Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Швейцарські гроші та наші таланти

У Вінниці відбувся перший фестиваль ім. Петра Чайковського та його меценатки Надії фон Мекк
5 червня, 2003 - 00:00

— Нарешті наша місцева влада усвідомила, що це за ім’я і яке його значення у світовій культурі, — каже Тетяна Сніжко, музикознавець вінницької обласної філармонії.

На чотириденний фестиваль з’їхались музиканти з кількох країн, в перший день твори Чайковського виконували діти.

— Рівень підготовки у наших навчальних музичних закладах настільки високий, — пояснив Максим Філанчак, адміністратор фестивалю, — що Чайковського навіть діти грають із задоволенням.

Задоволення шукали і прості вінничани, бо всі симфонічні концерти, хоч вони і потребують свого специфічного слухача, пройшли з аншлагом.

— Український слухач — найкращий, — сказала Джо Юй-Бо, піаністка з Китаю, лауреат міжнародних конкурсів. Китаянку найбільше вразила любов українців до музики:

— У вас навіть на зупинках і на базарах співають.

А диригента з Швейцарії Гунгарада Маттеса, який привіз на фестиваль новий міжнародний симфонічний оркестр INSO захопив потенціал українських музикантів: майстерність, що перемагає жахливий стан інструментів та життя музикою, яке дозволяє жити без грошей. А, оскільки Гунгард Меттес із дитинства мріяв створити свій оркестр, тому завдяки швейцарським грошам і нашим талантам він це отримав. Втім, до вершини мрії — оркестр європейського рівня і слави, ще не дійшов, але років за п’ять сподівається підкорити цю скелю. Хоча, коли п’ять років тому у Львові він починав створювати свій оркестр, то лише хотів допомогти українським музикантам. Їхній талант вже визнав швейцарський слухач, до якого вони їздять двічі на рік. Тепер справа за земляками. Тому зараз INSO робить турне по Україні.

Мирослава СОКОЛОВА, Вінниця, Фото Каріни САЛОВОЇ
Газета: 
Рубрика: