Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

ГIПОТЕЗИ

15 лютого, 2005 - 00:00

Найтепліший рік

2005 рік може стати найтеплішим в історії спостережень за середньорічною температурою нашої планети, заявили цього тижня вчені космічного агентства NASA. Такі спостереження розпочалися наприкінці XIX століття, і досі найтеплішими вважалися 1998-й, а за ним — 2002 і 2003 роки. На думку Джеймса Хансена з Інституту досліджень простору Годдарда, вирішальними чинниками підвищеної температури в 2005 році стануть незначний вияв кліматичного феномена Ель-Ніньо і людська діяльність — гази, які викликають парниковий ефект. Ель-Ніньо — це незвичайне зимове потепління океанічних вод, пов’язане з підвищеним рівнем опадів. «Протягом останніх 30 років спостерігалася стійка тенденція підвищення температури», — відзначив Хансен. Минулого року середня температура становила 14 градусів за Цельсієм, що приблизно на півтора градуса вище, ніж у середині ХХ століття. Зі слів Джеймса Хансена, поверхня Землі нині відбиває в космічний простір менше сонячної енергії, ніж раніше, що також сприяє потеплінню, повідомляють Подробности.ua.

Жінок не пустять на Марс

У першому польоті на Марс жінки бути не повинні, вважає директор Інституту медико-біологічних проблем, академік Російської академії наук Анатолій Григор’єв. На думку вченого, перший політ на Марс зажадає від космонавтів колосальних психологічних і фізичних навантажень, витримати які зможуть лише досвідчені чоловіки, повідомляє Корреспондент.net. Тому відправляти в дворічну експедицію на Марс найкраще професіоналів у віці від 35 до 55 років, які обов’язково мали досвід космічних польотів, вважає академік. «Усе-таки жінки — це тендітні та ніжні створіння, тому чоловіки зобов’язані першими прокласти їм шлях до далеких планет і принести їх туди на руках», — сказав Григор’єв. Директор Інституту медико-біологічних проблем також нагадав про те, що восени 2005 року буде оголошено набір добровольців для російського експерименту з міжнародною участю з наземного моделювання пілотованого польоту на Марс. Для експерименту відберуть добровольців виключно чоловічої статі, шестеро з яких ввійдуть до самого «екіпажу», а ще шестеро — до контрольної групи. Експеримент тривалістю близько 500 діб запланований на 2006 рік, а його вартість становитиме близько 10 млн. доларів.

Комп’ютерні ігри корисні для очей?

Комп’ютерні відеоігри можуть мати терапевтичну силу та бути корисною «гімнастикою» для очей, якщо не зловживати ними. Насамперед вони приносять користь дітям, які мають труднощі з навчанням. Такого висновку дійшла іспанська вчена Марісоль Гарсія Рубіо, директор Міжнародного оптометричного центру Іспанії, передає NEWSru.com. Згідно з даними її дослідження, за певних умов відеоігри зміцнюють очі, роблять їх витривалішими до навантаження та гнучкішими. Крім того, за її словами, діти швидше розвиваються, якщо вони грають на комп’ютерах і відеоприставках, ніж унаслідок інших терапевтичних засобів. При цьому, що старша дитина, то більше вона може гратися. Разом із тим, професор Рубіо рекомендує, як і в усьому, при іграх «дотримуватися розумних меж». Вона зазначає, що недотримання цієї поради дасть такі негативні результати, як втома очей, загальна втома, головний біль. Зокрема, вчена рекомендує, щоб діти грали не більше години поспіль, після чого робили б 10-хвилинну перерву і далі грали ще півгодини, але не більше. Відстань від екрана монітора повинна бути не менше 30-40 сантиметрів, від екрана телевізора — на всю довжину кабелю, дуже важлива зручна поза при іграх. При цьому професор Рабіо категорично не рекомендує, щоб діти грали в комп’ютерні ігри лежачи, оскільки це шкідливо для очей.

Підготувала Катерина ЗОРКІНА, «День»
Газета: 
Рубрика: