Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / УКРАЇНА

2 жовтня, 2004 - 00:00

Молоді вчені отримають гранти

Президент України Леонід Кучма призначив своїм розпорядженням гранти підтримки наукових досліджень молодих учених, повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на прес-службу глави держави. Серед одержувачів грантів наукові співробітники та вчені Буковинської державної медичної академії, Дніпропетровського національного університету, Дніпропетровського національного університету залізничного транспорту, Київського національного університету імені Т. Шевченка, Київського політехнічного інституту, Луганської академії внутрішніх справ, Луганського національного педагогічного університету, Національної академії внутрішніх справ, Національної академії управління, Тернопільського інституту соціальних та інформаційних технологій, Тернопільського державного університету, Української державної академії залізничного транспорту, Української медичної стоматологічної академії, Харківського авіаційного інституту, Харківського національного автомобільно-дорожнього університету, Харківського політехнічного інституту, а також низки інститутів і наукових установ Національної академії наук України.

Згідно з указом Президента від 24 грудня 2002 року гранти видаються для підтримки актуальних, значущих наукових досліджень молодих учених, до яких належать доктори наук віком до 35 років, докторанти — до 33 років, кандидати наук — до 30 років. З 2003 року щорічно призначаються 7 грантів для докторів наук по 30 тис. грн., 20 грантів для докторантів по 25 тис., а також 50 грантів для кандидатів наук по 20 тис. грн.

Монографія прокурора

«Організація та діяльність прокуратури в Україні» — таку назву має монографія ректора Академії прокуратури України при Генеральній прокуратурі України, державного радника юстиції 3 класу, кандидата юридичних наук Віктора Сухоноса. У своїй науковій праці автор досліджує проблему організації цього відомства в Україні, починаючи з XVIII століття та закінчуючи сьогоденням. Місце і роль прокуратури в системі інших державних органів, її правовий статус, повноваження та функції — ось неповний перелік проблем, які викликали жваве обговорення під час нещодавньої презентації монографії в Києві. У своїй праці автор приділив увагу не лише минулому, а й проаналізував форми та методи прокурорського нагляду на сучасному етапі розвитку нашої держави, спираючись при цьому на яскраві уроки нашого минулого. У вітчизняній правовій науці це перший досвід системного аналізу основних організаційно-управлінських питань підбору та розстановки кадрів в органах прокуратури, розглянутих в історичному аспекті. У своїй монографії Віктор Сухоніс подає і власне бачення шляхів удосконалення законодавства, що стосується діяльності прокуратури. Зокрема він сказав: «У деяких посадових осіб в Україні стосовно прокуратури склалися певні стереотипи. Одні вважають, що прокуратура — це інститут радянської тоталітарної системи, який треба ліквідувати. Другі вбачають у прокуратурі зброю влади, орган авторитарного управління, а треті — відносять її безпосередньо до однієї з гілок влади, а саме — судової... Автори сьомого розділу Конституції України 1996 року припустилися певних прорахунків, відмовившись від традиційної моделі прокуратури з її наглядовими та слідчими функціями. Дослідження питання показало, що зміна конституційного статусу прокуратури, обмеження її владних повноважень, а отже, й ослаблення її ролі в забезпеченні законності та подолання злочинності в країні (як і після реформи 1864 року), не знаходять підтримки не лише в працівників прокуратури, а й у багатьох учених, які займаються цією проблемою, а також у значної частини наших громадян». Iнформацiю пiдготувала Людмила РЯБОКОНЬ, «День».

У Луцьку — тепло!

Опалювальний сезон в обласному центрі Волині почнеться на десять днів раніше загальноукраїнського графіка. Вже 4 жовтня надійде тепло в лікарні, дитсадки, школи та інші соціальні заклади, а за кілька днів зігріються й квартири лучан. Перенесення початку опалювального сезону (з 15 на 4 жовтня) домігся в НАК «Нафтогаз України» луцький міський голова Антон Кривицький. Приводом для клопотання мера став прогноз синоптиків про різке зниження температури в другій половині жовтня, а запуск системи — складний технологічний процес й потребує певного часу для налагодження (як правило, на повну потужність система починає працювати через п’ять-шість днів). Завдяки розпочатому раніше опалювальному сезону лучани у квартирах не відчують несподіваних примх осінньої погоди. Питання у «Нафтогазі України» вирішилося позитивно й тому, що місто вчасно розраховується за газ (хоча самі мешканці оплачують цю послугу не в повному обсязі...). Між іншим, і гаряча вода в помешканнях лучан є, на відміну від інших міст України, цілорічно, повідомляє Наталія МАЛІМОН, Луцьк.

Швидка допомога для членів виборчих комісій

У Житомирі презентовано проект «Безпека виборів». Його за фінансової підтримки міжнародного фонду «Відродження» реалізує міська громадська організація «Інститут впровадження новацій». Однією з основних форм роботи, розповів директор інституту Олександр Круківський, буде надання оперативних юридичних консультацій членам виборчих комісій, посадовим особам, іншим громадянам з питань застосування виборчого законодавства. Мета — убезпечення причетних до виборчого процесу від прийняття рішень, які тягнуть за собою кримінальну або адміністративну відповідальність. Безкоштовне консультування здійснюватиметься групою юристів організації передусім за допомогою контактного телефону, номер якого буде широко оприлюднений. Також надаватимуться поради щодо дії в ситуаціях, коли у нормативних документах виявляться недостатньо визначені моменти або виникнуть спірні ситуації. Серед членів виборчих комісій розповсюдять брошуру-інструкцію «Безпечні вибори», яка, крім іншого, міститиме інформацію про кримінальну та адміністративну відповідальність за порушення законодавства про вибори президента України. До сильнодіючих засобів слід, напевне, віднести невеликий плакат, який також видадуть на виборчі дільниці та розклеять у громадському транспорті, де зображена людина за гратами і вказано, що, згідно Кримінального кодексу України, за названі порушення загрожує позбавлення волі на термін від 2 до 12 років. У розмові з «Днем» на запитання, чи очікується достатньо масове звернення до них членів виборчих комісій або посадовців і досягнення задекларованої мети, О.Круківський відповів, що із дня перших засідань дільничних комісій запитання вже почали надходити й розпочалось активне консультування зацікавлених осіб, повідомляє Валерій КОСТЮКЕВИЧ, «День».

Газета: 
Рубрика: