Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Момент виконання

Нафтопровід запрацює через три місяці
6 лютого, 2004 - 00:00

Учора уряд України, який напередодні прийняв рішення про використання нафтопроводу Одеса — Броди в прямому напрямку, практично розпочав його реалізацію. «Через два — максимум три місяці нафтопровід повинен розпочати роботу», — сказав віце- прем’єр Андрій Клюєв на нараді в Українській спілці промисловців і підприємців. Він підтвердив, що в 2004 році очікується транспортування нафтопроводом щонайменше 4 мільйонів тонн нафти в напрямку з Одеси до Бродів за гнучкими тарифами, які встановлюватимуть залежно від обсягів транспортування. На думку Клюєва, прибуток від використання нафтопроводу становитиме від $8 млн. до $67 млн. на рік у випадку, якщо обсяг прокачування досягне 9,5 млн. тонн.

Тим часом представник основного промоутера реверсного напрямку нафтопроводу в Україні президент Торгового дому «ТНК-Україна» Олександр Городецький заявляє, що його материнська компанія (ТНК-ВР) має намір надалі переконувати Україну в доцільності реверсу нафтопроводу...

Спокійно відреагував на цю заяву прем’єр-міністр України Віктор Янукович. За його словами, Україна розгляне можливість збільшення обсягів транспортування нафти своєю територією, якщо в цьому виникне необхідність, але в жодному разі не за рахунок реверсного використання нафтопроводу Одеса — Броди. Прем’єр додав, що існує можливість збільшення транспортування нафти Придніпровськими магістральними нафтопроводами в обсязі 6 млн. тонн. «Якщо вони використають ці можливості і збільшать транспортування ПДМН і надходитимуть ще пропозиції, то це питання розглядатиметься. Але що стосується використання нафтопроводу Одеса — Броди — це рішення прийняте. ТНК-ВР також матиме можливість транспортувати до Європи свою нафту цим шляхом», — сказав прем’єр. З його слів, якщо скласти можливості ПДМН та Одеса — Броди, то Україна збільшить і обсяг, і ефективність транспортування нафти.

На думку лідера фракції СДПУ(О), екс-президента України Леоніда Кравчука, прийняте урядом рішення є «принципово правильним» і не вплине на відносини з Росією. «Зараз ТНК-ВР уже думає, як використати нафтопровід саме від Одеси до Бродів, а не в реверсі. Вони також побачили, що є економічні інтереси, оскільки ми не повинні жертвувати економічними інтересами заради якихось відносин, невідомо яких. Відносини будуються на інтересах», — наголосив Л. Кравчук.

Віталій КНЯЖАНСЬКИЙ, «День»
Газета: