Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Українські миротворці провели першi операцiї

29 серпня, 2003 - 00:00

Невдовзі ООН може отримати більше повноважень для управління в Іраку. Американські дипломати повідомляють, що це, зокрема, стосуватиметься формування багатонаціональних миротворчих сил. Щоправда, повідомляє «Рейтер», Вашингтон хоче залишити за собою право командувати такими силами.

Зміну політики Сполучених Штатів, які досі не поспішали ділитися управлінськими повноваженнями в Іраку, пояснюють по-різному. По- перше, Вашингтон виявився неспроможним самотужки стабілізувати ситуацію. Щодня в країні гинуть американські або британські вояки, набирає обертів іракський партизанський рух. Учора через напад озброєних іракців на британський конвой було вбито одного західного вояка, іншого — тяжко поранено. По- друге, скоро постане питання збору донорських коштів для відбудови країни. У цій справі можуть стати в нагоді Франція й Німеччина, які відмовляються брати участь у стабілізаційних силах в Іраку через неврахування їхніх позицій американцями до й після недавньої війни. І Париж, і Берлін наполягають, аби по Іраку було схвалено нову резолюцію, яка б розширювала повноваження ООН. Схоже, Вашингтон вирішив піти на компроміс. Лишається очікувати розгляду проекту резолюції.

Загальний неспокій в Іраку, щоправда, не стає на заваді українським миротворцям виконувати покладені на них завдання. Очевидно, не тільки тому, що населення східних територій Іраку, де й перебувають українці, вважається менш агресивним до прибулих іноземців, але й завдяки професіоналізму. Про здобутки у виконаних операціях щодня рапортує Міноборони України. Зокрема, на минулому тижні українські вояки разом із американськими морськими піхотинцями затримали двох місцевих мешканців, у яких було вилучено автомат АК-47. А трохи пізніше — ще двох озброєних осіб, які при затриманні відкрили вогонь. Щоправда, жертв вдалось уникнути. Затриманих було передано до військової поліції США. Згодом український патруль допоміг іракським поліцейським затримати 9 нелегальних мігрантів, які незаконно перетнули кордон Ірану з Іраком. Крім того, українськими саперами під час обладнання табору було знайдено 48 вибухонебезпечних предметів.

Як повідомили в Міноборони, стан здоров’я наших миротворців задовільний. Поки що вояки мешкають в наметах, однак після відповідного облаштування переберуться до приміщень. Зрозуміло, що до п’ятизіркового готелю тамтешнім казармам буде дуже далеко, однак українці намагаються й за наявних засобів створити затишні умови. Так, миротворці зі складу 5-ї окремої механізованої бригади вже можуть дивитися понад двісті телевізійних каналів супутникового телебачення. Зараз фахівці працюють над налаштуванням антени на супутник «Сиріус», через який транслюються й українські телеканали. Непогані стосунки, вочевидь, склалися в українців із місцевим населенням. На День незалежності до українських миротворців приїжджав із привітаннями губернатор провінції Васіт. Під час виступу він, зокрема, наголосив: «Вірю, що згодом Ірак стане такою ж незалежною державою, як і Україна».

Сергій СОЛОДКИЙ, «День»
Газета: