Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Країні потрібен «сильний президент»

25 квітня, 2003 - 00:00


Пiд час учорашнього спілкування Леоніда Кучми з журналістами у прес-центрі президентської Адміністрації йшлося про економічні тенденції, політичну ситуацію всередині країни і за її межами.

ПОЗИТИВНI ЗМIНИ

Отже, згідно з традицією, економіка... У Президента «є підстави» говорити про її «позитивну динаміку». За підсумками першого кварталу, темп зростання ВВП становив 7%, а темп зростання промислового виробництва — 10,7%. Особливий акцент Президент зробив на тенденціях у виробництві товарів народного споживання (зростання — 14,9%) і підвищенні «реальних доходів населення» на 18%. Бюджет, за словами Кучми, на поточний момент виконано на 101%, що «дало можливість повністю профінансувати державні витрати» й обслужити зовнішні борги держави.

У кредитно-фінансовій сфері, як з’ясувалося, справи йдуть не гірше. 41,5 млрд. грн. банківських кредитів і 21,4 млрд. грн. депозитів від населення дають Президенту підстави вважати, що «гроші працюватимуть на економіку». Не виключено, що в окремих її напрямах попрацюють і гроші міжнародних фінансових організацій. Леонід Кучма сказав, що в України «є всі підстави влітку вийти на домовленості з МВФ» про поновлення співпраці за програмою «випереджальний» stand-by. Крім цього, в розмові Президента з директором Світового банку Джеймсом Вульфенсоном досягнуто принципової домовленості про фінансування проектів «Електронний розвиток України» в розмірі $5 млн. і модернізації податкової служби на $40 млн. $200 млн. від СБ, за словами Л. Кучми, можуть бути спрямовані на кредитування сільського господарства.

Президента, як і раніше, непокоїть «гальмування податкової реформи» в країні. За його даними, податкова недоплата на теперішній момент виросла до 15 млрд. грн. Причому на третину цієї суми державi «нiчого взяти» — 5 млрд. грн. заборгованості припадає на підприємства-банкрути. Вкрай невтішною є ситуація в легкій промисловості. Її питома вага у ВВП за одинадцять років незалежності України, як відзначив Президент, полегшала з 10% у 1990-му до 1,6% у 2002 році. На все це, на високу плату за банківський кредит (18%) і на низькі показники інвестиційних кредитів (5% від загального числа позик) глава держави звернув увагу уряду, парламенту і НБУ.

РЕФОРМА ДО ЖОВТНЯ

Насиченою виявилася та частина прес-конференції, яка була присвячена політичній реформі та майбутнім президентським виборам. Тут Леонід Кучма зробив ряд принципових заяв і кілька натяків. Передусім, він сказав, що референдум щодо внесення змін до Основного Закону «обов’язково буде». І попросив журналістів не ставити після слова «буде» крапку: референдум буде тільки після того, як Верховна Рада 300-ма голосами затвердить закон про проведення конституційної реформи. Тоді-то це питання і буде винесено на обговорення всієї України. «Не треба вигадувати те, чого немає в житті», — підкреслив Президент, поділившись частиною технології зміни Конституції. У тому сенсі, що голосування щодо програми уряду Януковича (нагадаємо, її обговорення закінчилося скандалом) «показало, що в парламенті є конституційна більшість».

З’ясувалося, що «політична реформа повинна відбутися до виборів Президента України в 2004 році у жовтні місяці». Але що саме станеться з політичним устроєм нашої країни до цього часу, невідомо. Крім того, що Леонід Кучма вважає доцільною трансформацію Верховної Ради у двопалатний парламент. А тому закон про вибори народних депутатів вважає за краще не «чіпати до наступних парламентських виборів»: невідомо, яким цей парламент буде.

Л. Кучма також висловив готовність обговорювати окремі складові реформи з депутатами і населенням. Із близько ста тисяч листів від останнього, до речі, Президент виділив звернення одного громадянина, який попросив не віддавати парламенту право призначати керівників силових міністерств. Відповідаючи на запитання «Дня» з цього приводу, Леонід Кучма сказав, що «хоче, щоб в Україні залишався сильний президент». Цікаво також, що постановку питання в сюжеті одного з телеканалів («бабусю в селі запитали про політичну реформу») Президент вважав некоректною. Краще, на його думку, було у неї поцікавитися, чи вистачає їй на прожиття.

Не все однозначно і з коментарем Леоніда Кучми, зробленого в Афінах, після голосування програми Януковича. Багато хто, можливо, поспішив «коронувати» Віктора Федоровича на президентство. Учора Леонід Кучма повторився з цього приводу: його радує, що уряд спирається на підтримку переважної більшості Верховної Ради. Але повторив у тому контексті, що спиратися — мало, «треба ще робити конкретні дії». Зокрема, «виконувати закон про підвищення мінімальної заробітної плати» за повною програмою. А це, як уже тепер очевидно, практично нездійсненне.

ЗАКОНИ УКРАЇНИ ДО ЄС «НЕ ГОТОВІ»

Цікавий акцент Президент зробив на стратегічному прагненні України увійти до ЄС. «На конференції в Афінах Україна не стала членом Європейського Союзу, але ми на це і не розраховували», — сказав він, відзначивши, що загальне ставлення країн Євросоюзу до нашої держави «не може не радувати». «Не радувати» Леоніда Кучму може той факт, що «з 15 законів на відповідність вимогам СОТ в Україні прийнято тільки 4». А відповідність правового поля нашої країни умовам прийняття до ЄС, за словами Президента, і взагалі вимірюється «нульовою позначкою». У зв’язку з цим Леонід Кучма звернув увагу на те, що «немає конкретної роботи в парламентському комітеті з питань євроінтеграції». Хоча, підкреслив Президент, «багато що повинен ініціювати Кабінет Міністрів».

Говорячи про ситуації за межами України в цілому, Президент висловив надію, що після війни в Іраку «світ зможе створити адекватну систему міжнародної безпеки», «інакше все розвалиться».

В’ячеслав ДАРПIНЯНЦ, «День»
Газета: