Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / ПЛАНЕТА

24 квітня, 2002 - 00:00

Британська поліція захистить рідкісних тварин

У Великій Британії створено спеціальний підрозділ кримінальної поліції по боротьбі зі злочинами проти рідкісних представників фауни. Як передає РIА «Новости» , цей підрозділ повинен покласти край діяльності злочинних угруповань та окремих осіб, які займаються незаконною торгівлею і контрабандою рідкісних тварин. Щорічний обіг світового «чорного» ринку рідкісних тварин і виробів з них становить більше 3,5 млрд. фунтів стерлінгів. Найбільш поширеним видом злочину в цій сфері є контрабанда тварин для подальшого виготовлення з їхніх кісток, шкіри або шкури різних прикрас, покривал, сумок, килимів. За заявою керівництва нового підрозділу, він має намір працювати у тісному контакті з громадськими міжнародними організаціями, які займаються захистом диких рідкісних тварин. На думку нишпорок, ті, хто з корисливих мотивів здатний знищитити найбільш рідкісних представників фауни, можуть скоїти й інші небезпечні злочини. Тому боротьба з криміналом у цій галузі повинна стати частиною загального наступу на злочинність.

Позов молдовської опозиції прийнято

Європейський суд з прав людини прийняв до розгляду позов Християнсько-демократичної народної партії проти керівництва Молдови щодо акцій протесту, що проходять у Кишиневі, повідомляє Інтерфакс . ХДНП оскаржила в Європейському суді рішення Вищої судової палати Молдови, яка визнала акції протесту, що відбуваються в Кишиневі, незаконними. Автори позову вважають, що цим рішенням судова інстанція порушила їхнi права на свободу вислову. Жодної офіційної реакції молдовського керівництва з цього приводу поки не надходило. Відомо, проте, що подібні позови можуть розглядатися роками, тому навряд чи Кишиневу можуть загрожувати будь-які наслідки найближчим часом.

Склад комісії ООН щодо Дженіна названо

Генеральний секретар ООН Кофі Аннан оголосив в понеділок склад комісії, якій він доручив провести розслідування в таборі палестинських біженців в Дженіні, повідомляє Інтерфакс . У комісію увійдуть колишній президент Фінляндії Мартті Ахтісаарі, колишній Верховний комісар ООН у справах біженців Садако Огата і колишній президент Міжнародної федерації Червоного Хреста Корнеліо Сомагура. Як заявив К. Аннан, члени комісії зустрінуться в одній з європейських країн і мають вирушити на палестинські території «як тільки це стане можливим». У таборі палестинських біженців в Дженіні на Західному Березі ріки Йордан, де проживало близько 15 тис. осіб, протягом кількох днів ізраїльська армія вела бої з бойовиками, використовуючи проти них танки і бойові вертольоти. За свідченнями очевидців, вся центральна частина табору лежить в руїнах. При цьому дані про жертви, надані різними сторонами, надто розбіжні. Ізраїльська сторона говорить про «кілька десятків» убитих палестинців, за даним Палестинської національної адміністрації, там загинуло понад 500 чоловік. Під час боїв ізраїльська армія втратила убитими 14 солдатів.

Газета: 
Рубрика: