Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

208 гривень за підтримку боєздатності

сплачує держава цивільним працівникам Збройних сил
24 квітня, 2002 - 00:00

Учора, відзначаючи десяту річницю свого існування, Всеукраїнська профспілка працівників Збройних сил України провела свій третій з’їзд, на якому було визначено подальші напрями роботи профспілки і заслухано звіт про роботу за останні п’ять років. Обговорення останнього, до речі, ще раз підтвердило істину: «Армія — дзеркало суспільства». Підтвердженням цього став опис актуальних проблем цивільних працівників, інтереси яких і представляє профспілка (сьогодні практично кожний четвертий в складі ЗСУ — цивільний), що прозвучав в доповіді. Передусім, це недостатнє фінансування Збройних сил України, і як результат — затримки виплат заробітної плати. Так, терміни заборгованості Міністерства оборони за виготовлену підприємствами продукцію і надані послуги деяким ремонтним підприємствам, військовим будівельним організаціям, комбінатам побутового обслуговування сягають п’ять місяців.

Крім того, за словами голови центрального комітету Всеукраїнської профспілки працівників ЗСУ Дмитра Мірошниченка, торік на доплати до посадових окладів не вистачило понад 73 млн. гривень. Не допомогли навіть додаткові 25,5 млн. гривень, виділені з бюджету на збільшення фонду оплати праці. Проблема загострюється і затримками доплат за підтримку боєздатності і це, як заявив «Дню» Д. Мірошниченко, враховуючи те, що багато хто з працівників вимушений постійно працювати в бункерах під землею. І додав: «Не применшуючи достоїнства інших професій, такі умови, безумовно, вимагають матеріальних компенсацій». А на сьогоднішній день, за його словами, середня зарплата понад 160 тисяч цивільних працівників ЗСУ становить 208 гривень, що менше ніж на сто гривень прожиткового мінімуму.

Гостро стоїть для працівників ЗСУ і проблема так званого прихованого безробіття, коли професіонали високого рівня змушені працювати неповний робочий місяць. Для армії, до речі, враховуючи те, що в Україні залишилося ще досить багато закритих гарнізонів, ця проблема є особливо актуальною. На підтвердження своїх слів Д. Мірошниченко, привів той факт, що останнім часом ЦК профспілки отримав понад 46 тисяч листів із скаргами від своїх членів. Проте Д. Мірошниченко наголосив, що профспілка веде активну боротьбу за збереження робочих місць. За його словами, тепер уже жодний керівник не може звільнити працівника без згоди на це ЦК профспілки. Проте, як зазначив голова профспілки, цього мало для розв’язання проблем. Профспілці і особливо його місцевим організаціям треба активізувати свою роботу і при взаємодії з роботодавцем — Міністерством оборони, намагатися найближчим часом розв’язати проблему зрівнювання мінімальної зарплати і прожиткового мінімуму, а також намагатися вирішити питання про збереження і атестацію робочих місць.

Михайло ЗУБАР, «День»
Газета: 
Рубрика: