Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Знакова обставина

«Ви за демократію чи проти політреформи?..»
13 липня, 2004 - 00:00

Як і очікувалося, минулої суботи в Харкові XVIII з'їзд СДПУ(О) одноголосно підтримав кандидатуру прем'єр-міністра, лідера Партії регіонів Віктора Януковича на пост президента України і прийняв звернення з'їзду до народу. «СДПУ(О) висловлює тверду впевненість, що дух українського народу не схильний до революційних переворотів, що несуть економічні, політичні та соціальні чвари для будь-якої держави та її громадян, а тому вибір політично зваженої і професійної людини є правильним й історично виправданим», — йдеться, зокрема, у зверненні з'їзду на підтримку В. Януковича. У свою чергу лідер об'єднаних соціал- демократів Віктор Медведчук, виступаючи перед делегатами з'їзду і закликаючи членів партії підтримати висунення В. Януковича, відзначив, що «у нас сформувалося спільне розуміння майбутнього України і шляху розвитку політичної ситуації, близькими є наші ставлення до таких речей, як європейська інтеграція, відносини з Росією, формування Єдиного економічного простору». «Для нас також знаковим є те, що В. Янукович з підкресленою повагою ставиться до демократичної політичної реформи», — сказав лідер партії.

Говорячи про проведення політреформи в Україні, В. Медведчук також відзначив, що для СДПУ(О) сьогодні «основне політичне питання формулюється надзвичайно просто — ви або виступаєте за демократію, або висловлюєтеся проти політичної реформи». «Усе інше від лукавого», — сказав він. В. Медведчук відзначив, що партія була серед ініціаторів реформи, і для неї є «справою честі зробити все можливе для впровадження в Україні парламентсько-президентської форми правління». Він також вважає, що праві сили фактично блокують демократичні перетворення, що веде до ескалації напруженості у суспільстві. Лідер СДПУ(О) закликав опонентів «відмовитися від логіки конфронтації і сіяння ними ворожнечі, а також дистанціюватися від радикально орієнтованих елементів». Він також відзначив, що наявність радикального крила і дестабілізаційних тенденцій серед політичних опонентів означає, що політичне керівництво країною має залишатися в руках політиків- центристів. Оскільки день проведення з'їзду збігся з 10-ю річницею обрання Леоніда Кучми главою української держави, лідер парламентської фракції СДПУ(О), перший президент України Леонід Кравчук присвятив свій виступ цій даті. За словами Л.Кравчука, «це була ціла історична епоха» — епоха становлення української державності.

З'їзд СДПУ(О) також ухвалив рішення про початок широкої внутрішньопартійної дискусії з питання діяльності партії і підвищення її ролі у суспільно-політичному житті. Серед питань, які виносяться на обговорення — партійна позиція відносно європейської інтеграції, створення ЄЕП, перспективи вступу України до НАТО, статус російської мови, а також позиціонування СДПУ(О) як лівоцентристської партії. З'їзд вніс певні зміни у склад політбюро і політради партії.

P.S. Рішення про підтримку на президентських виборах кандидатури Віктора Януковича прийняв також з'їзд партії «Всеукраїнське об'єднання лівих «Справедливість», що проходив у суботу в Києві. Готується підтримати єдиного кандидата в президенти від центристських сил В. Януковича і партія «Відродження», з'їзд якої відбудеться 17 липня. Про це журналістам повідомив лідер партії, міністр транспорту Георгій Кирпа. В той же час Партія промисловців і підприємців України, що пройшла у парламент у складі провладного блоку «За єдину Україну!» (разом з Аграрною, Народно-демократичною партіями, Партією промисловців і підприємців, Партією Регіонів), висунула кандидатом у президенти свого лідера Анатолія Кінаха.

Наталія ТРОФІМОВА, «День»
Газета: 
Рубрика: