Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

До Пенсійного фонду повинні платити всі

31 липня, 2004 - 00:00
СПРАВЕДЛИВА ПЕНСІЯ — НАПЕВНО, НАЙПОПУЛЯРНІША ТЕМА ДЛЯ РОЗМОВ НАШИХ ЛІТНІХ СПІВГРОМАДЯН / ФОТО МИХАЙЛА МАРКIВА / «День»

З першого серпня Пенсійний фонд, за постановою Кабінету Міністрів, збільшує пенсії до 30 гривень тим, у кого вона менша за прожитковий мінімум, — про це заявив у четвер віце-прем’єр iз соціальних питань Дмитро Табачник. Він наголосив, що органи державної влади готові до виконання цього завдання.

Якщо пенсія перевищує межу прожиткового мінімуму, а це 284,69 гривень для непрацюючих громадян, тоді доплати не буде, — доповнив шефа голова Пенсійного фонду України Борис Зайчук. Добавку отримають близько 11,5 мільйона пенсіонерів, а це досить суттєві видатки. Їх забезпечуватиме бюджет фонду (понад 350 мільйонів гривень щомісяця). А основне джерело надходжень це відрахування від Фонду оплати праці. В першому півріччі 2004 року зарплата виросла на 8,5 мільярда гривень. За словами Табачника, протягом півріччя забезпечено виконання бюджету Фонду та своєчасне фінансування виплати пенсій. З усіх джерел до казни за перше півріччя надійшло понад 15,2 мільярда гривень, що на 36,5% більше, ніж за відповідний період минулого року. Крім того, власні доходи ПФ становлять 14,1 мільярда гривень (111% плану).

Однак Зайчук повідомив, що сьогодні загальний борг зi сплати у Фонд сягає більше мільярда гривень. Як сказав віце-прем’єр, згідно з чинним законодавством Пенсійному фонду належить боротися із злісними неплатниками. Їм направлятимуться судові позови. Причому незалежно від форми власності.

Табачник також відзначив як позитивне явище триваючу роботу щодо залучення пенсіонерів до отримання грошей через установи банків. На перше серпня відкрито рахунки 2,6 мільйона громадян.

Тетяна ДУБНА
Газета: 
Рубрика: