Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Новий долар прийде на початку жовтня

29 липня, 2004 - 00:00

Уряд США оголосив 28 вересня датою введення в обіг нових 50 доларових банкнот зразка2004 року. «Надійність, цінність, довіра. Саме з цими поняттями асоціюється американський долар у всьому світі, — заявив член правління Федеральної резервної системи США Марк Олсон у вівторок на зустрічі з українськими журналістами і додав: — Завдяки посиленим елементам захисту, які використано в новому зразку, долар США зможе зберегти цей статус».

В Україні оновлені долари, зі слів Олсона, з’являться десь на початку жовтня. Зазвичай введення в обіг нових банкнот тягне за собою низку незапланованих витрат: на проведення семінарів щодо нових елементів захисту, перенастроювання обладнання, оснащеного детекторами валюти (банкоматів, апаратів для обміну грошей тощо).

«Ціль програми... забезпечити плавне введення в обіг грошей нового зразка, — наголосив директор Бюро гравірування та друку Казначейства США Том Фергюсон. — Ось чому вже майже два роки поспіль ми працюємо з виробниками детекторів валюти і надаємо їм всю необхідну інформацію, щоб вони могли перенастроїти обладнання на прийом оновлених доларових банкнот».

Представники американського уряду проінформували українських журналістів про те, що в США випущено 20-доларову банкноту нового дизайну і є намір продовжувати впровадження нових купюр. Згодом з’являться і краще захищені сотні. Рішення щодо нового дизайну $5 та $10 ще розглядаються, а введення двух- та однодоларових банкнот не планується взагалі. Банкноти нового зразка матимуть попередні розміри та збережуть суто американські риси, однак портрети та історичні образи на них будуть вдосконалені.

Джон Камерон, координатор проекту з захисту готівки за кордоном, підкреслив, що США не «знецінюють» свої гроші, тому обмін старих банкнот на нові не обов’язковий. Водночас із п’ятдесятками зразка 2004 року будуть використовуватися і старі купюри.

Федеральна резервна система та Казначейство США постійно вдосконалюють дизайн доларових банкнот та вживають жорстких правових заходів для захисту американської валюти від підробок. В 2004 році Секретній службі США і міжнародним правоохоронним органам вдалося вилучили на $63 мільйони фальшивих купюр ще до того, як вони потрапили в обіг. Ще $38 мільйонів фальшивих банкнот були виявлені й вилучені безпосередньо з обігу. За минулий рік цією ж організацією було здійснено понад 3640 арештів осіб, які звинувачувалися в підробці банкнот.

Чи підробляються купюри США в Україні? На цю тему американські фахівці мали зустріч в Асоціації українських банків. Їх цікавила ситуація з фальсифікацією грошей США і заходами, що вживаються для запобігання таким злочинам. Оскільки тема захисту національної валюти для Сполучених Штатів є вкрай важливою, американці запропонували налагодити співпрацю з українськими банками та спецслужбами і пообіцяли надати допомогу в навчанні персоналу та інформуванні населення щодо виявлення фальшивих купюр.

Тетяна ДУБНА
Газета: 
Рубрика: