Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Ритми сонця від японських барабанщиків

Скрипка і Руслана подумують про спільні проекти
10 листопада, 2004 - 00:00
КОЛЕКТИВ «TAIKOSHU IKKI» СТАВ ОДНІЄЮ З ВІЗИТІВОК ЯПОНІЇ

Уже чотирнадцять століть сонце в Японії сходить під бій ритуальних барабанів. Раніше своєю музикою його зустрічали утаємничені, яким була дана честь спілкуватися з Богом і природними силами за допомогою унікальних інструментів, які робили спеціально для кожного храму найкращі майстри країни.

Сьогодні під барабанний дріб музиканти вже не викликають дощ і не скликають самураїв під бойові знамена. Тепер це частина медитації кожного музиканта, який грає на барабанах вадайко. Щоранку близько п’ятої тисячі колективів, що грають у Японії цю музику, виходять на береги океану, щоб зарядитися першою сонячною енергією.

Слідом за такими явищами японської культури як Акіро Куросава і Харукі Муракамі прийшла до зеніту своєї міжнародної слави й народна музика цієї країни. Правильніше, музика тайко, яка дослівно переводиться як «пузатий барабан». Нині колективи, які представляють цей напрямок, є частими гостями не тільки східних, а й західних країн. Крім сольних концертів у Європі та Америці вони часто бувають бажаними гостями на різних міжнародних фестивалях, що проводяться в багатьох країнах світу.

14 і 15 листопада японська група «Taikoshu Ikki» вперше виступить у НП «Україна». У рамках свого світового турне японські барабанщики крім Києва дадуть концерти в 26 містах України. Глядачі стануть свідками багатьох ритуалів, і зокрема одного з головних — проводів сонця. Однак це не буде «канонічне служіння» в чистому вигляді. Нинішні колективи виконують стародавню музику в сучасній обробці, яка супроводиться яскравим незабутнім шоу, що переносить глядача одночасно в дві епохи. Чіткі ритми будять духів всередині нас, які попереджають про небезпеку або спонукають до загальних веселощів. А зовнішній антураж і манера виступу нічим не поступаються найкращим західним шоу. У цьому вже встигли пересвідчитися московські глядачі, які минулого року стали свідками безпрецедентної акції японських барабанщиків.

Завдяки суто японській наполегливості та амбіційності колектив японських барабанщиків «Taikoshu Ikki» під керівництвом Іккі Хіно став однією з візитівок країни, яка нічим не поступається шоу фламенко Хоакіна Кортеса та ірландському степ-шоу Майкла Флетлі «Lord of the dance». На сьогодні вони є лауреатами багатьох японських і міжнародних фестивалів. Поки цей колектив не відомий українському глядачеві, зате з ним встигли подружитися культові музиканти нашої країни. Олег Скрипка, почувши музику вадайко на диску, відразу вирішив для себе, що неодмінно піде на їхній київський концерт: «упевнений, що те, що відбувається на сцені, буде ще кращим, адже музику треба слухати вживу. Я хочу піти на концерт «Taikoshu Ikki» не просто як слухач, а й як «селікціонер», аби запросити музикантів на свій міжнародний фестиваль етнічної музики». До компанії шанувальників барабанщиків «Taikoshu Ikki» потрапила й Руслана, яка, дізнавшись про майбутні гастролі барабанщиків, всерйоз зацікавилася можливістю спільної роботи. У неї тут-таки виникла ідея записати з ними версію «Wild Dances».

Всюди японських барабанщиків супроводжують дійсно ексклюзивні інструменти. Кожний барабан був і є справжнім витвором мистецтва, як скрипки Гварнері або Страдіварі. Корпуси завжди видовбують із суцільних частин дерева. А оскільки для виготовлення корпусу бе-дайко необхідні суцільні частини дерева великого діаметра, вік таких дерев становить не менш як двісті років.

Ольга СТЕЛЬМАШЕВСЬКА, спеціально для «Дня»
Газета: 
Рубрика: