Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / НОВИНИ КОМПАНIЙ

23 лютого, 2005 - 00:00

На радість ласунам

Кондитерські фабрики, які входять до корпорації Roshen, 2004 року збільшили виробництво кондитерських виробів на 3,6% у порівнянні з 2003 роком — до 216,559 тис. тонн. Вінницька кондитерська фабрика збільшила випуск продукції на 3,3% — до 62,958 тис. тонн, Кременчуцька кондитерська фабрика (Полтавська обл.) — на 6,4% — до 71,5 тис. тонн, Київська кондитерська фабрика ім. К. Маркса — на 9,2% — до 60 тис. тонн. При цьому Маріупольська кондитерська фабрика (Донецька обл.) скоротила виробництво на 14,5% — до 22 тис. тонн. Частка корпорації 2004 року в загальному обсязі виробництва кондитерських виробів в Україні становила 21,7%. 2005 року компанія планує збільшити виробництво кондитерських виробів на 10% у порівнянні з 2004 роком — до майже 240 тис. тонн. У планах компанії на поточний рік — продовжити розвиток бісквітного напрямку на Маріупольській кондитерській фабриці.

Мірило стабільності

Міжнародна рейтингова агенція Moody’s змінила прогноз рейтингу України за зобов’язаннями в іноземній валюті «В1» з «такого, що розвивається» на «стабільний». Окрім того, рейтинг банківських депозитів України в іноземній валюті «В2» було усунуто зі списку, куди його було поставлено на перегляд із можливістю зниження і надалі. Прогноз рейтингу України за зобов’язаннями у національній валюті «А3» також було змінено на «стабільний» з «такого, що розвивається». Як повідомляє Moody’s, зміна прогнозу рейтингів викликана відносною стабілізацією політичної ситуації в країні після президентських виборів.

Гарячі січневі дні

Донецький металургійний завод у січні 2005 року збільшив виробництво гарячекатаного листа в 1,2 разу в порівнянні з аналогічним періодом минулого року — до 41,561 тис. тонн. Згідно з даними заводу, підприємство також збільшило випуск чавуну в 1,1 разу — до 104,817 тис. тонн. Відвантаження гарячекатаного листа в січні 2005 року в порівнянні з січнем 2004-го зросла в 1,21 разу — до 42,056 тис. тонн. У той же час під впливом кон’юнктури ринку знизилися виробництво сортового прокату і його відвантаження відповідно в 1,08 і 1,07 разу. 2004 року завод збільшив виробництво гарячекатаного листа в 1,5 разу в порівнянні з попереднім роком — до 454,259 тис. тонн, а його відвантаження — в 1,48 разу, до 451,2 тис. тонн.

Готовність російського інвестора

РАТ «ЄЕС Росії» готове вивчити можливість інвестування коштів у будівництво магістральних ліній електропередачі на території України й добудову Дністровської гідроакумулюючої електростанції (ГАЕС). Про це заявив директор представництва «ЄЕС Росії» в Україні Андрій Гусаковський. За його словами, компанія готова вивчити можливість участі у відновленні міждержавної лінії електропередачі Південно-Українська АЕС — Ісакча (Румунія), у будівництві інших ліній по видачі потужності з Хмельницької та Рівненської АЕС. «Якщо українська сторона сформує пакет вимог до інвесторів у певному проекті добудови Дністровської ГАЕС, ми стовідсотково розглядатимемо питання своєї участі в цій добудові», — сказав А. Гусаковський. За його словами, Дністровська ГАЕС необхідна не тільки для сьогоднішньої паралельної роботи енергосистем України та Росії, але і для можливої в майбутньому роботи цих енергосистем з об’єднаною європейською енергосистемою.

Австрійський бізнес на Житомирщині

Двадцять провідних австрійських фірм (від виробників трамваїв і інструментів для деревообробки — до текстильників і кормопереробників) представили свій бізнес в рамках економічної місії на Житомирщину. За останні 12 років загальний обсяг австрійського імпорту з України збільшився майже в п’ять разів, а експорту до нашої країни — майже в шість разів. Загальна сума австрійських інвестицій в економіку України на 1 жовтня 2004 року перевищила $308 млн. Як повідомив керівник відділу країн СНД Палати економіки Австрії пан Гвідо Шток, на зустрічі з губернатором Житомирщини Павлом Жебрівським обговорювались насамперед можливості співпраці в деревообробній промисловості, машинобудуванні, галузі видобутку корисних копалин. На запитання «Дня» щодо можливості передачі області досвіду комплексного раціонального використання лісових ресурсів торговий радник Посольства Австрії Крістіан Гессль сказав, що свого часу австрійські фірми, які хотіли зробити інвестиції в лісопереробну галузь України, зіткнулись iз певними проблемами й переорієнтувались на Росію. Тепер вони виявляють обережність, але радник сподівається, що до цього можна буде повернутися, повідомляє Валерій КОСТЮКЕВИЧ , «День».

Газета: 
Рубрика: