Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

ЦЕЙ ДЕНЬ В IСТОРIЇ

7 серпня, 2004 - 00:00

1714. Російський флот під командуванням Петра I здобув першу в історії Російської імперії морську перемогу над шведами біля півострова Гангут.

1803. Розпочалася перша в історії російського флоту навколосвітня експедиція на шлюпах «Надежда» і «Нева».

1819. Об’єднані патріотичні сили Нової Гранади (сучасні Колумбія і Панама) під керівництвом Симона Болівара здобули перемогу над іспанськими військами в битві поблизу Боготи.

1907. Російський фізик Б. Розинг отримав патент на винахід першої електронної системи відтворення телевізійного зображення за допомогою електронно-променевої трубки.

1932. ЦВК і РНК СРСР прийняли ухвалу про охорону майна державних підприємств, колгоспів і кооперації, згідно з якою крадіжка колгоспного майна каралася розстрілом («закон про п’ять колосків»).

1945. У Лондоні уряди СРСР, США, Великої Британії і Франції заснували Міжнародний військовий трибунал для суду над військовими злочинцями.

1948. Завершила роботу сесія ВАСГНІЛ, яка визнала вчення Т. Лисенка «єдино правильним».

1977. На суднобудівному заводі в Миколаєві спущено на воду газотурбохід «Капітан Смирнов» — перше із суден з горизонтальним навантаженням.

1987. Глави держав п’яти країн Центральної Америки (Гватемали, Гондураса, Коста-Ріки, Нікарагуа й Сальвадору) підписали Гватемальську угоду.

Газета: