Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / СУСПІЛЬСТВО

5 жовтня, 2004 - 00:00

Унікальне видання поеми «Гайдамаки» Шевченка стане загальнодоступним

Бібліотека Харківського національного університету отримала в дарунок унікальне видання Тараса Шевченка. Як передає Інтерфакс-Україна, видання поеми «Гайдамаки», передане в четвер бібліотеці головою Харківської обласної державної адміністрації Євгеном Кушнарьовим, було випущене в 1886 році накладом всього 100 примірників і приурочене до 25-річчя з дня смерті поета. Це було перше повне видання поеми, книга містила український текст, а також російський переклад твору (зроблений М. Гербелем), ілюстрації ж для неї виконав класик українського живопису О. Сластен. Довгий час примірник, переданий у четвер бібліотеці, кочував по приватних колекціях. Як повідомив журналістам Є. Кушнарьов, йому випадково стало відомо, що сім’я, яка має намір покинути межі України, готова продати рідкісний примірник книги. Після цього, сказав Є. Кушнарьов, виникла ідея придбати книгу для бібліотечного фонду. Книга була викуплена Харківським обласним громадським фондом «Нова регіональна політика».

Центральна наукова бібліотека Харківського національного університету ім. Каразіна заснована в 1805 році. Бібліотека — одне з найбільших книгосховищ України, її загальний фонд нараховує 3,3 млн. примірників різних видань. Тут зберігається немало раритетів, зокрема п’ять оригіналів видань першодрукаря Івана Федорова, Універсал, підписаний українським гетьманом Мазепою тощо. Послугами бібліотеки щороку користуються 50 тис. читачів.

З гранатою... в «Білий дім»

Можна уявити стан постових у приміщенні Волинської облдержадміністрації, коли поріг переступив сільський дядечко з глибокого поліського села й виклав на стіл... бойову гранату часів Другої світової війни. Степан Приходько із села Рудка-Червинська Камінь-Каширського району пожартував, що «привіз партизанську картоплю», за яку, можливо, «заробить кілька гривень». У рідному селі 61 річного чоловіка сприймають трішки за дивака: таким він став після зникнення з дому доньки. Поїхала до Луцька — і з кінцями... Гранату — так звану «француженку» — Приходько кілька років тому викопав на власному городі. У Луцьку з небезпечним «трофеєм» побував на заключному концерті міжнародного фольклорного фестивалю «Берегиня», їздив у тролейбусах, ходив людними вулицями... Чому зі знахідкою не пішов принаймні в сільську раду чи райдержадміністрацію, а просто у волинський «Білий дім» — невідомо. На щастя, охоронці облдержадміністрації діяли професійно: гранату вилучили, викликали співробітників Науково-дослідного експертно-криміналістичного центру при УМВС України в області. Самому ж «партизану» довелося дві години давати пояснення слідчим, повідомляє Наталія МАЛІМОН, Луцьк.

Українці багатшають

У серпні 2004 року доходи населення України виросли на 10,2% порівняно з липнем до 24 млрд. 818 млн. гривень, а заощадження — у 2,1 рази до 2 млрд. 58 млн. гривень, повідомляє korrespondent.net. Зокрема, за даними Державного комітету статистики, у серпні порівняно з липнем оплата праці населення скоротилася на 0,5% — до 9 млрд. 594 млн. гривень, прибуток і змішаний дохід збільшилися на 34,3% — до 6 млрд. 698 млн. гривень, доходи від майна збільшилися на 17,6% — до 621 млн. гривень.

Молодята похилого віку

Урочисте одруження двох немолодих людей з Ленінського району шахтарської столиці відбулося днями під час проведення святкового заходу, присвяченого Міжнародному дню громадян похилого віку. Леонід Васильович Фролов і Людмила Василівна Ярошенко знайомі вже більше трьох років і, за їх словами, дуже щасливі, що зустріли один одного: «Мабуть нам доля бути разом. Я дуже щаслива, що зустріла таку гарну людину», — сказала Л. Ярошенко. Молодятам було вручено цінні подарунки від благодійного фонду «Причетність», Донецької міськради, а також Ленінської районної ради. Крім того, у заході брали участь десятки інших ветеранів війни і праці, Героїв Соціалістичного Праці, Почесних шахтарів з усіх районів Донецька. Кожен з них отримав подарунок від міської ради, а найбільш активні ветерани отримали почесні грамоти міської ради і подяки донецького міського голови, повідомляє Ганна ХРИПУНКОВА, Донецьк.

Київ: ціни на житло продовжують зростати

На первинному і на вторинному ринку житла у столиці за тиждень, з 15 по 22 вересня, відзначалося збільшення темпів зростання цін. Як передають podrobnosti.com, з посиланням на дані порталу «Нерухомість», на первинному ринку середня вартість квадратного метра житла збільшилася на 1,6%, тоді як тижнем раніше цей показник знизився на 0,02%. На вторинному ринку середня вартість квадратного метра житла виросла на 2,5% (0,53%). Середня ціна пропозиції за квартиру на вторинному ринку збільшилася на 2,8%, тоді як з 8 по 15 вересня вона збільшилась на 1,05%. Середня ставка оренди житла у Києві з 15 по 22 вересня зросла на 3,6%, тоді як тижнем раніше спостерігалося її зниження на 0,07%.

Чернігівщина переходить на євростандарти

У відділі зі справ громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб УМВС у Чернігівській області введено в експлуатацію спеціальний цифровий комплекс, який з’єднав регіон з Єдиною державною автоматизованою паспортною системою України. Це означає, що відтепер нові закордонні паспорти мешканців Чернігівщини відповідатимуть усім вимогам Ради Європи. За технологією, вся інформація про замовника документа автоматично передаватиметься до Головного обчислювального центру у Києві. Паспорти ж виготовлятимуться на фабриці Держзнаку і матимуть скановані фото і підпис. Останні друкуватимуться одночасно з бланком документа і будуть заламіновані, що повністю виключає можливість будь-яких підробок. Ще однією перевагою ЄДАПС є скорочення термінів виготовлення закордонних паспортів з трьох місяців до одного. За словами начальника відділу у справах громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб УМВС в області Василя Піщура, окрім Чернігова, спеціальні кабінети обладнані в паспортних підрозділах Ніжина і Мени. Чернігівщина стала шостим регіоном України, де впроваджено новітню технологію виготовлення закордонних паспортів, повідомляє Наталія ПОТАПЧУК, Чернігів.

Чи то поїзд, чи то трамвай

Минулими вихідними на приміському полігоні було презентовано новий вид громадського транспорту.. Як передає Київ-прес-інформ, цей проект є виключно українською розробкою. Він являє собою вагон, що рухається встановленими на опорах рейками, і нагадує щось середнє між монорейковим потягом і трамваєм. На розробку цього проекту було витрачено 11 років і 3,5 мільйона доларів. Вагон рухається за допомогою електричної силової установки, тому він екологічно чистий і безшумний. Представлений зразок має максимальну швидкість 120 кілометрів на годину, однак серійні зразки матимуть швидкість до 500 кілометрів на годину. Один вагон розраховано на перевезення 100—150 пасажирів. За словами розробників, вагон можна буде використовувати між мегаполісами та містами-супутниками, а також як «легке» метро, будівництво якого заплановано у столиці.

Газета: 
Рубрика: