Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Депутатські «страшилки»

5 листопада, 2003 - 00:00

У четвер у Верховній Раді має відбутися голосування щодо кандидатури Геннадія Васильєва, запропонованої Президентом на посаду генерального прокурора України. Більшість депутатів позитивно відгукуються про професійні й людські якості першого віце-спікера. Дехто практично впевнений у позитивному рішенні парламенту. Зокрема, в понеділок Володимир Литвин спрогнозував, що в четвер його колега стане новим генпрокурором. За словами координатора парламентської більшості Степана Гавриша, більшовики вже ухвалили рішення підтримати кандидатуру першого віце-спікера Геннадія Васильєва.

Як відомо, свого часу депутати проголосували за нинішню президію ВР «у пакеті», тому цілком природно, що сьогодні хтось може пригадати про свою квоту й захоче задовольнити свої «кадрові апетити». Хоча постійний представник Президента в парламенті Олександр Задорожній вважає, що «це страшилки», спікер ВР не виключає можливості кадрових змін у складі президії ВР: мовляв, «у наш бурхливий час все можливо». Пристрасті нагнітає й нашоукраїнець Микола Томенко, заявляючи, що Васильєв буде обраний генпрокурором «тільки в пакеті». За його словами, в цей «пакет» будуть входити посади першого віце- спікера, «за певних обставин віце-спікера», окремих членів Кабінету Міністрів, а також глав деяких комітетів парламенту. У той же час колега М. Томенка по фракції Володимир Філенко сказав «Дню», що «це питання (про можливі зміни в керівництві ВР. — Ред. ) треба адресувати не «НУ», а більшості».

Більшість парламентаріїв, серед яких є й опозиціонери, висловлюються проти перерозподілу портфелів і крісел. На думку Олександра Турчинова (БЮТ), є «серйозна небезпека, що деякі політичні сили, зацікавлені в дестабілізації роботи ВР, використають це як привід для зміни не лише віце-спікера, а й спікера». О. Турчинов вважає, що такий перерозподіл є недоцільним, і в цьому питанні опозиційні сили повинні зайняти єдину позицію. Комуніст Г. Крючков також не бачить підстав для постановки питання про ротацію або зміну керівництва Верховної Ради. За його словами, фракція, яка висувала Г. Васильєва на посаду першого віце-спікера, має запропонувати іншу кандидатуру. Позафракційний Олександр Волков взагалі впевнений, що «ні про яке пакетне голосування не може бути й мови, вони повинні продовжувати працювати на своїх посадах». Депутат також додав, що якщо якась політична сила хоче відкликати спікера або віце-спікера, то в неї один шлях — збирання 150 підписів і винесення цього питання на голосування ВР.

Водночас Леонід Кравчук у інтерв’ю «Дню» висловив припущення, що схвалення парламентом кандидатури Васильєва неминуче призведе до ротації керівництва ВР. Глава фракції СДПУ(О) сказав, що до нього вже звертаються члени фракції із запитанням: «Чому ми не можемо мати свого першого віце- спікера, адже в нас уже немає представника в президії (після виходу О. Зінченка з СДПУ(О). — Ред. )?» За його словами, якщо буде відповідне рішення фракції, то есдеки висунуть свого кандидата. У віце-спікера О. Зінченка, колишнього однопартійця Леоніда Кравчука, щодо цього своя думка: «Необхідності переголосування всього пакету немає».

Напевно, у більшості з цього приводу немає єдиної думки. Глава фракції «Регіони України» Раїса Богатирьова висловила бажання бачити в кріслі першого віце- представника їхньої фракції. Координатор більшості Степан Гавриш упевнений, що наступником Васильєва буде представник не донецьких, а, скоріше, «партнерської політичної сили, що підтримує ідею політичної реформи». До речі, той же О. Волков серед найбільш ймовірних кандидатом на посаду першого заступника спікера назвав комуніста Адама Мартинюка.

Дмитро ЖИРЕНКО
Газета: