Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Демаркаційний стрибок по-українськи

11 травня, 2002 - 00:00

Заява прем’єр-міністра України прозвучала пiсля виступiв держсекретаря МЗС України Олександра Чалого, міністра закордонних справ Анатолія Зленка, що викликали нервову реакцію в Москві. Достатньо згадати недавні пасажі російського посла Вiктора Черномирдiна в Україні та першого заступника міністра закордонних справ Росії Валерія Лощиніна. Про необхідність упорядкування кордону з Росією та Білоруссю говорив і Президент Леонід Кучма. Отже, можна говорити про тенденцію, яка, можливо, свідчить про досягнення українською виконавчою владою певної визначеності.

Питання демаркації кордону між Україною та Росією завжди належало до одного з найгостріших у відносинах. З одного боку, Київ намагається належним чином його облаштувати, аби перешкодити масовим потокам нелегальних мігрантів-азіатів, які проникають до нас із російської території. З другого, Москва вважає, що будь-яке позначення кордону на місцевості створить додаткові проблеми в пересуванні українських та російських громадян. До того ж, як зауважують у російському МЗС, демаркація — досить дороге задоволення через велику протяжність кордону в 2 тисячі кілометрів. Російські мас-медіа, iмовiрно, говорячи те, про що не каже офіційна Москва, звертають увагу на можливе виникнення після демаркації проблем для України в економічному плані: підвищення цін на газ та нафту, квотування українських товарів на російському ринку тощо. У Києві, очевидно, такий розвиток подій враховують, тому й намагаються вирішити всі непорозуміння із демаркації на політичному рівні. Наприклад, Україна пообіцяла не демаркувати кордон в односторонньому порядку, що міжнародне право цілком дозволяє.

Але виглядає на те, що українське керівництво налаштоване перейти від слів до справи iз демаркацiї. Делімітацію (позначення на карті) сухопутної ділянки українсько- російського кордону було завершено ще в минулому році. До липня цього року країни сподіваються завершити визначення місць проходження кордону в Азовському морі. Після цього Україна має намір приступити до демаркації, про що заявив недавно секретар Ради національної безпеки та оборони Євген Марчук.

Між тим на 17 травня планується зустріч українського та російського президентів у Сочі, і на ній Леонід Кучма та Володимир Путін могли б дійти згоди з порушеного питання. Тим більше, що в Росії, ставлячи під сумнів доцільність демаркації кордону з Україною, зовсім не заперечують фактів проникнення з їхньої території на українську нелегальних мігрантів, перевезення наркотиків.

Газета: