Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / ПЛАНЕТА

2 листопада, 2004 - 00:00

Євроатлантична практика

Учора в Києві на базі Національної академії оборони України почалися багатонаціональні навчання в рамках програми НАТО «Партнерство заради миру» «Кооператив Аура — 2004». У навчаннях беруть участь представники 29 країн-членів і партнерів НАТО, зокрема, із Великої Британії, США, Німеччини, Франції, Бельгії, Норвегії, Фінляндії, Чехії, Польщі, Угорщини, України, Латвії, Румунії, Македонії, Вірменії, Албанії, повідомляє прес-служба Міністерства оборони. Основна мета навчань полягає в ознайомленні з процедурами НАТО з урегулювання кризових ситуацій, прийняття рішень і формування складу багатонаціональних сил для участі в операціях із підтримки миру.

Нові погрози від Осами

Лідер міжнародної терористичної мережі «Аль-Каїда» Осама бен Ладен стверджує, що причини подій 11 вересня 2001 року, як і раніше, існують. «Безпека американців не знаходиться в руках Керрі, Буша або «Аль-Каїди», а залежить від політики США», — зазначив він на відеозаписі, поширеному арабським телеканалом «Аль-Джазіра». Він уподібнив адміністрацію Джорджа Буша арабським режимам і сказав, що і для тих, і для інших характерні «зарозумілість, гордовитість, жадність і незаконне отримання грошей». Обидва кандидати у президенти США Джордж Буш і Джон Керрі швидко відреагували на показану плівку. Зокрема, Буш сказав, що «американців не залякати», а Керрі зазначив, що американці «абсолютно єдині у своїй рішучості переслідувати та знищити Осаму бен Ладена й терористів», і що він «не зупиниться абсолютно ні перед чим», щоб це зробити, повідомляє Інтерфакс.

Карзай переміг

Виборча комісія Афганістану завершила учора підрахунок голосів, поданих на президентських виборах 9 жовтня. Перемогу на них здобув нинішній лідер країни Хамід Карзай, який отримав підтримку 55,4% виборців. Він — пуштун за національністю. Офіційне проголошення та затвердження підсумків голосування станеться пізніше, коли завершиться розбір усіх скарг про порушення. Другим у передвиборних перегонах прийшов Юніс Хануні, за національністю таджик: 16,3% голосів. Він визнав перемогу суперника, але вимагає, щоб виборча комісія визнала факти порушень при голосуванні. Решта 14 кандидатів набрали загалом 6,9% голосів. Особливо звернув на себе увагу результат єдиної жінки-кандидата, лікаря-педіатра Масуди Джалал. За неї проголосували 1,2% виборців, вона виявилася шостою.

Венеція пішла під воду

Через сильні дощі, що тривають у північній частині Італії п’яту добу, і штормового вітру у Венеції, сталася серйозна повінь. Майже 80 відсотків території міста затоплено, вода в Венеціанській лагуні піднялася на 137 сантиметрів вище за норму. Площа Сан-Марко, найнижча точка міста, а також центральні вулиці й провулки — під півметровим шаром води. Більшу частину туристичних пам’яток можна оглянути, лише надягнувши гумові чоботи. За словами чиновників із міської адміністрації, жертв і постраждалих внаслідок повені не відзначено. Найсильніша за останні сто років повінь у Венеції сталася 4 листопада 1966 року, коли рівень води у місті піднявся майже на два метри вище за звичайний, повідомляє Рейтер.

Басаєв погрожує Росії

Один із лідерів чеченських сепаратистів Шаміль Басаєв, який узяв раніше на себе відповідальність за захоплення школи в північноосетинському місті Беслан, погрожує Росії новими терактами з використанням хімічної та бактеріологічної зброї. Відповідні погрози він висловив під час інтерв’ю, яке Басаєв нібито дав канадській газеті The Globe and Mail. Він не вказав назв населених пунктів, де планується здійснити диверсії із застосуванням зброї масового знищення. Висловлюючи жаль із приводу «результатів захоплення й загибелі такої кількості дітей» у Беслані, він зазначив, що вважає це цілком адекватною відповіддю на смерть чеченських дітей. Представники Росії вважають це інтерв’ю «частиною пропагандистської кампанії» сепаратистів, повідомляють російські ЗМІ.

Вибух на ринку в Тель-Авіві

Учора палестинський терорист-смертник висадив себе на багатолюдному ринку в одному з найбільших міст Ізраїлю — Тель- Авіві. Внаслідок вибуху, за даними медиків, загинули щонайменше четверо осіб, ще 32 було поранено. На час верстки газети ніхто не взяв на себе відповідальність за теракт. Представник Кабінету міністрів Палестини Саєб Ерекат рішуче засудив учорашній теракт.

Держдеп попереджає Скандинавію та країни Балтії

Сполучені Штати у неділю попередили своїх громадян, які живуть або проїжджають через Скандинавію та країни Балтії, про можливість терористичних актів у цих державах. Державний департамент у повідомленнях, поширених американськими дипмісіями у Фінляндії та Латвії, закликав громадян США бути особливо пильними в торгових і транспортних центрах Скандинавських та Балтійських країн. «Держдепартамент США попереджає американських громадян, які живуть у Скандинавському/Балтійському регіоні або подорожують через нього, що існує інформація про небезпеку», — мовиться у повідомленні посольства США в Гельсінкі.

Арафат подякував Шираку

Президент Франції Жак Ширак переговорив по телефону з головою Палестинської Національної адміністрації Ясіром Арафатом. Про це повідомив найближчий радник Я. Арафата — Набіль Абу Рудейна. За його словами, 75-річний Я. Арафат, який перебуває у французькому ультрамодерному військовому шпиталі Персі, подякував Ж. Шираку за гостинність. При цьому Н. Абу Рудейна зазначив, що голова ПНА впевнений, що не хворий на лейкемію або будь-яке інше ракове захворювання. Я. Арафата госпіталізували минулої п’ятниці у зв’язку з різким погіршенням самопочуття. Лікарі попередили, що знадобиться кілька днів, щоб поставити точний діагноз.

Газета: 
Рубрика: