Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / ПЛАНЕТА

19 грудня, 2002 - 00:00

Леонід Кучма зустрівся з Едуардом Шеварднадзе

Учора відбулася зустріч «віч-на-віч» президентів України та Грузії Леоніда Кучми та Едуарда Шеварднадзе. Після цього відбулися українсько-грузинські переговори в розширеному складі під головуванням лідерів двох держав. За словами грузинського президента, візит Кучми планувався давно, оскільки існувала необхідність обговорення найактуальніших питань двостороннього і регіонального характеру. Глави держав звернули увагу на розвиток регіональної неформальної організації ГУУАМ (Грузія, Україна, Узбекистан, Азербайджан, Молдова). Грузія тільки з Україною уклала договір про дружбу, співпрацю і взаємодопомогу. Ця обставина, як заявляють офіційні особи у Тбілісі, свідчить про наявність стратегічних відносин між Грузією та Україною. Сьогодні український Президент вирушить із дводенним робочим візитом до Узбекистану, повідомив Інтерфакс-Україна.

У Туркменістані заарештовано 46 осіб

Президент Туркменістану Сапармурат Ніязов заявив, що у справі про замах на нього заарештовано 46 осіб, серед них 17 іноземців. За словами Ніязова, розслідування велося відповідно до міжнародних стандартів та місцевих законів. Правозахисники піддали слідство критиці за облави на цілі сім’ї, які проводилися з метою арешту підозрюваних. Сам Туркменбаши звинуватив у замаху лідерів опозиції, які перебувають у добровільному вигнанні. Останні заперечують свою провину, повідомило Бі-Бі-Сі.

Дума — за надзвичайний стан у Чечні

Російська Держдума закликала президента Росії Володимира Путіна ввести надзвичайний стан у Чечні. У заяві депутатів йдеться, що це допоможе захистити права цивільного населення і посилити контроль над діями федеральних сил на території Чечні. Депутати також порекомендували виробити програму виведення російських військ з території Чечні та план політичного врегулювання в республіці. Учора командуючий Північнокавказьким військовим округом генерал-полковник Геннадій Трошев відхилив пропозицію міністра оборони перевести його в Сибір. Трошев різко негативно висловився про цю перспективу, заявивши, що він добре виконує свою роботу, і причин для переведення його на інше місце немає. Міністерство оборони, у свою чергу, назвало заяву Трошева недоречною.

Тимчасові учасники РБ ООН вивчають скорочену доповідь Іраку

Десять тимчасових членів Ради Безпеки ООН отримали у вівторок увечері відредаговану версію декларації Іраку про програми розробки зброї масового знищення, після того, як п’ять постійних країн-учасниць (США, Велика Британія, Франція, Росія, Китай) вивчили повну версію, повідомляє Бі-Бі-Сі. чений варіант звіту нараховує близько 3 тисяч сторінок, у той час, як на перший варіант досьє паперу було витрачено як мінімум вчетверо більше. З версії, що пройшла цензуру, вилучено імена і назви компаній з метою запобігання витоку інформації, що може призвести до поширення зброї масового ураження. Голова комісії інспекторів Ханс Блікс виступить з першою заявою щодо іракського звіту вже у найближчий четвер. У 10 непостійних членів Ради Безпеки ООН є тільки кілька днів на те, щоб вивчити іракське досьє, перш ніж Блікс дасть свою оцінку документу. Очікується, що детальніший висновок буде готовий тільки кілька тижнів по тому. Виступ голови інспекторів неминуче спричинить потік дипломатичних обговорень. Проте, швидше за все провідні політики світу обговорюватимуть не сам документ, а те, як про нього говорив Блікс.

«Аль-Каїду» не знищено

Терористичне угруповання «Аль-Каїда» становить глобальну загрозу миру і безпеці, і вона відтворила в Афганістані певну кількість навчальних таборів. До таких висновків дійшли експерти ООН, які після 11 вересня 2001 року займаються моніторингом терористичної діяльності. В опублікованій доповіді говориться, що це угруповання може розраховувати в даний час на підтримку приблизно 10 тис. активістів по всьому світу. Хоч по ній нанесено відчутного удару, вона не зазнає труднощів із вербуванням нових бойовиків. «Структура «Аль-Каїди», судячи з усього, отримала сильних ударiв, але продовжує бути істотною загрозою миру і безпеки у глобальному масштабі, — говориться в документі. — Без широкомасштабного обміну інформацією, без співпраці поліцейських структур, без повного фінансового контролю на всесвітньому рівні «Аль-Каїда» збереже здатність діяти, вербувати прихильників і переозброюватися».

Багдад відмовив «Лукойлу»

Іракський уряд розірвав контракт із російською нафтовою компанією «Лукойл», щоб покарати її за спроби отримати підтримку США на випадок повалення багдадського режиму. Про це заявив віце-прем’єр уряду Іраку Тарік Азіз в інтерв’ю канадській газеті «Нешнл пост», даному в Багдаді. «Лукойл» вирушив у Вашингтон, щоб добитися запевнень у тому, що його контракт буде втілено в життя і після усунення іракського режиму, — сказав Азіз. — Ці дії обурливі, оскільки вони підписали контракт з нами». Минулого тижня Багдад анулював контракт із консорціумом російських компаній, очолюваним «Лукойлом», на розробку в Іраку багатого нафтового родовища «Західна Курна» вартістю $3,7 млрд. Причиною розриву, за словами офіційних осіб Іраку, послужило те, що російська сторона не вела там робіт, передбачених угодою.

Газета: 
Рубрика: