Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / НОВИНИ КОМПАНIЙ

7 грудня, 2004 - 00:00

Ринок насичений соняшниковою олією

Українські олієжирові підприємства наприкінці листопада знизили відпускні ціни на соняшникову олію в середньому на 4% — з 4000—4100 грн/т до 3850—3950 грн/т. Про це агентству «Інтерфакс-Україна» повідомили в асоціації «Укроліяпром». За словами заступника генерального директора асоціації Степана Капшука, зниження цін викликане насиченням внутрішнього ринку соняшникової олії. Крім того, С. Капшук зазначив, що складна політична ситуація у країні поки що особливо не позначилася на роботі підприємств. Водночас він додав, що у разі її продовження в олієжирових підприємств можуть виникнути проблеми з наявністю обігових коштів для закупівлі сировини у зв'язку з ускладненням доступу до кредитів. За оцінками експертів галузі, зараз на олієжирових підприємствах наявні тримісячні запаси соняшникової олії.

Комплексне обслуговування платіжних карт

Компанія «Компас плюс» (Магнітогорськ, Росія) впровадить систему комплексного управління банківськими платіжними картами TranzWare в акціонерному банку «Кліринговий дім». Використовуючи цю систему, банк зможе здійснювати побудову фінансових та організаційних схем при обслуговуванні платіжних карт і взаємодії карткових продуктів з іншими банківськими продуктами. Система також підтримує обробку операцій, здійснених за допомогою чіп-карт, що дозволить впровадити проект чіпових технологій. TranzWare є програмним комплексом для обробки та здійснення операцій за платіжними картками та іншими продуктами банку, автоматизації процесу випуску різних типів карт міжнародних платіжних систем. Система має модульну побудову. АБ «Кліринговий дім» працює в Україні з 1996 року, є асоційованим членом МПС Visa International.

Є бажаючі управляти активами

Кількість компаній з управління активами (КУА) з січня по жовтень поточного року збільшилася в 2,4 разу — з 31 до 75, повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на Українську асоціацію інвестиційного бізнесу. У третьому кварталі ліцензії на здійснення діяльності з управління активами інститутів спільного інвестування (ІСІ) отримали 17 компаній. З усієї кількості КУА 33 отримали ліцензії на управління активами ІСІ, 31 — активами ІСІ та недержавних пенсійних фондів (НПФ), одна компанія отримала ліцензію на управління виключно активами НПФ. Загалом станом на 1 жовтня 2004 року в країні діяли 76 ІСІ, з яких 48 венчурних пайових інвестиційних фондів (ПІФ), 15 інтервальних ПІФ, три закриті недиверсифіковані ПІФ, один відкритий диверсифікований ПІФ, шість венчурних корпоративних інвестиційних фондів (КІФ) і три закриті недиверсифіковані КІФ.

Восьмирічка авіабудівників

Харківське державне авіаційне виробниче підприємство (ХДАВП) планує скласти в 2005—2012 роках близько 170 літаків Ан-140-100. Про це повідомив директор департаменту авіазаводу з питань зв'язків із громадськістю Сергій Арасланов на Третьому сибірському авіакосмічному салоні САКС-2004, що відбувся 3—5 грудня в Красноярську. «Зараз підприємство має замовлення на 20 літаків. Крім того, підписані угоди на поставку літаків дозволяють прогнозувати вказаний обсяг складання літаків», — сказав він. За словами Арасланова, підприємство вже уклало контракти на поставку літаків до Азербайджану й Таджикистану. «Найближчим часом очікується укладення контракту на поставку техніки до Казахстану», — зазначив він. Він також повідомив, що ХДАВП розпочало реалізацію проекту зі спільного виробництва Ан-140-100 в Ірані, де протягом 4—5 років планується виготовити 80—100 машин.

Газ піде до Нахічевані

Сумське науково-виробниче об'єднання ім. Фрунзе перемогло в тендері ЗАТ «Азерігаз» на будівництво нової газокомпресорної станції «Астара» на кордоні з Іраном. «Вартість тендерної пропозиції НВО становить $15,9 млн. Невдовзі розпочнуться переговори з компанією щодо укладення контракту», — повідомив агентству «Інтерфакс-Україна» представник ЗАТ. В «Азерігазі» зазначили, що в тендері брали участь ще 3 компанії — французькі Litfin (вартість тендерної пропозиції — 20,7 млн. євро) та Sofregas (32,7 млн. євро), а також альянс німецьких компаній Man/Ferrostaal (52,1 млн. євро). Передбачається, що поставки газу до Нахічеванської автономної республіки здійснюватимуться через Іран на основі угоди про поставки газу, підписаної в серпні 2004 року в рамках візиту президента Ірану Мохаммада Хатамі до Баку. Поставки палива почнуться з жовтня 2005 року і в перший рік становитимуть 80 млн. кубометрів.

Газета: 
Рубрика: