Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / УКРАЇНА

12 січня, 2005 - 00:00

Сьєрра-Леоне: місія завершується

Позавчора до Миколаївського порту «Жовтневий» із Сьєрра-Леоне прибув пором із технікою, майном й особовим складом 20-го окремого вертолітного загону ЗС України. З прибуттям цього порома завершилося виведення 20-го окремого вертолітного загону, який виконував завдання у складі Місії ООН у Сьєрра-Леоне, повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на прес-службу Міноборони. У середині лютого, як планується, на батьківщину повернуться українські військовослужбовці, техніка й майно 4-го окремого ремонтно-відновлювального батальйону, що залишилися поки в Сьєрра-Леоне.

Місію ООН в Сьєрра-Леоне розгорнули 22 жовтня 1999 року з метою припинення конфлікту між урядом країни та представниками Об’єднаного революційного фронту. Згідно з указом президента України наприкінці грудня 2000 року до складу Місії ООН у цій країні було відправлено особовий склад і техніку 4-го орвб. Крім того, Міноборони України для потреб Місії ООН у цій країні було передано 220 одиниць бронетехніки та 276 одиниць автомобільної техніки. До цього часу жодна країна не надавала такої кількості техніки для використання в миротворчих операціях. У Сьєрра-Леоне 530 українських військових зі складу 4-го орвб обслуговували й ремонтували техніку, надану Місії, готували екіпажі БТРів і водіїв вантажівок із миротворчих контингентів інших країн-членів Місії та супроводжували гуманітарні вантажі. У березні 2001 року до миротворців у Сьєрра-Леоне приєдналися 110 військовослужбовців 20- го окремого вертолітного загону ЗС України з 4 вертольотами Мі- 8МТ. На українських льотчиків були покладені завдання щодо перевезення персоналу Місії ООН, вантажів, медичного транспортування, евакуації поранених, повітряного супроводження переміщення військ, а також бойового патрулювання кордону Сьєрра-Леоне з Ліберією. Ще 9 офіцерів Збройних сил України працювали у штабі Місії ООН та військовими спостерігачами Місії. Українські військові зі складу 4-го орвб забезпечували також виведення з країни контингентів Пакистану, Бангладеш, Замбії, Гани, Кенії й Непалу. У Сьєрра-Леоне загинули шість українських миротворців.

Пенсії обіцяють платити вчасно

Пенсійний фонд України розраховує, що зможе забезпечити в 2005 році стабільну та своєчасну виплату пенсій й адресної допомоги пенсіонерам, заявив заступник голови правління ПФ Олексій Зарудний у вівторок на «гарячій» лінії в Кабінеті Міністрів. «74% (виплат пенсій у січні) вже профінансували. Сьогодні в нас виплати йдуть нормально, не чекаємо їх зриву», — цитує слова О. Зарудного агентство Інтерфакс-Україна. Кажучи про виплату січневих пенсій, він відзначив, що відрахування до Пенсійного фонду знизилися в зв’язку зі значною кількістю святкових днів. У зв’язку з цим, зі слів О. Зарудного, ПФ залучив короткострокову позику Держказначейства. Він не назвав обсяг кредиту, нагадавши при цьому, що Пенсійний фонд своєчасно погасив аналогічну позику в грудні. О. Зарудний також нагадав, що в планах ПФ — збільшення пенсій у зв’язку зі зростанням середньої заробітної плати вже з березня 2005 року, проте, для реалізації цих планів необхідна відповідна постанова Кабінету Міністрів. Він уточнив, що підвищення пенсій може становити не менше 20% від рівня збільшення середньої заробітної плати.

Антимонопольний комітет проти структур МВС

Антимонопольний комітет України порушив справи проти Міністерства внутрішніх справ і підконтрольних йому структур. Справи порушено за фактами неправомірних дій при наданні страхових послуг. Справи полягають у тому, що при оформленні документів в органах Міністерства внутрішніх справ громадянам пропонують купувати страхові поліси тільки в компаній, з яким МВС уклало відповідні договори і які працюють у приміщеннях Міністерства. Про це повідомляє Кореспондент (www.korrespondent.net), посилаючись на прес-службу Антимонопольного комітету. Понад те, привілейовані страхувальники розділили поміж собою асортимент страхових послуг. «Міністерство внутрішніх справ обмежило конкуренцію на ринку обов’язкового страхування, і ми не можемо закривати на це очі. Порушенню справи передували рекомендації Комітету про припинення неправомірних дій, що було виконано тільки частково. Тепер ми порушили справу, проведемо розслідування і самі зупинимо порушення. Комітет також не виключає застосування до порушників штрафних санкцій», — заявив голова Антимонопольного комітету Олексій Костусєв.

Долар припинить поступатися євро

Курс долара до євро, що знижувався три роки поспіль, у 2005 році може зупинити своє зниження, вважають учасники ринку, опитані агентством Bloomberg. Згідно з консенсус-прогнозом, наприкінці 2005 року долар, що закінчив минулий рік на позначці $1,3552 за євро, торгуватиметься біля позначки $1,34, оскільки підвищення відсоткових ставок зробить американські активи привабливішими для інвесторів, передає Інтерфакс. Сьогодні після п’яти підвищень базова ставка Федеральної резервної системи становить уже 2,25%, а вартість кредитів Європейського центрального банку залишається біля позначки 2%. При цьому очікується, що до кінця 2005 року вартість грошей у США досягне 3 — 4%. Темпи економічного зростання в США зараз також щонайменше вдвічі вищі, ніж у єврозоні.

Минулого тижня курс долара до євро постійно зростав і досяг у п’ятницю $1,3053, піднявшись на 3,8%. Такого тривалого підйому американська валюта не переживала протягом усього минулого року. У переддень свят, 30 грудня, за євро давали рекордно високі $1,3666. За прогнозами 40% опитаних агентством трейдерів, цього тижня долар має шанси на подальше зростання, і дехто навіть передбачає досягнення ним позначки $1,29. На курс долара позитивно вплинуло висловлювання міністра фінансів США Джона Сноу, який заявив у п’ятницю про готовність адміністрації підтримувати сильний долар і знижувати бюджетний дефіцит, що досяг минулого фінансового року рекордних $412 млрд.

Водночас, за прогнозами, по відношенню до ієни долар у 2005 році продовжуватиме дешевшати та досягне позначки 98,34 ієни проти п’ятничних 104,76. Японська економіка виходить із тривалої смуги спаду, що підвищує інтерес до вкладень на внутрішньому ринку. Минулого року курс долара знизився на 7,1% по відношенню до євро і на 4,3% по відношенню до ієни.

Iмпорт м’яса з Канади заборонений

Україна ввела заборону на імпорт із Канади великої рогатої худоби, яловичини та продуктів із неї у зв’язку з реєстрацією в цій країні небезпечного захворювання тварин на губчасту енцефалопатію («коров’ячий сказ»). Як повідомили агентству Інтерфакс-Україна в Державному департаменті ветеринарної медицини України, відповідну телеграму держдепартаменту підписали вчора. «Коров’ячий сказ» було виявлено в 1986 році у Великій Британії. Протягом останніх років він поширився більше ніж на 20 країн Європи й Азії. Усього виявлено понад 180 тисяч випадків цієї хвороби. Як передбачають вчені, вживання м’яса заражених тварин може викликати у людини невиліковну хворобу Крейцфельда-Якоба. У Європі від неї вже померли понад 100 чоловік, головним чином у Великій Британії. У червні цього року перша жертва хвороби Крейцфельда- Якоба з’явилася і в США.

Газета: 
Рубрика: