Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

I ТАКЕ БУВАЄ...

10 листопада, 2004 - 00:00

Iталійські студенти вивчатимуть історію мафії

Студенти Римського університету Tre з початку 2005 року вивчатимуть історію мафії, повідомляє Lenta.ru. У рамках нового навчального курсу, розрахованого на три місяці, студенти вивчать зародження в XIX столітті, розвиток і нинішній стан мафії. Особлива увага приділятиметься початку 90-х років XX століття, коли протистояння мафії та держави досягло безпрецедентного масштабу. «Це перша спроба такого системного вивчення феномена мафії, — заявили представники університету. — Досі ця тема вважалася забороненою для обговорення». Читати лекції студентам запрошені найбільші фахівці з боротьби з мафією, зокрема національний прокурор Італії у боротьбі з мафією Пьєро Луїджі Вінья. Курс історії мафії користується великою популярністю серед студентів, понад 430 людей виявили бажання його прослухати. Після закінчення вони мають скласти екзамен.

Том Круз готовий помінятися долею з Бекхемом

Голівудський актор Том Круз вважав би за краще стати знаменитістю, граючи в футбол, а не в кіно, повідомляє Ananova.com з посиланням на газету Sun. Про це 42-річний Круз заявив футболістові Девіду Бекхему, який запросив його відвідати матч між командами «Реал Мадрид» і «Гетафе». Том Круз грав у футбольній команді під час навчання в коледжі і мріяв про кар’єру футболіста, але пошкодив коліно, і про плани стати професійним футболістом довелося забути. Знаменитий кіноактор перебував у Мадриді, представляючи новий фільм Collateral зі своєю участю.

Pepsi та Coca-Cola проти шкідників

У Індії фермери зі східного штату Чхаттісгарх використовують Pepsi та Coca-Cola, щоб захистити свої рисові плантації від шкідників. За їх словами, напої коштують дешевше ніж пестициди, а діють так само. Практика використання безалкогольних напоїв замість спеціальних засобів, що коштують майже у 10 разів дорожче, користується такою популярністю, що обсяги продажу Coca-Cola і Pepsi у віддалених селах значно збільшилися, повідомляє Корреспондент.net. Фермери говорять, що використання пестицидів обходиться їм у 70 рупій (близько 1,50 долара) за акр, а якщо вони змішують пляшку напою з водою, ціна знижується на 55—60 рупій. Правда, виробники Pepsi і Coca-Cola наполягають, що нічого для боротьби зі шкідниками у їхніх напоях немає і бути не може. У той же час комерційний директор Pepsi у Чхаттісгарзі Анупам Верма додав: «Якби це було правдою, ми б вважали за краще продавати нашу продукцію як пестицид, а не як безалкогольні напої. На продажу пестицидів можна заробити більше грошей. Але у кращому випадку усе це — довільне базікання».

SMS як корм для тварин

Відвідувачі Празького зоопарку підгодовують тварин за допомогою текстових телефонних повідомлень — SMS. Кожне таке повідомлення — це додатково 30 чеських крон, які йдуть на купівлю корму для тварин. Як повідомляють Подробності.ua, посилаючись на «Радіо Прага», найбільші симпатії у відвідувачів зоопарку у столиці Чехії викликають слони, тигри, горили і ведмеді. Про це свідчить кількість відправлених їм повідомлень. З початку серпня мешканці Празького зоопарку отримали близько трьох тисяч SMS. Обділеними, однак, залишаються птахи. Наприклад, шпакам ще не надіслали жодної SMS-ки. На рахунку слонів, тим часом, 6 тисяч чеських крон, у тигрів — 5 тисяч крон.

Трюфель за ціною 41 тисяча доларів

У Італії було продано делікатесний гриб за рекордну суму — $41 тисячу. Величезний білий трюфель пішов з молотка у ході аукціону, передають News.Battery.Ru. Торги, на які виставили 15 величезних грибів, відбувалися в одній з північних областей Італії. У них брали участь не тільки місцеві жителі — за допомогою телемосту торги транслювалися у Нью-Йорку і в Москві. Після тривалої боротьби перемогу отримав італієць Макс Джамбеллі, якому без малого 100 років. Очевидно, виграний лот він вирішив пустити у справу — у Джамбеллі свій ресторан, а білий трюфель вважається найціннішим продуктом італійської кухні. Його — як правило, у малих дозах — додають до різних блюд для надання унікального смаку. Кошти, зібрані з аукціону, вже направлено на доброчинні цілі.

Газета: 
Рубрика: