Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / ПЛАНЕТА

2 жовтня, 2004 - 00:00

Міністр захищає канал

Друга стадія будівництва судноплавного каналу «Дунай — Чорне море» запланована на 2005 — 2007 рр. і розпочнеться тільки після вивчення результатів впливу на навколишнє середовище після першого проекту, — мовиться у статті міністра закордонних справ України Костянтина Грищенка, опублікованій у «Вашингтон Пост». Як повідомляється на офіційному сайті міністерства, К. Грищенко вважає, що Україна більш ніж будь- яка інша країна піклується про навколишнє середовище в дельті Дунаю. Міністр зазначив, що перед початком будівництва було розглянуто десятки різних варіантів проекту будівництва і після гарячих дебатів обрали той, що завдає мінімальної шкоди. Україна також вивчила досвід інших країн щодо навігації через біосферні заповідники — в дельтах Міссісіпі, По, Рони, Темзи й Меконгу, а також діяльність Румунії в цьому напрямі, оскільки її навігація через штучно створені канали в дельті Дунаю — дуже інтенсивна.

Саддама судитимуть останнім

Представник міністерства юстиції Іраку Нурі Абдеррахім заявив, що суд над екс-президентом Іраку та його найближчими сподвижниками розпочнеться в середині жовтня. Хусейн постане перед судом останнім із 12 колишніх іракських керівників, звинувачених у злочинах проти іракського народу й людяності. Серед 11 сподвижників Хусейна можуть виявитися ті, хто представить на суді свідчення його провини. Суд над Саддамом Хусейном і колишніми сподвижниками буде закритим. Раніше двоє членів колишнього іракського керівництва — заступники прем’єр-міністра Тарік Азіз та Мухаммед аз-Зубейді — у своїх свідченнях суду визнали, що Саддам Хусейн «є злочинцем і гідний смерті», повідомляє РІА «Новости».

Жорсткі правила в російських аеропортах

Російські авіаційні власті прийняли рішення про запровадження з 1 жовтня в аеропортах додаткових заходів безпеки, повідомив Інтерфаксу представник Федеральної служби з нагляду в сфері транспорту. «Так, з 1 жовтня передпольотний огляд пасажирів здійснюватиметься зі зняттям верхнього одягу, піджаків, кофт, ременів і взуття. Зняті предмети одягу і взуття піддаватимуть огляду з використанням інтроскопів, а самих пасажирів — особистому огляду», — повідомив представник. Превентивні заходи щодо нових видів терористичних загроз мають бути сформовані на принципово новому якісному рівні та грунтуватися на комплексному підході, зазначив співрозмовник агентства.

Єврокомісія уповноважена спростувати

Європейська комісія не подавала пропозицій про створення таборів для чеченських біженців ані Україні, ані жодній іншій країні, а також не готувалася до таких пропозицій, заявляє представництво Єврокомісії в Україні. У заяві Єврокомісії, переданій агентству Інтерфакс-Україна учора, зазначається, що Єврокомісія у своєму Комюніке «До доступнішої, справедливішої та керованішої системи надання притулку», прийнятому в червні 2003 року, зробила чіткий висновок, що організація таборів для біженців за межами ЄС ставить ряд запитань, зокрема пов’язаних з юрисдикцією цих таборів, «запитань, на які немає легких відповідей». Якщо розглядатимуться нові заходи щодо надання притулку, це буде питанням, що потребує рішення, узгодженого між усіма сторонами, в даному конкретному випадку між Європейським Союзом й Україною, наголошує Єврокомісія. План дій між Україною та ЄС, який буде підписано пізніше в рамках Європейської політики сусідства, забезпечить відповідну основу, яка сприятиме політичному діалогу щодо таких питань, якщо вони виникнуть, зазначено в заяві.

Керрі виграв перші дебати

Завершився перший раунд теледебатів між нинішнім президентом США республіканцем Джорджем Бушем та його суперником сенатором-демократом Джоном Керрі. Кандидати у президенти у прямому ефірі відповіли на запитання ведучого. Перші опитування громадської думки, проведені одразу після теледебатів, свідчать, що їх виграв Джон Керрі. Однак експерти стверджують, що подібні бліц-опитування відображають, головним чином, думку аудиторії того або іншого ЗМІ. Основною темою стало обговорення питань безпеки та міжнародного тероризму. Джон Керрі дотримувався думки, що керівництво США проводить неправильну політику в Іраку й Афганістані, а також стосовно КНДР. У свою чергу, Буш висловив упевненість у правильності цієї політики. Потім він звинуватив суперника в непостійності, нагадавши йому колишні висловлювання про необхідність ліквідації режиму Хусейна, повідомляє Бі-Бі-Сі.

«Шнобелівська премія»

У Гарвардському університеті США відбулося вручення премії Ig Nobel (яку в нас називають «шнобелівською»). Її присуджують за найбільш недостовірні та сумнівні досягнення, повідомляє «Гардіан». Так, у номінації «Медицина» переможцями стали двоє вчених, які займалися дослідженням взаємозв’язку між прослуховуванням кантрі-музики та рішенням накласти на себе руки. Дональду Сміту та його покійному батькові Френку Сміту, який отримав 1977 року в США патент на зачіску для людей із залисинами на тімені, дісталася премія в номінації «Прикладна наука». За дослідження в галузі психології «шнобелівську премію» отримали вчені, які довели, що коли люди уважно спостерігають за чимось, то їм складно помітити щось iще. Лауреати відзначили, що учасники експерименту не могли поцілити м’ячем у баскетбольне кільце, коли до кімнати заходила жінка з парасолькою і чоловік, одягнутий у костюм горили.

ФБР розсекретить документи про Леннона

Американський суддя зобов’язав Федеральне бюро розслідувань (ФБР) розсекретити частину документів про вбивство знаменитого британського співака й композитора Джона Леннона 1980 року в Нью-Йорку. Ці документи протягом 20 років намагається отримати професор історії Каліфорнійського університету Джонатан Уїнер. У 1997 році вчений зміг отримати частину документів про музиканта. У цих матеріалах йдеться про пожертвування, надані Дж. Ленноном одній із груп, які мали намір провести маніфестацію протесту проти з’їзду Республіканської партії. Однак у них не міститься жодних обвинувачень музиканта в незаконній діяльності у США, де він жив.

Газета: 
Рубрика: