Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Страшний ПДВ лякає інвесторів

2 жовтня, 2004 - 00:00

У рамках Року Польщі в Україні в Харкові розпочала свою роботу Польська національна виставка «Бізнес- Польща 2004». Свій товар і досягнення демонструють понад 130 підприємств, що відносяться до малого і середнього бізнесу. У великому залі харківського Палацу спорту представлено виробництво продуктів і будматеріалів, побутову хімію і косметику, легку промисловість, послуги, страхування, видавництва і багато іншого. Як повідомив «Дню» директор компанії «PolExpo Exhibitions» Єжи Караїм, який займається організацією виставок по всьому світу, ця бізнес-експозиція найбільша з усіх, що проходили в Україні з 1993 року. Перший секретар Генерального консульства республіки Польща в Харкові Хенрік Бушта підкреслив, що виставка проходить на сході України, до речі, втретє, не випадково: Харківщина з її зростаючим економічним потенціалом — чудовий регіон для інвестицій. У минулому році область зайняла перше місце по сумі інвестицій на одного жителя — 126 американських доларів. У цьому році запрошення на виставку були розіслані більшості підприємств східної України. Всі учасники мають одну мету — знайти нових партнерів і налагодити контакти, а не продати свою продукцію. Для цього їм в Харкові заздалегідь підшукали відповідних клієнтів. На виставці у кожного підприємця було багато ділових зустрічей. І хоч поки що експорт товарів із Польщі в Україну перевищує імпорт, але таке знайомство з поляками збільшує рейтинг українських виробників.

Під час виставки польське Агентство інформації та інвестицій провело семінар про можливості інвестицій у Польщу. Польська делегація з дружнього міста-побратима Познані взяла участь у роботі «круглого столу» «Нові перспективи польсько-українського спільного виробництва після вступу Польщі в ЄС». Представники польської сторони відвідали Харківський міжнародний аеропорт, де обговорили можливість допомоги зі сторони Познані в реконструкції аеропорту.

Марек Зюлковські, який зустрівся з харківським губернатором Євгеном Кушнарьовим, цікавився не тільки перспективами інвестицій в економіку області, а й долею вкладених раніше грошей. Обсяги прямих інвестицій із боку Польщі в цьому році становили 3 млн. доларів. І губернатор області, і посол висловили зацікавленість у збільшенні інвестицій, але цьому заважають, за словами заступника міністра економіки і праці Польщі Марека Шчепанського, дві проблеми. Перша — складний механізм повернення ПДВ, що, за словами Євгена Кушнарьова, залежить насамперед від українського уряду, друга полягає в тому, що Польщу не влаштовує відсутність 100-відсоткової гарантії страхування інвестицій. Так, наприклад, польська сторона досі не отримала всі гроші з кредитів, які Харківська область брала на спільне виробництво комбайнів «Бізон», масовий випуск яких на харківському заводі імені Малишева так і не вдалося налагодити. Євген Кушнарьов на цю заяву відповів, що тему боргу Харківської області перед Польщею з програми «Комбайни «Бізон» буде закрито в наступному році. На сьогоднішній день борг України перед Польщею складає близько 20 мільйонів доларів. При цьому Харківська область, у порівнянні з іншими регіонами, за темпами погашення кредиту — в лідерах, на рівні 90 відсотків.

Марина ГОЛІНА, Харків
Газета: 
Рубрика: