Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Дороги та вибори

26 жовтня, 2004 - 00:00

«Дорога — це те, що об’єднує людей, зближує і ріднить. А єдності сьогодні якраз і потребує виснажене виборчими пристрастями суспільство. Приємно, що в цю гарячу пору, коли здійснюють спроби нацькувати одну частину України на іншу, пересварити українців між собою, наші шляхобудівельники працюють на збереження національної єдності та злагоди», — сказав Президент України Леонід Кучма, виступаючи під час церемонії урочистого відкриття автобану Київ — Одеса. «Я вірю, що Україна рухатиметься дорогою стабільності, зростання та суспільного миру і, зрештою, вона виведе нас до тих рубежів, які ми ставимо перед собою», — зауважив Президент, додавши: «Соціальні потрясіння, конфронтація, безплідне полювання на відьом — це дорога в нікуди, і з тими, хто нею рухається, нам не по дорозі». «Відкриваючи перший в Україні автобан, ми даємо гідну відповідь тим, хто прагне відвести державу від історично певного руху, намагаючись заперечувати очевидне — позитивні зрушення в економіці, підйом виробництва, зростання доходів. Сьогодні ми пересвідчилися, що вибрали правильний шлях», — зазначив Л. Кучма.

Продовжуючи тему вибору та виборів-2004 зокрема, Президент в інтерв’ю журналістам відзначив, що не вбачає підстав збирати засідання Ради національної безпеки й оборони для обговорення ситуації, що склалася в ході виборчої кампанії. (Проведення екстреного засідання РНБО минулого пленарного тижня зажадала фракція «Наша Україна».) Він повідомив, що в п’ятницю збирав «увесь силовий блок» і ще раз усіх попередив про необхідність «бути поза політикою», «у жодному разі, під жодною позицією не втручатися у виборчий процес». Останнє, на думку глави держави, робить Верховна Рада, замість того, щоб приймати необхідні закони: «Але вони непопулярні для депутатів, і вони їх відкидають, навіть не розглядають». Водночас, зі слів Л. Кучми, депутати приймають такі закони, які навіть не знати, як виконувати наступного року, оскільки ніхто не враховує показників бюджету наступного року. «Зачекаймо кілька виборчих кампаній, — цитує Л. Кучму Інтерфакс-Україна. — Може, ми змінимося, може, в нас збільшиться розуму, і ми думатимемо справді про Україну єдину».

Оцінюючи, на прохання журналістів, виконання держбюджету нинішнього року та перспективи прийняття бюджету на 2005 рік, Президент наголосив, що державний бюджет має бути «не політичним маніфестом», а законом за образом економічної Конституції. Виконання бюджету нинішнього року бачать усі, вважає Л. Кучма. «Бо якби кишеня була порожня, то не було б підвищення ні стипендій, ні пенсій, ні вирішення, в тому числі, глобальних проблем України», — сказав Л. Кучма. Президент нагадав, що до проекту держбюджету-2005 фракції, групи та парламентські комітети внесли близько трьох тис. поправок і зауважень. «Ви ж розумієте, це кине країну в якусь безодню, з якої потім не вибратися за жодних обставин», — зазначив він. Зі слів глави держави, якщо з такої позиції розглядати цей бюджет, то «і підписувати, і приймати, і подавати бюджет має той уряд, який його виконуватиме, і той президент, якого оберуть».

Коментуючи в процесі спілкування з пресою ситуацію навколо арешту рахунків «5 каналу», Президент висловився за доцільність перенесення процедури судового розгляду з «5 каналом» на період після виборів — із тим, щоб після них вирішити це питання згідно з законом і «не брати до уваги політику». «Я думаю, що так і буде обов’язково», — сказав Л. Кучма. Президент нагадав, що через заступника глави своєї Адміністрації Василя Базіва виклав свою позицію стосовно цього. «Я категорично проти того, щоб під час виборчої кампанії робити якісь рухи або туди, або туди», — сказав глава держави. «Ми перетворюємося під час виборчої кампанії на не зовсім цивілізовану націю, і з цього погляду багато наших каналів показують такий негативний приклад», — сказав Президент. «Мені іноді, пробачте, гидко дивитися телевізор, щоправда, в мене вдома «5 каналу» немає», — сказав Л. Кучма, додавши: «Чомусь немає, і я не прошу його поставити».

Як повідомлялося, голова тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з розслідування обставин отруєння кандидата на посаду президента Віктора Ющенка Володимир Сивкович 13 жовтня заявив про те, що подав у суд на члена фракції «Наша Україна» Петра Порошенка з вимогою зобов’язати депутата вибачитися перед ним в ефірі «5 каналу» за те, що той обвинуватив В. Сивковича у брехні під час подання в парламенті 12 жовтня звіту про результати роботи очолюваної ним комісії. Пізніше В. Сивкович заявив, що має рішення суду про попередній арешт рахунків П. Порошенка й його особистого майна, а також арешт рахунків «5 каналу». 22 жовтня В. Сивкович заявив, що готовий звернутися до суду з проханням розблокувати рахунок «5 каналу».

Газета: 
Рубрика: