Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Спочатку проголосуємо, потім — на острів Святої Єлени

24 грудня, 2004 - 00:00
ТЕТЯНА НАЗАРОВА ТА ДАВИД БАБАЄВ У ВИСТАВІ «НАПОЛЕОН І КОРСИКАНКА» / ФОТО АНДРІЯ РЯБІНА

26 грудня в Театрі російської драми ім. Л. Українки відбудеться прем’єра п’єси Іржі Губача «Наполеон і корсиканка».

У головних ролях виступлять прем’єри трупи — Давид Бабаєв і Тетяна Назарова. Поставив виставу художній керівник театру Михайло Рєзникович. Як признався режисер, вибір саме цієї п’єси зроблено відомим сценографом Давидом Боровським. У цього художника свій метафоричний погляд на «Наполеона і корсиканку». Декорації виконано просто, з великим смаком і дуже образно. Михайла Юрійовича ніскільки не бентежить той факт, що п’єса І. Губача вже йде в двох київських колективах (театрі «Браво» і Театрі драми та комедії на Лівому березі Дніпра). У театра своє прочитання цього твору. Дія вистави відбувається в 1819 році на острові Святої Єлени, де відбував заслання великий французький полководець. На цьому історичні реалії закінчуються. Всі перипетії сюжету — фантазія драматурга. П’єсу написано в жанрі комедії. В ній Жозефіна — зовсім не дружина імператора, а проста жінка з Корсики. Але саме їй вдається підбадьорити Наполеона, скрасивши його життя в ув’язненні...

Можливо, події останніх місяців, що відбуваються в Україні, примусять глядачів по-новому побачити «Наполеона і корсиканку». Адже в ній є дуже важлива сюжетна лінія — людина і влада. А ця тема як ніколи актуальна для нашої країни.

Як вважає Резникович, незважаючи на те, що п’єса написана понад чотирьох десятиріч тому, а в тексті багато публіцистичності, реприз та інших театральних «рифів», але постановникам все ж вдалося їх обійти. Вистава вийшла динамічною. Спеціально для цієї постановки композитор Юрій Шевченко написав оригінальну музику, а зонги героїв можуть незабаром зажити окремим життям популярних пісень на естрадних підмостках.

Майже півроку народжувалася постановка в Російській драмі. Дату прем’єри визначили ще спочатку сезону. Хоча радили перенести терміни, адже 26 грудня (важливий день у історії нашої країни) — переголосування другого туру президентських виборів. Але, як відмітили в дирекції театру, вдень кожен може виконати свій громадянський обов’язок і проголосувати, а увечері піти на прем’єру. Проте це можна зробити також 30 грудня або 3 січня.

Тетяна ПОЛІЩУК, «День»
Газета: 
Рубрика: