Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

У зоні тимчасової уваги

Чорнобильці чекають не «сезонних» обіцянок, а регулярної допомоги
24 квітня, 2002 - 00:00

Учора, напередодні 16-ї річниці аварії на Чорнобильській АЕС, відбувся «круглий стіл» «Чорнобиль-2002: жити, а не виживати», організований Всеукраїнською асоціацією «Афганці Чорнобиля» за участю керівників громадських організацій силових структур країни, що об’єднують учасників ліквідації аварії на ЧАЕС. На зустрічі обговорювалися шляхи вирішення проблем, пов’язаних з подоланням наслідків трагедії. Зокрема, внесення змін до законодавчої бази, що стосуються реструктуризації системи пільг для інвалідів Чорнобиля, організації та оплати кваліфікованої медичної і соціально-психологічної допомоги тощо. За словами одного з учасників «круглого столу», голови громадської організації «Фонд інвалідів Чорнобиля» генерал-майора Анатолія Вовка, «всі передбачені на сьогоднішній день державою «чорнобильські» пільги і гарантії набагато ефективніше було б замінити конкретною адресною допомогою». До речі, на сьогоднішній день борг держави з виплат інвалідам Чорнобиля становить близько 550 млн. грн., а розмір пенсій за інвалідністю не підвищувався з 1996 року. Більшість присутніх висловили свою стурбованість відсутністю у майбутньому парламенті людей, які б лобіювали інтереси «чорнобильців» у Верховній Раді. У зв’язку з цим представники громадських організацій заявили про наміри самостійно, шляхом мітингів і звернень до уряду, привертати увагу влади до ліквідаторів не лише у переддень річниці катастрофи, але й протягом року.

Однією з найбільш актуальних на сьогоднішній день, на думку учасників «круглого столу», залишається проблема медичної і психологічної допомоги людям, які брали участь у процесі ліквідації аварії. Голова Комітету військових ветеранів Чорнобиля Анатолій Сергієнко, спираючись на проведені Комітетом дослідження, заявив, що «останнім часом серед причин смерті «чорнобильців» на перше місце поступово виходить самогубство(!)». Психологи і психіатри говорять про так званий синдром радіофобії — психічне порушення, що розвивається у багатьох ліквідаторів на основі сильного і тривалого стресу. Також фахівці відзначають високий показник смертності від серцево- судинних та онкозахворювань серед «чорнобильців». Багатьом потерпілим потрібно постійно приймати дорогі препарати.

Підбиваючи підсумки зустрічі, голова правління асоціації «Афганці Чорнобиля» Олександр Тимченко підкреслив першочерговість вирішення «чорнобильських» проблем, саме соціального сектора, а також оголосив про прийняття найближчим часом звернення членів громадських організацій, що об’єднують учасників ліквідації аварії на ЧАЕС, до парламенту України нового скликання з пропозиціями щодо поліпшення справ у галузі соціального захисту постраждалих унаслідок аварії на ЧАЕС. Він також відзначив необхідність привернення уваги громадськості до проблем ліквідаторів, «які здійснили 16 років тому подвиг, рівний за доблестю фронтовому».

Ганна ТЕЛЮК
Газета: 
Рубрика: