Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / УКРАЇНА

10 квітня, 2002 - 00:00

«Електронна Україна»: крок перший

Вчора у Національному палаці «Україна» розпочалася акція «Електронна Україна», яку спільно проводять Держкомітет зв’язку та інформатизації України, Українська асоціація виробників телекомунікаційного обладнання, Українська асоціація операторів зв’язку «Телас», виставкові компанії «Ікомтел» та «ХітЕкспо». Ця акція має стати першим кроком до створення загальнонаціональної програми «Електронна Україна», яка впроваджуватиметься на кшталт «Електронної Європи». «Сьогодні ми вперше декларуємо про початок цього проекту», — сказав голова Держкомзв’язку Станіслав Довгий. Метою цієї державної програми має стати створення єдиного інформаційно-телекомунікаційного простору, який охоплюватиме всю територію держави. Як вважають фахівці, завдяки розвитку інформаційних та телекомунікаційних технологій, географічні кордони незабаром втратять своє значення як економічний фактор, і увесь світ розвиватиметься у напрямку до глобального ринку. Серед заходів, які широко репрезентують сучасні напрями електронного розвитку, — спеціалізована виставка телекомунікацій, мереж та WEB-технологій «Телеком & Internet-2002», міжнародний бізнес-форум «Технології. Бізнес. Суспільство», міжнародна конференція «e. Development», конференція «Нові телекомунікаційні технології». Під час проведення акції, яка триватиме чотири дні, демонструватиметься сучасне телекомунікаційне обладнання, послуги зв’язку, можливості Internet, використання е-технологій у державному управлінні, економіці, бізнесі та освіті, повідомляє кореспондент «Дня» Петро ІЖИК .

Уряд готовий віддати «Хліб України» банку. Але обов’язково вітчизняному

Уряд України збирається приватизувати державну акціонерну компанію (ДАК) «Хліб України», оскільки сьогоднішній її статус «надає більше можливостей для зловживань», заявив віце-прем’єр-міністр Леонід Козаченко. За його словами, Кабмін не погоджується з тим, щоб новим власником став зарубіжний трейдер, побоюючись, що в цьому випадку він може зайняти монопольне становище на українському ринку. «Найкраще, якщо це буде банк, який зможе залучити додаткові обігові кошти, здійснити ефективний менеджмент», — сказав віце-прем’єр. При цьому, як підкреслив Л. Козаченко, держава контролюватиме діяльність компанії через контрольний пакет акцій, а майно ДАК залишиться у державній власності. Л. Козаченко вважає, що необхідно радикально змінити структуру компанії, встановити контроль за її грошовими і ресурсними потоками, впровадити сучасну модель управління.

Пробний камінь з написом: cкарбниця зобов’язується

Міністерство фінансів України 15 травня випустить першу серію казначейських зобов’язань загальною номінальною вартістю 50 млн. грн. Вже затверджено форму бланка з вісьмома щоквартальними купонами, а також порядок визначення продажної вартості цих цінних паперів на період з 15 травня до 12 листопада 2002 року. Виплати за купонами проводитимуться щоквартально, починаючи з 16 серпня 2002 року. Термін обігу першої серії завершується 14 травня 2004 року і з 16 травня почнеться погашення зобов’язань. Їх продажна вартість змінюватиметься кожні 15 днів. На перші півмісяця від дня випуску і після погашення першого купона Мінфін встановив її на рівні 50,37 грн., тоді як напередодні виплати купона зобов’язання продаватимуться за ціною 52,02 грн.

Усього ж уряд України збирається випустити вісім серій казначейських зобов’язань номіналом 50 грн. для населення на загальну суму 400 млн. грн. (термін обігу — 24 місяцi). Вони розміщуватимуться виключно на добровільних засадах.

«День» відправив фотомитця до світової антології

Ужгородець Михайло Паліпчак у 2000 році був відзначений першою премією на Міжнародному фотоконкурсі, що вже кілька років проводить наша газета. Талановитий фотомитець продовжував натхненно працювати, і як результат — цього року Михайла Паліпчука представлено шістьома сторінками ілюстрацій і біографічною довідкою у антології сучасної еротичної фотографії «The Mammoth Book of Illustrated Erotica» серед 75 ведучих фотомайстрів світу, котрі спеціалізуються в цьому жанрі. Об’ємний том включає понад 500 чорно-білих фотографій. Вийшов він у видавництвах «Constable Robinson» (Лондон) і «Carroll & Graf» (Нью-Йорк), повідомляє Василь ЗУБАЧ , Ужгород.

Про природжену любов до Індії

У понеділок у столиці стартували «Дні індійського кіно». Цього разу вони присвячені десятиріччю встановлення дипломатичних відносин між Україною та Індією. Нинішній четвертий фестиваль індійського кіно, який відбувається у Будинку кіно, спробував представити весь спектр сучасного кіно цієї країни. Від політичних і релігійних проблем, з якими стикаються жителі прикордонних із Пакистаном районів, — до традиційних ліричних оповідей, круто замішаних на драмі і комедії, піснях і танцях. У програмі фестивалю — «Патріот» Джона Метью, «Раб» Вікрама Бгатта, «Так, бос» Азіза Мірзи. Присутність у програмі класики — Радж Капура з його «Бродягою» 1951 року — за задумом впорядників задумана не стільки для старшого покоління глядачів, стільки для молодих, щоб показати, з чого почалося незалежне індійське кіно. У планах організаторів фестивалю, серед яких крім посольства Індії ще й фонд «Далекий Схід», Спілка кінематографістів, Міжнародне товариство «Свідомість Крішни», проведення подібного фестивалю в багатьох містах України. Можливо, що наступного разу українській аудиторії продемонструють провокаційну «Камасутру» Міри Наїр, чиє «Весілля у сезон дощів» номінували цього року на «Оскара», — повідомляє Діана БАЗИЛЯК , «День»

Усі знають, що мало яке індійське кіно закінчується трагічно. «Хеппі-енд — це емблема Індії, тому що правда повинна перемогти неправду», — пояснює посол Індії Відья Бхушан Соні, який на прес- конференції, приуроченій до початку кінофестивалю, показав себе як справжній знавець кіномистецтва. Коли ж посол сказав, що його в українцях здивувала «природжена любов до Індії», то це нікому з присутніх не здалося перебільшенням. Хоч би тому, що вже третє покоління переживає закоханість у індійське кіно. І вже стає незрозуміло, чи то воно відкриває для себе цей кінематограф, чи то це почали позначатися гени бабусь, які захоплювалися «Зітою і Гітою».

Закарпатських бюджетників підтримує митниця і... порушники

41,8 млн. гривень від успішної діяльності закарпатських митників залишилися в місцевому бюджеті. Тобто вчасно отримають належні виплати всі бюджетники Закарпатського краю, студенти і пенсіонери. Це стало відомо на нараді керівного складу Карпатської регіональної митниці з підбиття підсумків роботи в першому кварталі. Завдання з перерахування коштів до Державного бюджету виконане на 104,7 відсотка. Левова частка залишається в області для бюджетників. Керівник прес-служби митниці Віра Туряниця сказала, що протягом першого кварталу порушено 12 кримінальних справ загальною вартістю 4,8 млн. гривень та запроваджено 744 протоколи про порушення митних правил на суму майже 16 млн. гривень, повідомив Василь ЗУБАЧ .

Газета: 
Рубрика: