Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / СУСПІЛЬСТВО

5 лютого, 2004 - 00:00

У Житомирі з’явивися гемодіалізний центр

У Житомирській обласній лікарні імені О.Гербачевського за участю керівників області, міста, місцевої медицини відкрито новий центр гемодіалізу, на створення якого з обласного бюджету було виділено 1 мільйон 800 тисяч гривень. Це відремонтоване в європейському стилі просторе приміщення, де встановлено 10 сучасних апаратів для очистки нирок від шкідливих продуктів при різних серйозних захворюваннях і спеціальний відсік з імпортним обладнанням для підготовки води. Завідувач відділенням Микола Прилипко повідомив «Дню», що вартість апаратів для програмного гемодіалізу, яких загалом налічується 12 (5 з них орендується лікарнею) становить від 100 до 120 тисяч гривень. За допомогою комп’ютерів весь процес очистки нирок практично повністю автоматизований. Крім житомирян, цю процедуру будуть проходити мешканці інших міст і сіл. Вартість витратних матеріалів (змінних фільтрів, медикаментів, тощо) на один сеанс 200 гривень. Як запевнив М.Прилипко, все це, як і у всьому світі, буде обходитись пацієнтам безкоштовно, повідомляє Валерій КОСТЮКЕВИЧ , «День».

Долетіти до цілі

2004 року середня зарплата працівників Харківського авіазаводу становитиме 630 гривень на місяць. Такі плани керівництва підприємства. Крім цього, нинішнього року на заводі планується вдвічі збільшити обсяги реалізації продукції, а також додатково прийняти на роботу ще близько тисячі робітників. За словами генерального директора ХАЗу Павла Науменка, поточного року одним із головних завдань є збільшення надійності літаків, що випускаються. На сьогодні серед усіх типів авіамашин, які випускалися в Радянському Союзі й на пострадянському просторі, Ан-140 поступається за надійністю лише Ан-24, який у найближчому майбутньому мають замінити. За даними керівництва підприємства, за рік експлуатації надійність Ан-140 збільшилася вчетверо, повідомляє Марина ГОЛІНА , Харків.

Закарпаття перегляне ліміти на допустимі викиди в атмосферу

«Для врівноваження екологічного балансу, — сповістив на зустрічі з представниками екобезпеки в Ужгороді голова Закарпатської облдержадміністрації Іван Різак, — лісовідтворення Карпат є пріоритетом в екологічній сфері гірського краю». Саме тому торік основна діяльність екологічної інспекції Державного управління екології та природних ресурсів у Закарпатській області була спрямована на посилення контролю в галузі охорони навколишнього середовища та використанні природних ресурсів. Зокрема, на екологонебезпечних об’єктах гірського краю, поінформував на зустрічі регіональних керівників начальник обласного держуправління екоресурсів Мирон Цюбик, у 2003 році було проведено понад 9 тисяч перевірок. Як результат, за виявлені зловживання тими, хто порушував природоохоронне законодавство, відшкодовано 1 млн. 840 тис. гривень. Виявлені також самовільні рубки дерев. Зупинена розробка 57 лісосік. Із них 36 — з ануляцією лісорубних квитків. Щодо екологонебезпечних підприємств, то, як повідомив голова Закарпатської ОДА І. Різак, уже найближчим часом будуть переглянуті ліміти на допустиму норму викидів. На думку спеціалістів, вони досить занижені. А тому ставиться завдання зі збільшення оплати коштів за викиди в навколишнє середовище. Якщо в 2002 році ця сума становила 500 тис. гривень, то в минулому 2003-му — вже 880 тис. гривень. Але і ця цифра, на думку губернатора, не відображає збитків від нанесеної шкоди, повідомляє Василь ЗУБАЧ , Ужгород.

Помирає кожен 74-й

Тернопільська область — одна з найменших: тут проживає один мільйон сто тридцять чотири тисячі жителів. Торік Тернопільщина втратила 15 тис. 342 людей, а це на 490 осіб більше, ніж за відповідний період 2002 року. Іншими словами, помирає кожен 74-й житель області. Найчастіше на Тернопільщині помирають від ішемічної хвороби серця — 8 тис. 900 осіб, від судинних уражень мозку — 1 тис. 850 осіб, від новоутворень — 1 тис. 900 осіб. Медики стривожені, що зростає летальність від хвороб органів дихання (940 випадків), нещасних випадків (472), хвороб органів травлення (377). Від туберкульозу (всіх форм) померло торік 158 осіб, випадкових отруєнь алкоголем 114, самогубств 133 людей. Дещо неочікувана цифра щодо смерті від гіпертонічної хвороби (нею страждає дуже багато людей): від цієї недуги померло 270 осіб.Страшна статистика і щодо дитячої смертності, зокрема віком до одного року. Всього померло торік 80 немовлят. Єдине, що трохи тішить, — кількість новонароджених в області. Торік прийшло у світ 9 тисяч 600 немовлят, повідомляє Тетяна БОЙКО , Тернопіль.

Кордон перетинають яблука, горіхи та висівки

Тільки за одну добу держкордон Луганської області з Російською Федерацією в обох напрямках перетнули близько 6 тисяч осіб. Як повідомила прес-служба Луганської митниці, це відповідає середньому показнику. Аналіз перетинів на прикладі одного дня дозволяє побачити типову картину. Так, серед мігрантів були зафіксовані незаконослухняні громадяни. Наприклад, у Станично-Луганському районі неподалік від митного поста «Червона Таловка» прикордонники та митники затримали автомобіль «КамАЗ», завантажений трьома тоннами висівок, які водій авто намагався нелегально в обхід митного контролю ввезти з Росії до України. У Свердловському районі предметом порушення стала тонна яблук, яку намагався вивезти в об’їзд пункту пропуску «Должанський» 28-літній житель Ростова-на-Дону. У цьому самому районі, але тепер уже неподалік від міста Червонопартизанська, варта кордону зупинила автомобіль «УАЗ», у якому 22-літній місцевий житель віз із Росії контрабандними стежками 240 кілограмів горіхів. Представники Луганської митниці стосовно всіх вищезазначених порушників відкрили адміністративні справи. Ведеться дізнання, після завершення якого справи передадуть до суду. Буде розглянуте питання про конфіскацію на користь держави всіх затриманих товарів, повідомляє Олена ПРИВЕН , Луганськ.

Сімейних лікарів більшає

Цими днями в селі Єсень, що недалеко від Ужгороду, відкрили вже шістнадцяту амбулаторію загальної практики сімейної медицини. Голова райдержадміністрації Сергій Лапоног зазначив, що «амбулаторію зручно розмістили в самому центрі населеного пункту — поряд школа, сільська рада, пошта. Для нового медзакладу надали просторе приміщення, де колись розташовувалося правління колгоспу». Протягом десяти місяців ішла реконструкція. Зараз до послуг селян — лабораторний, оглядовий, маніпуляційний, дитячий кабінети. Є й потрібні ліки для надання первинної меддопомоги. Голова райради Наталі Сейковська сповістила: «Невдовзі завеземо устаткування для стоматологічного центру, купимо електрокардіограф, комп’ютер і дві машини, адже амбулаторія береться обслуговувати жителів двох ближніх сіл — Петрівки та Саловки». Начальник відділу охорони здоров’я Ужгородської РДА Віктор Боднар сказав, що до квітня амбулаторії сімейної медицини, апробовані світовою практикою охорони здоров’я, з’являться ще в двох селах — Коритнянах і Холмоку, повідомляє Василь ЗУБАЧ , Ужгород.

«Дитяче» законодавство працює слабо

На початок нинішнього року в Житомирській області на обліку у відповідних службах знаходилось 2244 так звані неблагополучні сім’ї, в яких виховувалось 5122 дитини. Вищу міру покарання» державні і комунальні органи застосували у минулому році до 305 батьків і матерів, позбавивши їх батьківських прав. У 2003 році виявлено і взято на облік у відповідних органах 148 «бігунків», які систематично втікають із своїх родин (таких 101 дитина) або інтернатів. Наведена статистика, за словами старшого помічника прокурора області Жанни Кукси, свідчить про те, що законодавство із захисту прав дітей працює в регіоні слабо. Районні служби у справах неповнолітніх часто не мають достатньої кількості працівників, а в школах іноді не стурбовані відсутністю дітей, які місяцями не ходять на уроки, повідомляє Валерій КОСТЮКЕВИЧ , «День».

Ігри для розуму

У Стаханові в Палаці культури імені Горького відбулися зональні ігри обласного чемпіонату знавців серед школярів. За право репрезентувати свій регіон на фінальній грі в Луганську боролися команди учнів шкіл Стаханова, Первомайська, Алчевська, Брянки, Кіровська, Перевальського та Попаснянського районів. Як повідомила медіа-група ЛООО «Регіон», гравці змагалися в трьох вікових групах. Правила чемпіонату відрізняються від правил відомої всім телегри «Що? Де? Коли?» лише тим, що відповіді подавалися журі в письмовому вигляді і змагання проводилося в два тури. Серед запитань були й такі, відповісти на які зміг би, мабуть, не кожен дорослий. Проте, за словами Сергія Скорика, віце-президента Луганського міського клубу знавців, члена журі та ведучого гри, при підготовці питань враховувався вік гравців. Завдання готувалися з опорою на шкільну програму. Головна мета обласного чемпіона знавців — популяризація й поширення інтелектуальних ігор серед дітей та молоді, організація змістовного дозвілля школярів. Проте учасники та керівники команд говорили про ігри не лише як про форму проведення дозвілля, але й як про добрий стимул для поповнення багажу знань, тренування логіки, уваги, швидкості мислення. Стаханов став першим містом, де було проведено зональні ігри чемпіонату нинішнього року. Усього організатори мають провести п’ять таких турнірів. Потім юних знавців прийме Красний Луч, повідомляє Олена ПРИВЕН , Луганськ.

Газета: 
Рубрика: