Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Чоловіча консультація

11 квітня, 2002 - 00:00

Лідер «Нашої України», який поїхав, за словами його прес-секретаря, на відпочинок, як завжди, не поспішає відгукуватися на заклики Юлії Тимошенко. Зате Соцпартія виявила готовність «стати елементом демократичної більшості Верховної Ради, метою якої є, зокрема, «недопущення до влади в парламенті представників блоку «За ЄдУ!». Принаймні, про це йдеться в повідомленні прес-служби СПУ. Щоправда, це твердження дещо не збігається зі словами самого Олександра Мороза про те, що пропозицію Блоку Юлії Тимошенко необхідно розглянути, а потім уже вирішувати, як бути.

Тим часом надходять відомості й про переговори «За ЄдУ!» з «Нашою Україною» — але вельми суперечливі. Приміром, «уповноважений до проведення переговорів з боку «За єдину Україну!» Сергій Тігіпко повідомляє журналістам, що 8 квітня обидва блоки «почали консультації про можливість спільного створення більшості в новій Верховній Раді», а «нашоукраїнці» Валерій Асадчев і Володимир Бондаренко на прес- конференції заявляють, що вважають такий альянс неможливим, оскільки між двома блоками є «дуже серйозні антагонізми». «Ми будемо боротися всіма силами, щоб зберегти фракцію «Нашої України» монолітною, — сказав також Володимир Бондаренко, — й основою для цього є проблема майбутніх президентських виборів». За його словами, в політичних сил «є усвідомлення» необхідності йти до цих виборів «вже із сьогоднішнього дня». В. Бондаренко також висловив думку, що майбутні президентські вибори є «суто партійними» й блоки «За єдину Україну!» й «Наша Україна» будуть виступати на них кожен зі своїм кандидатом. Тобто в «НУ» — як і раніше, відсутність єдності на тлі мовчання лідера...

Іншими словами, в суперечках про конфігурації парламентської більшості народилася передусім істина про те, що після закінчення парламентської виборчої кампанії в Україні де-факто розпочалася кампанія з виборів Президента.

До речі, згідно з повідомленням агентства Інтерфакс-Україна, консультації з лідерами партій і блоків, що пройшли у парламент, з приводу формування більшості почав Леонід Кучма. Учора Президент зустрівся з лідером СДПУ(О) Віктором Медведчуком.

Мар’яна ОЛIЙНИК, «День»
Газета: