

Закарпаттю загрожує екологічна катастрофа?
20 квітня, 2005 - 00:00
ДЕЯКІ ПРАЦІВНИКИ ПРИВАТНОГО ПІДПРИЄМСТВА НАВІТЬ ВЛАШТОВУВАЛИ ТРАПЕЗУ БІЛЯ МІШКІВ ІЗ «ПРЕМІКСОМ» / ФОТО АВТОРА

Протягом 2001—2005 років з Угорщини до України завезено 4 тисячі тонн шкідливих промислових відходів. Це так званий наповнювач «Премікс»— порошкоподібна суміш з 35 хімічних речовин, яка використовується для виробництва гумовотехнічних виробів. Одне з приватних підприємств із закарпатського міста Берегова знехтувало вимогами природоохоронного законодавства. Прокуратура Закарпатської області порушила проти службових осіб кримінальну справу за фактами забруднення земель, атмосферного повітря.

Величезні міхи з «Преміксом» поскидувані в п’яти різних місцях Берегова і навколишніх сіл. Проби речовини передали на аналізи лабораторіям обласного управління охорони довкілля та санітарно-епідемічної станції. Облпрокуратура і УБОЗ УМВС України в Закарпатській області звернулися за допомогою в київський Інститут гігієни та медичної екології, звідки прийшли такі висновки: названа «Преміксом» сировина взагалі не могла потрапити на територію України, бо містить до п’яти складових, які заборонені до ввозу.

У висновках інституту наголошується, що майданчики для зберігання можуть бути тільки на територіях хімічних підприємств та з виготовлення гумових виробів. І неодмінно на відстані 300 метрів від виробничих приміщень. В даному ж випадку мішки були пошкоджені, сировина розсіювалась, змивалася стічними водами... У селі Бакта почали спішно приводити в елементарний порядок склад небезпечної речовини, адже він розташований поруч з житловими будинками. Наймані працівники приватного підприємства працювали без респіраторів. Безробітного Василя Шершньова вдома усіляко відговорювали йти сюди, але той подався заробити хоч щось. Двоє його колег побоялися ймовірних шкідливих наслідків і залишили роботу.

Ще три з половиною тисячі тонн суміші протягом останніх чотирьох років потрапили на гумотехнічні підприємства Білої Церкви, Запоріжжя, Калуша. В Закарпатській прокуратурі, яка перевіряє ці факти, вважають: під виглядом сировини до України і надалі потраплятиме все що завгодно, якщо не посилити контроль на кордонах. Начальник Обласного управління охорони навколишнього середовища Ігор Щербак каже: «Аби унеможливити подібні випадки, на кілька західних прикордонних областей має бути хоча б одна добре устаткована хімічна лабораторія. Вона може належати митній службі. Звісно, кожен вантаж неможливо пропустити через лабораторне обстеження, це зупинить рух на кордоні. Але ж вибіркове — знадобиться, крім того, воно посилить відповідальність перевізників».

Богдан БАРБІЛ, Берегівський район, Закарпаття
Газета: 
Рубрика: