Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / УКРАЇНА

10 листопада, 2004 - 00:00

100-й округ: неправомірно! Вирішив суд

Апеляційний суд Кіровограда визнав неправомірними дії заступника голови, секретаря і членів територіальної виборчої комісії №100, які в ніч на 1 листопада самовільно покинули приміщення виборчої комісії, не завершивши підрахунок голосів виборців. Як повідомив агенції Інтерфакс-Україна керівник Кіровоградського міського штабу кандидата на посаду президента Віктора Ющенка Анатолій Ревенко, суд також визнав неспроможними і такими, що не мають достатніх підтверджень заяви заступника голови 100-го тервиборчкому Анатолія Прилипка про сильний тиск, який нібито здійснював на членів комісії депутат Володимир Яворівський (фракція «Наша Україна»). Скарга на дії 25 членів 100-ї територіальної виборчої комісії було подано до Апеляційного суду Кіровограда 1 листопада після того як вони без будь-яких пояснень покинули приміщення тервиборчкому. А. Ревенко, який подав скаргу, вимагав визнати неправомірними дії членів тервиборчкому і кваліфікувати їх як грубе порушення статей 82 і 83 закону про вибори президента.

Після випуску — на перепідготовку

У Харкові відбувся перший урочистий випуск молодих офіцерів льотного факультету Харківського університету повітряних сил. Перший із моменту об’єднання в Харкові двох військових ВНЗ — Харківського військового університету й Інституту військово-повітряних сил імені Кожедуба. На сьогоднішній день Харківський університет повітряних сил єдиний в Україні, де готують військових льотчиків. Як стверджують викладачі університету, за радянських часів отримати кваліфікацію 3-го класу можна було, щонайбільше, лише за рік після закінчення ВНЗ, а цього року таку честь заслужили 12 льотчиків і 3 штурмана вже при випуску з ВНЗ. Новоспечених лейтенантів навчали за прискореною методикою. Пілоти транспортної авіації провели в небі в середньому 50 годин, бойової авіації — близько ста. Як запевняють офіцери, щоб оволодіти літаком, цього часу досить. За визнанням військових, навіть у діючій армії не всі льотчики мають можливість літати так багато. Основні навички курсанти отримують на Л-39, хоча в армії цей літак нинi не використовують. Тому вже після випуску молодих льотчиків відправлять на перепідготовку до Миколаєва, де лейтенанти освоюватимуть сучаснiший СУ-24. Звання офіцерів і дипломи про вищу освіту отримали 33 вертолітники, 20 льотчиків, 16 офіцерів бойового управління, 14 офіцерів Управління підрозділами і організації служби штабів і 8 штурманів. Шість випускників закінчили університет із «червоним» дипломом, повідомляє Марина ГОЛІНА , Харків.

240 рекордів «Мрії»

Знаменитий український транспортний літак Ан-225 «Мрія» побив усі рекорди з перевезення великогабаритних вантажів і ввійшов до Книги рекордів Гіннесса. Про це повідомляють у прес-службі АНТК ім. Антонова з посиланням на офіційні дані Міжнародної авіаційної федерації (FAI). Ця організація зареєструвала ще шість світових авіаційних рекордів, встановлених на літаку «Мрія» в комерційному рейсі для перевезення з Праги до Ташкента великогабаритного вантажу. Зокрема, зареєстровані рекорди швидкості в двох класах транспортних турбореактивних літаків СіС-1t (злітна маса понад 300 тонн) на затверджених в FAI маршрутах: Прага—Київ, Київ—Ульяновск, Ташкент—Київ. Швидкість Ан-225 «Мрія» становила відповідно 684,67; 662; 693,2 кілометра на годину. «Таким чином, на рахунку «Мрії» — 240 світових авіаційних рекордів, передають Подробности.ua. Ан-225 відмічено також як літак, який піднявся в повітря з максимальною вагою (злітна вага 640860 кілограмів), і на якому встановлено найбільшу кількість авіарекордів.

Словник на 70 тисяч «сторінок» для безкоштовного поширення

Весь тираж нової, третьої, версії унікального українського електронного словника «Інтегрована лексикографічна система «Словники України» поширюватиметься безкоштовно серед державних установ та освітніх закладів.

Як повідомив директор українського інформаційно-мовного фонду Національної академії наук України Володимир Широков на презентації третьої версії словника в понеділок у Києві, розробку і тиражування кількістю 15 тисяч цієї версії було зроблено виключно в рамках державного замовлення, у зв’язку з чим вiн поширюватиметься безкоштовно. За його словами, повідомляє Інтерфакс-Україна, на численні пропозиції українським виробникам про поширення цього словника на комерційній основі — «ніхто не відгукнувся», хоч онлайнова версія словника користується популярністю. У новій версії словника на 30 тисяч збільшено кількість лексем, і повний реєстр словника складає понад 186 тисяч слів, за якими представлено інформацію для п’яти звичайних словників загальним обсягом понад 70 тисяч сторінок. У цьому словнику, перша версія якого вийшла в 2001 році, можна побачити повну словозміну кожного із слів і всі словоформи, транскрипцію, фразеологічні довідки, дані з синонімії та антонімії. Володимир Широков повідомив також, що співробітники фонду внесли пропозицію про те, щоб уряд країни прийняв указ про обов’язкову установку цього словника на всі комп’ютери, які збирають в Україні.

Заслуги паралімпійців буде гідно оцінено

Кабінет Міністрів розпорядився виділити 11,2 млн. грн. на виплату нагород спортсменам-чемпіонам та призерам XII Паралімпійських ігор та їхнім тренерам. Згідно з розпорядженням уряду від 8 листопада, ці кошти будуть виділені Державному комітету з питань фізичної культури та спорту з резервного фонду держбюджету. Держкомспорт повинен до кінця 2004 року подати Міністерству економіки, Міністерству фінансів та Державному казначейству звіт про використання коштів. Українська збірна на Паралімпійських іграх в Афінах, які завершилися 28 вересня, посіла 6 місце в неофіційному заліку, завоювавши 24 золоті медалі, нагадує Інтерфакс-Україна. В офіційному загальнокомандному заліку українські паралімпійці зайняли 9 місце. У скарбничці української збірної ще 12 срібних та 19 бронзових медалей. На попередній Паралімпіаді у 2000 році в Сіднеї збірна України завоювала 37 нагород — 3 золоті, 20 срібних та 14 бронзових. Тоді преміальні становили: за золото — $50 тис., срібним призерам — $30 тис., а бронзовим — до $20 тис.

Газета: 
Рубрика: