Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Більшість» створено

Поки — лише з приводу початку роботи
27 квітня, 2002 - 00:00

«Повільним, але зваженим» назвав процес прийняття рішень депутатської групи, що готує Верховну Раду нового скликання до першої сесії, головуючий на вчорашньому засіданні Адам Мартинюк. До бою готові: процедуру відкриття сесії затверджено, порядок оформлення тимчасової президії парламенту теж, правила голосування визначено й, за словами Адама Мартинюка, лише 13 «мажоритарників» досі не визначилися зі своєю фракційною орієнтацією. Не будемо зупинятися на детальному обговоренні новими народними обранцями пропозицій «організаційної» робочої підгрупи на чолі з Георгієм Крючковим. Процес тягнувся так довго, що у парламентського дебютанта екс-міністра оборони Олександра Кузьмука урвався терпець: «Давайте не говорити, а голосувати!» — періодично закликав він своїх нових колег до дії. Більшість колег, які скучили, судячи з усього, за парламентською трибуною, закликів не слухали, раз у раз пропонуючи вписати в ритуал відкриття парламенту елементарні речі. Чого тільки варта проголосована депутатами пропозиція вставати в обов’язковому порядку під Гімн України.

Взагалі, засідання пройшло без ексцесів. Адам Мартинюк люб’язно, «щоб не нагнiтати пристрастi до початку роботи парламенту», надавав слово всім бажаючим. Парламентарії, на знак вдячності, голосували пропозиції головуючого, виявляючи не характерну для них одностайність. Відзначимо принципові. По-перше, склад тимчасової президії Верховної Ради буде сформовано з шести представників парламентських фракцій — відповідно до їхньої кількості в парламенті (хто буде першим, а хто шостим, визначать самі представники — парламентська група пропонує підійти до цього питання «в алфавітному порядку»). До затвердження голiв комітетів голосування в парламенті буде проходити відразу ж після обговорення тих чи інших законопроектів.

О 10.00 14 травня голова парламенту 3-го скликання Іван Плющ вітає новообраних народних депутатів, дякує парламенту 3-го скликання й запрошує найстарішого за віком депутата на трибуну для оголошення тексту присяги (в цьому, як і в попередньому скликанні — Слава Стецько). Після прийняття присяги на вірність державі (на цьому моменті комунiст Георгій Крючков зробив особливий акцент: «хто не прийме» — «позбавиться мандата») новообрані парламентарії ставлять підписи у відомості реєстрації й отримують персональні картки для голосування. Свою роботу перша сесія Верховної Ради четвертого скликання завершить 12 липня.

В’ячеслав ДАРПІНЯНЦ, «День»
Газета: