Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Зміїне питання»вирiшуватимуть у Києвi

31 січня, 2002 - 00:00

Уряди України та Румунії домовилися підготувати варіанти вирішення проблеми острова Зміїний до планованої на квітень— травень зустрічі президентів Леоніда Кучми та Іона Ілієску, повідомляє Інтерфакс-Україна. Про це повідомив на прес-конференції в Бухаресті прем’єр- міністр України Анатолій Кінах. За його словами, наступний раунд переговорів між двома країнами з підготовки договору про режим державного кордону та угоди про делімітацію континентального шельфу і виключних економічних зон на Чорному морі відбудеться в Бухаресті в лютому. У свою чергу, прем’єр-міністр Румунії Адріан Нестасе заявив, що, незважаючи на можливість звернутися для розв’язання суперечок до міжнародних судових інстанцій, румунська сторона розраховує на розв’язання цієї проблеми на двосторонньому рівні. Ця проблема, вважає Нестасе, має не тільки економічну суть, але є проблемою добросусідства.

У той же час інформовані джерела зазначають, що попередній раунд переговорів, який відбувся минулого тижня в Києві, завершився безрезультатно, а позиція румунської сторони залишилася незрозумілою. Румунія завжди наполягала на тому, що не висуває жодних територіальних претензій до України. Перед підписанням базового договору між двома країнами в 1997-му румунська сторона оскаржувала статус острова Зміїний і його належність Україні. Крім того, на чорноморському шельфі, як вважається, містяться запаси нафти й газу — а їх розвідка й видобуток неможливі без вирішення всіх проблем з розмежуванням і лінією державного кордону. Процес переговорів ніколи не йшов гладко, але зі зміною влади в Румунії спостерігалася повна відсутність будь-якого просування. Суть розбіжностей і можливих претензій, а також аргументація сторін не оприлюднюється.

Попри прикордонні питання, українсько-румунським відносинам явно не йдуть на користь і проблеми з Криворізьким гірничо-збагачувальним комбінатом, у спорудження якого Румунія вклала свого часу близько $700 млн., і досить логічно очікує будь-якої віддачі.

У всякому разі, візит Кінаха, а також планований на весну візит румунського президента дозволяють припускати, що відносини можуть зрушити з теперішньої «мертвої точки».

Інф. «Дня»
Газета: 
Рубрика: