Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Робота як «екстрім»

Понад 400 тисяч дітей і підлітків в Україні працюють
12 червня, 2004 - 00:00

Сьогодні у світі відзначається день боротьби з використанням праці дітей. За даними Міжнародної організації праці (МОП), в усьому світі нараховується понад 250 мільйонів дітей віком від 5 до 14 років, які, прямо кажучи, втратили дитинство. Майже половина з них, а це близько 120 мільйонів, працюють повний «дорослий» робочий день. В Україні, за даними обстеження, проведеного Державним комітетом статистики у співпраці з МОП, у 1999 та 2000 роках виявлено понад 456 тисяч працюючих дітей. 18% підлітків займаються тяжкою фізичною працею, а 61% працюють постійно протягом навчального року. 3% неповнолітніх постраждали від фізичних травм або хвороб, викликаних небезпечними і шкідливими умовами праці. Міжнародна програма з викорінення найгірших форм дитячої праці (ІРЕС) діє у 70 країнах світу, зокрема і в Україні. За три роки її діяльності в нашій державі з роботи у секс- індустрії та сільському господарстві було вилучено 1 тисячу 205 дітей.

Як зазначив на учорашній зустрічі з журналістами директор науково-методичного Центру практичної психології та соціальної роботи Віталій Панок, неповнолітніх втягують у незаконні форми з декількох причин. У першу чергу, зрозуміло, що існує економічний чинник як з боку наймача, так і з боку самої дитини. Стандарти успішного життя, які потужно пропагуються засобами масової інформації, стимулюють дітей не вчитися, а заробляти.

Про орієнтири суспільства говорив і начальник Департаменту кримінальної міліції у справах неповнолітніх (МВС) Валерій Овчаренко. На його думку, той факт, що більшість 13-річних дівчаток, на запитання про бажану майбутню професію відповідають, що хочуть бути моделями та фотомоделями, — привід бити на сполох.

За словами В. Овчаренка, у минулому році за відповідними статтями було порушено 236 кримінальних справ щодо дитячої порнографії і ще по 230 — за систематичне заняття проституцією та звідництво. Порушувалися також кримінальні справи і в інших випадках експлуатації підлітків. Наприклад, у Харківській області приватний підприємець протягом восьми місяців «пропонував» трьом 13-річним хлопцям розвантажувати машини. При цьому хлопці «обробляли» до 10—15 тонн на день, а за одну тонну мали прибуток у 5 гривень.

Втім, бажання підлітків заробляти може бути цілком задоволено (з 14 років) у межах правового поля. Як зазначив директор департаменту нагляду за дотриманням законодавства про працю (Мінпраці) Володимир Лось, у цьому випадку необхідна легалізація трудових відносин. «Трудова угода повинна мати обов’язково письмову форму, а якщо дитині ще не виповнилося 16 років, вона може працювати лише за згодою батьків чи опікунів», — зазначив В.Лось. Окрім того, підліток не може стати до роботи без попереднього медичного обстеження. Робоче місце за підлітком може зберігатися протягом двох років, а звільнення можливе лише з дозволу служби у справах неповнолітніх. Тобто працювати легально, із захистом своїх прав, підлітки можуть. Залишилось зацікавити в такому підході дорослих роботодавців.

Олеся ПАЛАМАРЮК
Газета: