Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / УКРАЇНА

31 липня, 2004 - 00:00

В Одесі лунають постріли

Не виявлено жодного свідка вбивства 33-річного комерційного директора заводу ім. Іванова. Трагедія сталася позавчора в другій половині дня в курортному центрі міста, повідомив агентству Інтерфакс-Україна начальник Приморського райвідділу міліції Іван Ястремський. Біля тіла вбитого знайдено п’ять стріляних гільз. Створено оперативно-слідчу групу із розшуку злочинців. Представники правоохоронних органів поки що утримуються від висловлювань щодо версій події. Прокуратура Приморського району Одеси порушила кримінальну справу за фактом вбивства, ст. 115 Кримінального Кодексу України.

Хліб продають «неофіційно»

Учора виявилися безуспішними перші у сезоні торги на Подільській спеціалізованій аграрній біржі у Хмельницькому. «Із 15 запрошених продавців прибули тільки 5. Пропонували хліб урожаю-2004,» — повідомив для «Дня» директор цієї біржі Григорій Олеськів.

Учасники обмежилися обговоренням правил торгів, говорили про погоду і види на врожай. Згадали й про «справи давно минулих днів». Левова пайка врожаю-2003 обминула цю біржу. Продавали, як кажуть у народі, з-під поли, називали офіційні ціни, що були вдвічі нижчі, ніж ринкові. За неофіційними оцінками, від цього начебто учасники «тіньового» процесу поклали у свої кишені щонайменше 110 мільйонів гривень. Звідси — шалені борги із зарплатні трудівникам полів, інші господарські негаразди.

Одначе Григорій Олеськів у відчай не впадає. Сподівається, що зерно нового врожаю вдасться спрямувати на біржу. Сподівається, що продавці й покупці збагнуть гостроту поточного політичного моменту: уряд і новий губернатор беруть ситуацію під контроль. Тому, мовляв, не слід спокушатися на «відкат», якщо інстинкт самозбереження ще не витрачено остаточно. Принаймні, продавши на біржі перші партії хліба, повернули б давні зарплатні борги тим, хто на передньому краї «битви за врожай».

«Зернові ще тільки зібрано з 13 відсотків посіяного», — вказав директор біржі. Посіяно ж 474,4 тисячі га. Лише за офіційною статистикою, понад 200 тисяч га орних угідь у краї не обробляється. Це — плід раніше застосованих «тіньових» схем збуту «дарів полів і ферм», повідомляє Михайло ВАСИЛЕВСЬКИЙ, «День».

Допомога для миротворця

На виконання Плану заходів щодо покращання правової роботи в Міністерстві оборони України та з метою підвищення рівня правових знань особового складу, юридичний департамент військового відомства розробив довідник законодавчих норм із забезпечення діяльності українського миротворчого контингенту в Іраку. Як повідомляє управління прес-служби міністра оборони, збірник також буде корисний для користування в повсякденній діяльності посадовцям, які здійснюють підготовку й управління миротворчим контингентом. Довідник надруковано накладом 1000 примірників за сприяння Міжнародного товариства прав людини за фінансової підтримки Міжнародного фонду «Відродження» в рамках проекту «Права людини в армії України: правовий захист шляхом правової освіти». Видання містить міжнародні нормативно-правові акти, що регулюють ведення бойових дій, збройного конфлікту, обмежують методи та засоби ведення війни. До довідника також увійшли закони України, інші нормативно-правові акти, що регулюють порядок відправлення, перебування та завдання українського миротворчого контингенту та встановлюють гарантії захисту військовослужбовців, котрих відправлено для участі в операції з підтримки миру та стабільності.

У Криму допоможуть спостерігати

У Криму створено регіональну робочу групу зі сприяння діяльності офіційних спостерігачів від іноземних держав і міжнародних організацій на виборах президента України, до якої ввійшли представники Ради міністрів АРК, Кримської регіональної митниці, кримського главку МВС України, Головного управління Міністерства юстиції України в АРК, Сімферопольської міської ради.

Як повідомили в управлінні внутрішньої політики кримського уряду, згідно з розпорядженням голови Ради міністрів автономії регіональну робочу групу очолила міністр Ради міністрів АРК Ольга Удовіна. Робочі групи зі сприяння діяльності офіційних спостерігачів від іноземних держав і міжнародних організацій створено в усіх містах і районах Автономної Республіки Крим. Основними завданнями робочих груп є забезпечення сприяння діяльності офіційних іноземних спостерігачів для здійснення ними визначених законодавством повноважень під час виборчої кампанії президента України в 2004 році.

Міжвідомча та регіональна робочі групи в межах повноважень приймають відповідні рішення, які оформляють протоколами. Рішення Міжвідомчої робочої групи є обов’язковими для розгляду центральними та місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами й організаціями. Міжвідомча тае регіональна робочі групи функціонуватимуть до офіційного оголошення результатів виборів, повідомляє Микита КАСЬЯНЕНКО, Сімферополь.

У Харкові з’явиться Палац спорту та зоопарк дикої природи

До 350-ліття Харкова, що пройде 20—24 серпня, завершать будівництво нового Палацу спорту «Локомотив», Як повідомили кореспонденту агентства Інтерфакс-Україна в прес-службі міської ради, мер Харкова Володимир Шумилкін вважає, що в Україні аналогів «Локомотиву» не існує, оскільки тут застосовували найкращі інженерні рішення, в тому числі запозичені за кордоном. Планується, що в Харківському Палаці спорту, крім безлічі спортивних майданчиків, розташуються готель і ресторан, обладнані коментаторські кабінки, встановлені спеціальні відеокамери для трансляції матчів на Україну та Європу. «Локомотив» буде також пристосований і для проведення концертних заходів.

Також у східній столиці планують побудувати парк дикої природи, в якому відвідувачі могли б спостерігати тварин і птахів у природному середовищі проживання. Як повідомив директор Харківського зоопарку Олексій Григор’єв, попередньо цей проект уже отримав схвалення на рівні обласної державної адміністрації. Він повідомив, що передбачається створити парк на території в 300 га неподалік від Харкова в районі населеного пункту Російська Лозова. Остаточно проект парку, створення якого попередньо оцінюють у 6—7 млн. грн., буде допрацьований наступного року, повідомив О. Григор’єв. На його думку, реалізація такого масштабного проекту може бути здійснена лише з допомогою фінансування з держбюджету. У парку, з його слів, могли б тримати до 1000 особнів 70 видів тварин і птахів.

Газета: 
Рубрика: