Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Заручники терору

16 квітня, 2004 - 00:00

Щодня з Іраку надходять нові повідомлення про викрадення іноземців. За останні два тижні заручниками стали кілька десятків громадян інших держав. Одним пощастило більше — їх дуже швидко відпускали. Як було, наприклад, на початку тижня у випадку з п’ятьма українцями, які працюють в Іраку за контрактом російської енергетичної компанії. Про долю інших нічого невідомо.

Вимога викрадачів одна — коаліційні сили повинні залишити Ірак. Цим, зокрема, пояснюється, чому терористи викрадають громадян саме тих країн, які беруть участь у стабілізаційних силах. Викрадення — далеко не новий феномен для постсаддамівського Іраку. Бі Бі Сі повідомляє,що за останній рік сотні самих іракців стали жертвами «кіднепінгу». Хоча про такі випадки раніше дуже рідко повідомлялося, однак, приміром, у Багдаді рекомендувалося утримуватися від нічних прогулянок. Зараз в Іраку працюють тисячі громадян інших країн — вони беруть участь у гуманітарних місіях, виконують контракти з відбудови підприємств, не варто забувати й про численний «медіа-контингент». Дехто з іноземних працівників мав привілейований статус — їх супроводжувала охорона. Однак слід звернути увагу, що іноземці раніше остерігалися не викрадень, а терористичних атак — здебільшого вибухів.

Певних «результатів» терористам своїми злочинними діями досягнути вдалося. Уряди багатьох країн — Німеччини, Франції, Великої Британії — закликали своїх співвітчизників уникати поїздок до Іраку. Вчора Росія розпочала евакуацію із Іраку росіян і громадян країн СНД, які працювали за російськими контрактами. МЗС України зазначило, що наше посольство в Іраку продовжує з’ясовувати інформацію щодо наших співвітчизників у неспокійній країні. За даними міністерства, у штаті російських компаній «Технопромекспорт» та «Енергомашекспорт» працює відповідно 170 та 5 українців. 20 наших співгромадян із іншої російської компанії — «Інтеренергосервіс» висловили бажання залишитися та працювати в Багдаді. МЗС України рекомендувало «максимально відповідально та виважено підійти до питання свого подальшого перебування в Іраку та скористатися можливістю залишити цю країну до остаточної стабілізації ситуації».

Поодинокі держави (зокрема — Філіппіни) повідомили, що присутність їхніх військових залежатиме від умов безпеки в Іраку. Проте переважна більшість країн, навпаки, наголошує, що останні події лише доводять необхідність подальшого перебування багатонаціональних сил. Учора прем’єр-міністр Італії Сильвіо Берлусконі наголосив, що «питання про виведення військ із Іраку взагалі не стоїть». «Вони забрали людське життя, але вони не знищать наших цінностей і наших прагнень до миру», — такою була реакція керівника уряду на повідомлення про вбивство одного з чотирьох італійських заручників. Як будуть розгортатися події далі? Насторожує той факт, що у викраденнях іноземців беруть участь угруповання як від шиїтської, так і від сунітської релігійних громад. Експерти найбільше побоюються об’єднання їхніх зусиль, оскільки силам коаліції в такому випадку буде важче відновити порядок у країні. Існують сподівання, що бойовики прислухаються до своїх релігійних лідерів, які закликають злочинних одновірців припинити викрадення людей. Поки що «щирі» поборники ісламу ігнорували подібні звернення.

ДО РЕЧI

Що насправді переслідують угруповання іракських екстремістів (зокрема, «Армія Магді» під проводом Моктади Садра)? Із таким запитанням кореспондент газети «Миротворець» Анатолій СТЕЛЬМАХ звернувся до місцевих жителів та українських миротворців, які перебувають в іракській провінції Васіт.

БААСІМ, житель міста Аль-Кут

— Прибічники Садра домагаються одного — безмежної та безконтрольної влади. Патріотичні почуття для них — на останньому плані. Погляньте, відтоді як прийшли сили коаліції, запрацювали державні установи, пожвавився приватний бізнес. Помітні істотні здобутки і переваги в порівнянні з колишнім режимом. Бойовики прагнуть прийти до влади, аби знищити всі ці досягнення, загарбати собі зароблене, збудоване, створене після Саддама. Усі їхні політичні гасла не варті навіть уваги. Вони — звичайні бандити.

Владислав ХАРЧУК, заступник командира роти 6-ї омбр

— Ми побачили специфіку бойових дій на Близькому Сході. Маю на увазі ставлення бойовиків до цивільного населення міста Аль Кут. Уже під часшквального вогню бойовики застосовували жахливу тактику так званого живого щита. Невеличкі пікапи, які спочатку підвозили противнику набої, згодом привезли дітей, яких бойовики час від часу випускали з машин, щоб перешкодити нам вести вогонь на ураження.

Петро МАРКО, старший офіцер відділу з гуманітарних питань

— Нас просять самі іракці не залишати їх. За останні півроку вони на собі відчули переваги нового життя. Недарма українськими миротворцями було втілено стільки соціальних проектів, стільки душі вкладено в розвиток системи освіти, охорони здоров’я. Люди відверто казали, що Садр зруйнує їхнє майбутнє, поверне життя, яке тільки почало поліпшуватися, до умов середньовіччя. Хоч яка б була влада в Іраку (призначена чи обрана), однак вона працювала. Іракці впевнені: як тільки коаліційні сили їх залишать, в країні почнеться новий виток насильства і репресій.

Сергій СОЛОДКИЙ, «День»
Газета: