Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Карамазовщина по-франківськи

10 листопада, 2004 - 00:00
ЮРІЙ ОДИНОКИЙ (НА ФОТО — ЛІВОРУЧ) НА РЕПЕТИЦІЇ ВИСТАВИ «БРАТИ КАРАМАЗОВИ» / ФОТО МИКОЛИ ЛАЗАРЕНКА / «День»

12 і 13 листопада Національний академічний драматичний театр ім. І Франка запрошує на прем’єру вистави за твором Федора Достоєвського.

Знаменитий роман Федора Достоєвського переклав Ростислав Коломієць, сценографія — Андрія Александровича-Дочевського, костюми — Тетяни Соловйової, музика Олександра Курія. А поставив виставу молодий і самобутній київський режисер Юрій Одинокий. Знаменно, що франківці вперше звертаються до цього твору російського класика. Для Достоєвського роман «Брати Карамазови» став книгою підсумків. Його було написано незадовго до смерті письменника. У ньому Федір Михайлович намагався знайти відповідь на питання, яке вважав найважливішим — про шлях духовного розвитку суспільства і етичний розвиток людини. У «Братах Карамазових» Достоєвський простежує історію розпаду однієї родини («випадкової сім’ї», непов’язаної міцними і чистими стосунками), загибелі її глави. А детективний сюжет підноситься письменником до філософських вершин. Для Достоєвського було важливо не хто конкретно убив Федора Карамазова, а хто підготував душу для батьковбивства. Адже природа людини двоїста. У ній Диявол з Богом бореться, а поле битви — серця людей...

У виставі франківці ставлять питання спокутування гріхів і етичного очищення. Герої постановки говорять про вічні теми: кохання, милосердя. Кожен з них шукає свою істину і свій шлях до Бога... Коли Юрій Одинокий взявся за постановку, то спочатку хотів запросити на декілька ключових ролей акторів зі сторони, але дирекція театру була тверда: «У нас трупа велика і варяги з інших колективів нам не потрібні». Довелося режисерові займатися відшліфовкою «алмазів» у франківських майстернях. Проте труднощі лише згуртували команду. У виставі цікаві акторські роботи створено: Лесем Задніпровським (Федір Павлович Карамазов), Олегом Стальчуком (Дмитро), Олексієм Богдановичем (Іван), Дмитром Черновим (Олексiй), Вікторією Спесивцевою (Грушенька), Іриною Дорошенко (Катерина Іванівна), Остапом Ступкою (Смердяков) та іншими. Фактично над втіленням складної і багатопланової постановки працювали майже всі франківці трупи. У «Братах Карамазових» беруть участь не лише актори, але й хористи, танцюристи й музиканти театру. Масштабна вистава народжувалася непросто, а щоб втілити її на сцені, колективу допомогли спонсори — банк «Надра».

Тетяна ПОЛІЩУК, «День»
Газета: 
Рубрика: