Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

СБУ порушує мовчання про наркобізнес

27 листопада, 2002 - 00:00

У п’ятницю відбулася презентація унікальної книги. Її написав професійний експерт СБУ, який оприлюднив факти, відомі до цього часу лише вузькому колу борців із наркобізнесом. Зі слів самого автора — Ігоря Гриненка — СБУ вирішила порушити мовчання для того, щоб розширити фронт боротьби із поширенням наркоманії. На сьогодні наркотики вживають 180 мільйонів людей, а обсяг наркоринку більший, ніж обсяг автомобільного, сталі і заліза. За даними ООН, він становить 500 мільярдів доларів, тобто 8% усієї міжнародної торгівлі. Не обнадіюють і дослідження, проведені різними країнами. У США, наприклад, порахували, що звичайний наркоман здійснює близько 200 злочинів на рік. А за даними правоохоронних органів Великої Британії, 75% усіх злочинів у країні здійснюють наркомани, і 70% їхнього прибутку становить крадіжка.

Книга, зі слів виконавчого секретаря Асоціації психіатрів Семена Глузмана (який, до речі, брав безпосередню участь у тому, щоб вона з’явилася на світ), цінна тим, що останнім часом говорити про проблему наркоманії стали все більше з погляду легалізації легких наркотиків, ніж профілактики цього явища в суспільстві. І тому, незважаючи на те, що аргументи скептиків у питанні доцільності розголошування такої конфіденційної інформації звучали досить голосно — мовляв, надмірна обізнаність населення може мати зворотну дію, — загалом ідея та її виконання були схвалені.

У своїй книзі Ігор Гриненко охарактеризував проблему з різних позицій. У розділі «Кримінологія» він у всіх деталях описав «сильні сторони» даного бізнесу, правила гри наркоділків й основні тенденції, які спостерігалися в різні періоди. У «Економіці» оприлюднив розрахунки доходної та витратної частини, відповідність попиту пропозиції, а також своєрідні ринкові угоди між представниками «профспілки» з різних країн. Не оминув автор і геополітику — саме на її основі він пояснює виникнення тих чи інших тенденцій. Окремий розділ присвячений українській наркоманії та наркобізнесу. І. Гриненко стверджує, що для того, щоб отримати у країні реальну цифру наркозалежних, офіційну (68 тисяч) варто помножити як мінімум на три. Щорічне зростання захворюваності становить 12%, з яких 11% — діти 12-13 років. У 2001 році наркомани скоїли 1100 злочинів, а у 2000 році з незаконного обігу було вилучено 30 тонн сировини.

Оксана ОМЕЛЬЧЕНКО, «День»
Газета: 
Рубрика: