Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

За відмову в інформації журналістам — відповідальність

1 листопада, 2003 - 00:00

Шосткинська міжрайонна прокуратура Сумської області направила до суду кримінальну справу стосовно начальника міського ЗАГСу, яка звинувачується у перешкоджанні професійній діяльності журналістів.

У немилість чиновниці потрапив місцевий тижневик «Перекресток», який з дня свого заснування у 1991 році під рубрикою «Архіваріус» щотижня публікував отримані у міському ЗАГСі дані про народжуваність, смертність та кількість одружень у місті. Але віднедавна начальник установи почала відмовляти журналістам у співробітництві, мотивуючи своє рішення тим, що, мовляв, газета не хоче взамін отриманої інформації безкоштовно друкувати надану ЗАГСом рекламу. «Перекресток» спробував було через офіційний письмовий запит головного редактора довести своє право на отримання даних, якi його цiкавили, але начальниця на нього ніяк не зреагувала. І тоді, аби змусити чиновницю поважати закон, газета звернулася по допомогу до прокуратури.

Проведена нею перевірка підтвердила законність вимог журналістів. прокуратура порушила кримінальну справу. Чиновниця, до речі, має юридичну освіту і повинна знати про існування в Кримінальному кодексі України статті 171, яка за перешкоджання професійній діяльності журналістів передбачає досить суворі санкції, серед яких є й позбавлення волі строком на 3 роки.

Сергій ХАНІН, Суми
Газета: 
Рубрика: