Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Сюрпризи під ялинку

Про те, як працювала «фабрика» дитячих розваг у період зимових канікул і що з «новорічних продуктів» залишиться на афішах столиці
11 січня, 2005 - 00:00
БАГАТО СІМЕЙ ЗУСТРІЛИ НОВИЙ 2005 РІК НА МАЙДАНІ НЕЗАЛЕЖНОСТІ / ФОТО МИКОЛИ ЛАЗАРЕНКА / «День» СЦЕНА З МЮЗИКЛУ «КІТ-ЧАРІВНИК»: РОМА (ОЛЕКСАНДР ФОРМАНЧУК) ТА МАТИ ЛІДА (АНАСТАСІЯ ДОБРИНІНА) ФОТО МИХАЙЛА МАРКІВА / «День»

Відгриміли та відшуміли новорічні й різдвяні свята. Ми, дорослі, в запалі політичних пристрастей (президентських виборів, помаранчевої революції), мало не забули про ялинку, сюрпризи, Діда Мороза та Снігуроньку, яких із нетерпінням чекали наші малюки. Але вони в нас виявилися молодцями, не капризували, коли замість гуляння на дитячих майданчиках ми їх вели на майдан Незалежності. Схоже, крихітки розуміли, що тут відбувається щось важливе, дивлячись на серйозні дорослі обличчя, на яких з’явилась посмішка, коли вони чули, як наші дітки наспівували: «Разом нас багато, нас не подолати» або «Оранжевое небо, оранжевое солнце». Причому ніхто їх спеціально цих пісень не вчив. Або коли ми замість мультиків перемикали телевізор на новини, суворо наказуючи дітям не шуміти…

Багато киян буквально в останню мить (31 грудня) закуповували подарунки, вистоюючи довгі черги в каси маркетів, пригадавши, що Новий рік і Різдво не за горами. На радість малюкам, у святкові дні вони знову стали найголовнішими в сім’ях. І хоча погода була без снігу та морозу, і не вдалося покататися на санках, лижах і ковзанах, зате скільки казок було прочитано, сидячи на дивані, якими радісними були обличчя дітей, коли вони, прокинувшись 1 січня, виявили під ялинкою довгождані подарунки... Ті батьки, хто заздалегідь зумів купити квитки на дитячі вистави, влаштували сімейні культпоходи на новорічні святкування.

Традиційно головна ялинка нашої країни стояла на сцені Палацу «Україна». Програма була розрахована на школярів і мала назву «Свята новорічні — пригоди фантастичні». Головними героями виступили Петрик й Оксанка, які на дитячому святі знайшли дискету Діда Мороза. Але діти забули про головне правило — чуже брати не можна, й попали в інформаційні мережі. Вони заблукали в різних чатах, а вибратися з комп’ютерного світу їм допомогла Принцеса Доброта. За час вистави трапилося багато пригод. На заваді дітям ставали Глюк, Клік і Клак, які стали знаряддям злого «генія» Хакера. Але в фіналі казки все стало на свої місця: прийшов довгожданий Новий рік, а Дід Мороз запалив ялинку та вручив подарунки. Сценарій цієї історії написали Ігор Шуб і Аркадій Гарцман. Музика — витвір відомого композитора Володимира Бистрякова. У програмі зайняті артисти цирку «Кобзов», ансамбль «Українка», учні Дитячої академії мистецтв, студенти Академії керівних кадрів, культури та мистецтв. Режисер дійства — Анатолій Солов’яненко. Підготувала новорічну програму компанія «Укрдержконцерт». Казку показували протягом усіх зимових канікул по три сеанси на день. Її подивилися не лише кияни, а й діти з різних регіонів України, які приїжджали спеціально на вистави. На головну ялинку ходили сім’ями, цілими класами і навіть школами. Практично всі сеанси проходили з аншлагами. Примітно, що ще за два місяці до свят практично на всі дні квитки розкупили профспілкові організації різних підприємств і фірм.

А на підступах до Національного цирку України глядачів зустрічали клоуни, пропонуючи батькам придбати смішну маску, червоний ніс на гумці, повітряні кульки, сяючі булави та навіть «чарівні» палички. А якщо ви прийшли на виставу заздалегідь, то могли покатати малюків на поні чи коні. «Новорічна циркова вистава» подарувала дітям зустрічі з акробатами, повітряними гімнастами, жонглерами. Тільки в цирку Дід Мороз співає й одночасно жонглює кульками, а Ослик підіймається під купол. Героями шоу стали мультиковий товстун Шрек, Принцеса, казковий Кіт у чоботях. Діти були не просто глядачами, а активними учасниками шоу. Вони своїми криками, тупотом і плесканням у долоні попереджали Діда Мороза про витівки байкерів, які вкрали шість ключів від його чарівної скрині з подарунками. Шукали пропажу всі разом: у клітці з тиграми, у вольєрі з рисями, під куполом у «кажанів», у ящику з пітонами. Допомагали дітям півень, лисиця, мавпи, кабан, кіт, дикобрази, миші й інші чотириногі артисти. Зібравши всі ключі разом, Дід Мороз подарував дівчаткам і хлопчикам свій головний подарунок — нарядну новорічну ялинку.

Театр ім. І. Франка підготував для дітлахів прем’єру — мюзикл «Кіт-Чарівник» за мотивами казки «Усі миші люблять сир» угорського письменника Дюлі Урбана. Сценічну версію українською мовою написали Оксана Сенатович і Віталій Кіно, музика — Марії Портникової. Постановники Дмитро Чирипюк і Віталій Кіно зробили ставку на молодих акторів. «Кіт-Чарівник» — кумедна інтерпретація шекспірівського «Ромео та Джульєтти», але пристрасті між Монтеккі і Капулетті відбуваються між сім’ями білих і сірих мишей. Щоправда, на відміну від оригіналу, до трагедії в мюзиклі справа не доходить, а все закінчується хепі-ендом — Ружа (Ксенія Баша) та Рома (Олександр Форманчук) своїм коханням помирили батьків, і мишачі сім’ї щасливо зажили в сирному будиночку («Що за щастя жити в мирі та кататися, як в сирі»). Малята, які сиділи в залі, уважно стежили за тим, що відбувається на сцені, активно переживаючи за героїв, а пожвавлення серед присутніх на виставі дорослих викликали слова білої миші Віолетти (Олена Яблучкіна): «В усьому винні сірі миші! Ганьба, ганьба сірим мишам»! Так, відгомони Майдану і на дитячій виставі були чутні…

Який Новий рік без «Лускунчика»? Цей балет справді найулюбленіша різдвяна казка. Причому вистава завжди проходить з аншлагами — чи на денному (дитячому) показі, чи ввечері, коли зал заповнюють дорослі. У Національній опері України не ламали усталену традицію і показали на свята «Лускунчика». У дні канікул діти ще змогли подивитися балетну версію знаменитої «Русалочки» Андерсена та гала-концерт, підготовлений учнями Української академії танцю.

Розгадати заплутані «Таємниці королівського замку» змогли діти, які побували на виставі в Театрі драми та комедії на Лівому березі Дніпра. Сценічну версію відомої казки «Трубочист» українською мовою написав Леонід Жуховицький, режисер постановки — Віталій Новіков. Крім акторів-лівобережців у казці зайняті студенти Університету театру, кіно та телебачення ім. Карпенка- Карого, які виконують ролі Принцеси та Хлопчика (Анастасія Карпенко, Ольга Лук’яненко, Віталій Салій і Максим Цедзінський, вони грають по черзі).

Колектив Російської драми у святкові дні давав по три вистави (вранці та вдень для дітей, а ввечері для дорослих). Для маленьких глядачів вони показували феєричну казку «Новорічні сюрпризи». Її автори — Віктор Алдошин й Олег Нікітін розповіли історію про те, як під Новий рік Снігова Королева задумала вкрасти чарівний годинник Діда Мороза та дитячі подарунки. Але попри підступи Баби Яги, Бармалея, Лисиці Аліси та Кота Базиліо, хоробрій Червоній Шапочці, Коту в чоботях, Айболиту й Кощію Безсмертному вдалося ці підступні плани зруйнувати. Боротьба тривала неабияка. Чарівник навіть закликав дітей у залі допомагати боротися зі злими героями. Актори були такі переконливі на сцені, що деякі малюки, повіривши в те, що відбувається, навіть запхикали, а батькам довелося їх заспокоювати, що все буде гаразд. Діти, приєднавшись до гри, активно плескали, тупали, щоб розтопити холод і лід у замку Снігової Королеви. У фіналі з’явився Дід Мороз. Він запалив ялинку — і настав Новий рік.

Для школярів Театр ім. Лесі Українки показав свою популярну виставу «Маленька принцеса», яка вже третій сезон у репертуарі колективу. Ця п’єса Ольшанського написана за мотивами однойменної повісті Френсіс Бернет. Вона розповідає історію про маленьку дівчинку, яка приїхала з Індії до Англії навчатися в приватній школі. Героїня має зіткнутися з несправедливістю, жорстокістю, але не зачерствіти душею. Вона знайде справжніх друзів. Поставив виставу Герман Царьов. А для старшокласників колектив Російської драми зіграв постановку «Шалені гроші». П’єсу Олександра Островського поставив на київській сцені Леонід Остропольський.

У приміщенні Великого залу консерваторії з 26 грудня по 9 січня відбувалися гастролі Санкт-Петербурзького дитячого театру «На Неві». Глядачі зустрілися з улюбленими казковими героями у виставах «Мауглі», «Гуси-лебеді та Баба Яга», «Попелюшка», «Казка про Царя Салтана», «12 місяців». Київський Театр оперети познайомив із прем’єрою «Білосніжка і сім гномів», а в кожному Палаці культури нашої столиці відбувалися ранки та новорічні вечори. Можна було вибирати розваги на різні смаки. Причому всім програмам передували різні конкурси. Дітки мали можливість показати свої таланти: прочитати вірша, заспівати або потанцювати, отримати приз із рук Діда Мороза або Снігуроньки, поспілкуватися зі своїми однолітками. Індустрія дитячих розваг працювала на повну потужність. Багато киян приїжджали на майдан Незалежності, щоб сфотографуватися на спомин біля найвищої ялинки України в компанії десяти Дідів Морозів і Снігуроньок. Новинкою цього року стали помаранчеві штучні ялинки та Дід Мороз у помаранчевій шубі.

Тетяна ПОЛІЩУК, «День»
Газета: 
Рубрика: