Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Цензори потребують допомоги психотерапевта

14 серпня, 2002 - 00:00

Жорстка порнографія, бойові мистецтва і «жахливчики» з вампірами безупинно ллються з екранів, перед якими п’ять днів на тиждень з дев’ятої до п’ятої сидять 16 співробітників організації, які накладають вікові обмеження на кіно- і відеопродукцію. Перше групове заняття з психологічного розвантаження пройшло у штаб-квартирі організації у Лондоні.

«Цензори занадто збуджені, — повідомляє газета. — Вони працюють з неймовірною «пропускною здатністю», і нерідко їм доводиться цілий день дивитися жорстке порно... Інтелектуальний зміст цієї роботи зараз дуже відрізняється від того, що було раніше».

Традиційно цензори переглядали фільми у маленьких індивідуальних кінозалах, влаштованих прямо в офісі. Але з розвитком відео і DVD вони стали все частіше брати «домашні завдання» і продовжують працювати вдома. Кожен з них у результаті переглядає близько десяти тисяч одиниць кіно- і відеопродукції на рік. А режисери у наші дні нерідко виходять за межі дозволеного — як, наприклад, творці скандально відомого фільму Baise- Moi, в якому жертва групового згвалтування протягом усієї стрічки мстить чоловікам, або Irreversible, добрі дев’ять хвилин якого віддані під відверто сексуальне дійство. Два роки тому було прийнято судове рішення, відповідно до якого цензори повинні ставити позначку «R18» на фільми з назвами типу «Ненсі — медсестра-німфетка» або «Збуджена кицька». Це маркування означає, що фільми ці можна буде придбати тільки у секс-шопах. Як пише «Санді таймс», Меггі Міллс, яка працювала раніше цензором, одного разу змушена була звернутися до психіатра — після того, як побачила у фільмі «Нью-йоркський патрач» вельми натуралістично зняту бійку, в якій як знаряддя використовувалася розбита пляшка. За словами Річарда Фалкона, який працював цензором протягом 13-ти років — до 1997 року, — винна в усьому лібералізація обмежень на порнографію.

Тетяна ПОЛIЩУК, «День»
Газета: 
Рубрика: