Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Російські шанси від Вашингтона

15 травня, 2003 - 00:00

По-перше, американський дипломат хотів би заручитися підтримкою нової резолюції по Іраку, яка передбачає скасування міжнародних санкцій. По-друге, слід обговорити питання, пов’язані з запланованим візитом Джорджа Буша до Санкт- Петербурга в кінці травня. Обидва питання в певній мірі взаємопов’язані. Підтримка резолюції може згладити труднощі, які виникли між американцями та росіянами за останній час. За рахунок чого американським властям буде легше пояснити, чому лідер країни відбуває до колеги, який виступав проти повалення ворога — Саддама Хусейна. Інша справа — чи піде на такий бартер Кремль? Згідно наданому американцями проекту резолюції, США і їхні союзники отримають право продавати іракську нафту і витрачати отриману виручку на власний розсуд, без узгодження з міжнародними організаціями. Росія не згодна з варіантом резолюції, який надає такі широкі повноваження представникам коаліції, і наполягає на поверненні військових інспекторів в Ірак. Очевидно, що російська наполегливість щодо необхідності додаткової перевірки Іраку на наявність зброї масового знищення — принциповість, викликана неврахуванням Штатами інтересів Москви під час антиіракської кампанії. Але ця принциповість відрізняється від російських настроїв щодо американської політики ще піврічної давності. Тоді Москва, можливо, вірила в уникнення воєнного сценарію в Іраку. Тепер, коли на кін поставлено можливість участі російських підприємців в реконструкції повоєнної держави, ситуація різко змінилася, як і налаштованість до прийняття рішень у політичної еліти Росії. Російські політики дедалі частіше заявляють: міжнародне право слід поважати, але власні інтереси ще більше, натякаючи, що Москва ризикує знову програти в політичному плані через підтримку резолюції, проте може виграти в економічному. Так, голова комітету з міжнародних справ Ради Федерації Михайло Маргелов вважає позицію Росії щодо резолюції «доволі уразливою». «Нагадаю, що коли в Багдаді панував Саддам Хусейн, ми наполегливо вимагали скасування санкцій», — говорить Маргелов. «Логічно, аби місія військових інспекторів була доведена до кінця, оскільки Рада Безпеки повинна поважати свої рішення. Однак це не повинно виглядати як перешкода нормалізації життя в Іраку в ім’я принципів міжнародного права. Це ускладнить наші відносини з новою владою Іраку і захист наших інтересів», — вважає сенатор.

Учора Колін Пауелл висловив сподівання, за повідомленням Інтерфаксу, що існуючі між Росією і США протиріччя щодо Іраку будуть подолані на наступних самітах у Санкт-Петербурзі і французькому Евіані. За повідомленнями російських джерел, основними питаннями на зустрічі міністра закордонних справ Росії Ігоря Іванова й Пауелла були ті, які, по-перше, стосуються ситуації довкола Іраку, а по- друге, співпраці Москви з Іраном у сфері ядерної енергетики. Сторони також обговорили тему боротьби з тероризмом. Пауелл прибув до Росії із Ер-Ріяда, столиці Саудівської Аравії, де побував на місці вибухів, у результаті яких загинули як мінімум 29 осіб, включаючи сімох громадян США. У той же час стався теракт у понеділок у чеченському селі Знаменське, де загинуло 59 осіб. Володимир Путін уже порівняв обидві трагічні події, назвавши їх подібними. Саме антитерористична боротьба поєднала США і Росію після трагедії 11 вересня. Схоже, фактор антитерору й цього разу може зіграти ключову роль у поєднанні позицій Москви і Вашингтона.

КОЛИ ВЕРСТАВСЯ НОМЕР

Щонайменше 20 осіб загинуло учора внаслідок вибуху в Чечні. Це сталося в селищі Ілісхан-Юрт Гудермеського району під час релігійного свята. Кілька десятків осіб отримали поранення. Більшість жертв — люди похилого віку, заявив віце-прем’єр республіки Мовсар Хамідов.

Представники чеченської адміністрації повідомляють, що вибух влаштувала жінка- камікадзе. Радник глави адміністрації Чечні Шамсаїл Саралієв повідомив, що сам глава адміністрації Ахмад Кадиров, який брав участь у святі, не постраждав. Вважають, що акція могла бути спробою замаху на його життя. «Чи є жертви та постраждалі серед інших чиновників, встановлюється», — заявив Саралієв Інтерфаксу. За даними Інтерфаксу, у святі брали участь до 15 тисяч осіб. Прокурор Чечні Володимир Кравченко підтвердив Інтерфаксу факт вибуху. «Жінка-камікадзе використала пояс шахіда», — сказав Кравченко. Сформовано слідчу бригаду, яка вирушила на місце події, заявив прокурор. Це другий великий теракт у Чечні з початку цього тижня. 12 травня бойовики-камікадзе висадили начинену вибухівкою вантажівку поруч з комплексом адміністративних будівель у селищі Знаменське Надтеречного району Чечні. За останніми даними, жертвами того теракту стали 59 осіб.

Представник регіонального оперативного штабу в Чечні Ілля Шабалкін припустив, що за скоєним учора терактом стоять люди з оточення Аслана Масхадова. У ФСБ тим часом повідомляють, що до підготовки смертників, які здійснюють теракти у Чечні, може бути причетний арабський терорист, виходець із Саудівської Аравії Абу аль-Валід. За даними Інтерфаксу, російські спецслужби вважають взаємопов’язаними теракти, скоєні останніми днями в Чечні та Саудівській Аравії. У свою чергу заступник генпрокурора РФ Сергій Фрідінський повідомив, що у Чечні терористи «відпрацьовують» один мільйон доларів, отриманий нещодавно з-за кордону. «Маємо дані, що приблизно тиждень тому до Чечні надійшла велика сума грошей — близько одного мільйона доларів, і як результат — серія великих терактів, скоєних останніми днями», — сказав він.

Сергій СОЛОДКИЙ, «День»
Газета: 
Рубрика: