Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Ціни на курортах сонячної Болгарії

8 серпня, 2003 - 00:00

На чорноморському узбережжі Болгарії можна виділити три основні курорти: Албена, Золоті Піски й Сонячний Берег. Усі інші місця найчастіше описуються турагентствами так: «Ну, це поряд із…»

В останній місяць літа на чорноморське узбережжі Болгарії не пробитися. Тому відпочити за копійки не розраховуйте. Мінімальна ціна тижневої поїздки (включаючи авіаквитки) — 300 у. о. Але це двозірковий готель і півкілометра до пляжу. Враховуючи, що під час відпочинку на морі «зірковість» готелю має дійсно важливе значення (на відміну від екскурсійних турів, наприклад), це далеко не найпривабливіший варіант.

Відпочинок у готелі 3*, що стоїть за сто метрів від моря (в Золотих Пісках), обійдеться приблизно 400 у. о. (з розрахунку на тиждень).

Максимальний за вартістю варіант — приблизно $700 за тиждень (п’ятизірковий готель з усіма умовами). У готелі менше 3* їздити не радимо — хорошого відпочинку не вийде за всього бажання.

При розміщенні в одномісних номерах додайте до вищенаведених цифр по 15 — 25%. За кожний додатковий тиждень відпочинку плюсуйте по 60 — 75% ціни тижневого туру. Так можна розрахувати приблизну вартість практично будь-якої поїздки. Найдорожчий болгарський варіант (так, інформація для тих, хто цікавиться) — приблизно 2100 у. о. на людину за тритижневе (заїзд у липні — на початку серпня) перебування в п’ятизірковому готелі.

Тепер про те, які витрати очікують вас після прибуття на курорт.

Як і в будь-якому популярному у туристів місці, ціни на болгарському узбережжі доволі завищені. При цьому врахуйте, що в різних його частинах вартість одних і тих же товарів/послуг може різнитися в декілька разів. За словами тих, хто їздить у Болгарію не один рік, найдешевше відпочивати в районі Варни. При цьому не факт, що там чимось гірше, ніж на інших курортах.

Пляшка пива в районі Золотих Пісків коштує близько 1 євро. Тим часом у Варні вона обійдеться вам не дорожче за 50 євроцентів. Літрова пляшка коли коштує стільки ж. За 0,5 ракії — місцевої горілки — залежно від якості можна віддати до $3,5. Можна знайти й рази в два дешевше, але можна прокинутися в спекотний літній день з хворою головою.

Те ж «розмаїття» спостерігається і в діяльності обмінних пунктів. За 1 долар у Варні дають трохи більш як 2 Лв, за той же долар на більшості інших курортів — трохи більш як півтора. Обмінюючи гроші, будьте акуратні. Є безліч способів обдурити довірливого туриста.

Скажімо, на табличках поряд з деякими обмінниками зазначають курс обміну для сум від $1000 і вище. Якщо ви міняєте менше, то курс уже зовсім інший. Загалом, в обменніку найкраще відразу прямо спитати, скільки левів ви отримаєте за суму, що є у вас в доларах/євро.

Діні (болгарською так називаються кавуни, але аж ніяк не динi — зверніть увагу!) коштують до 20 центів за кілограм. Круші (груші — тут без каверзи) обійдуться любителю вітамінів максимум в $1/кг. Праскові (персики) трохи дорожче. Хоча ціна, звичайно, дуже залежить від місця купівлі. Вдень і на пляжі все, природно, дорожче, ніж надвечір і на ринку в центрі міста.

Ресторанчики й бари в туристичних центрах працюють до пізньої ночі. Годують у Болгарії непогано. Нормальний обід у якому-небудь кафе в курортному містечку обійдеться вам приблизно в $15 — 20.

Щодо непродовольчих товарів, то тут усе — як на будь-якому курорті. Не потурбувалися про те, щоб взяти із собою декілька зайвих фотоплівок? Купуйте втридорога. Зате різні креми для загару коштують тут дешево.

Якщо раптом з’явиться бажання, можете взяти напрокат автомобіль і помандрувати дорогами країни. Ціна залежить від того, яке саме авто вам необхідне і в якому місті розташовано прокат. У прибережних містах Fiat Punto SX коштує приблизно 50 євро/доба, «Жигулі» — 15 — 30 євро.

Якщо раптом потягне на «екзотику», можете взяти напрокат нашу рідну «вісімку». Обійдеться це в 15 — 30 євро, знов-таки залежно від місця.

Більшість болгар старшого й середнього віку чудово розуміють російську. У молодого покоління із цим гірше. У зв’язку з тим, що практично половина тутешніх туристів — німці, німецька мова найбільш популярна. З англійською — це як пощастить, можуть і не зрозуміти.

Газета.ru

Газета: 
Рубрика: