Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Вибори по-американськи: пес проти політика

5 липня, 2002 - 00:00

Кетрін Харріс набула широкої популярності, взявши активну участь у дебатах навколо результатів виборів президента США у 2000 році. Саме результати голосування у Флоріді тоді стали визначальними для Джорджа Буша, який у результаті і зайняв Овальний кабінет. У документі, складеному Комісією США з цивільних прав, стверджується, що під час торішніх президентських виборів у штаті Флоріда чорношкіре населення штату було значною мірою позбавлене виборчих прав. Основними мішенями критики авторів документу стали перші особи штату: губернатор Флоріди Джеб Буш, брат нинішнього хазяїна Білого дому і глава канцелярії штату Кетрін Харріс. Вони звинувачуються у «недбалості при виконанні службових обов’язків». Голова американської комісії з прав людини Мері Франсіс Беррі звинуватила Харріс також у тому, що вона «перешкоджає об’єктивному аналізу ситуації, яка склалася на президентських виборах 2000 року».

Розслідування показало, що представникам чорношкірих американців та інших меншин, на голоси яких розраховували демократи, чинили перешкоди у виконанні їх цивільного обов’язку. Як повідомляє «Гардіан», Катрін Харріс, за підтримки Джеба Буша, з початку року проводила цілеспрямовані чистки списків зареєстрованих виборців. У результаті з процесу голосування виявилися виключеними тисячі виборців на тій підставі, що вони або ніби є запеклими злочинцями, або не брали участі в попередніх виборах, або змінили адресу.

Уейн Гентнер говорить, що він хотів би підкреслити нерівність при фінансуванні виборчих кампаній в американській політичній системі. За словами Гентнера, цей процес недоступний для більшості простих громадян. «Ми сподіваємося, що, виставивши собаку проти відомого всій нації політика, нам вдасться привернути увагу до проблем виборців», — сказав він. Разом з добровольцями Гентнер виходить на вулиці, щоб зустрічатися з населенням, потискувати руки (або лапи) і роздавати агітаційні матеріали. Хазяїн Персі стверджує, що його пес — натхненний консерватор, нетерпимий до злочинності. Прихильникам Персі нічого також побоюватися можливих скандалів на сексуальному грунті — він стерилізований.

Поки що Гентнер витратив на свою кампанію близько $600, Харріс же — приблизно $1,7 млн. У її прес- службі ставляться до спроб Персі добродушно.

Юлія КАЦУН
Газета: