Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Америка втомилася воювати

30 січня, 2002 - 00:00

Згідно з останніми опитуваннями журналу «Тайм», тільки 16% американців, насамперед, цікавила військова частина традиційної щорічної доповіді президента Буша про стан справ у країні, з якою голова Білого дому виступив учора ввечері. Це була перша подібна промова Буша з часу обрання його главою країни. Однак виступу президента в Америці з нетерпінням чекали не тому. Перше таке звернення Буша до нації припало на час, коли вже пройшов перший шок від трагедії 11 вересня, і, як показують опитування громадської думки, більшість американців вже не бере за основу національної політики успіхи антитерористичної кампанії. Людей набагато більше цікавить робота, яку, згідно з даними Сі-Ен-Ен, з 11 вересня втратили 800 тисяч американців, і загалом стан економіки. У 2003 фінансовому році американській адміністрації доведеться знайти $80 мільярдів, щоб звести кінці бюджету. А американці у цей час хочуть отримати обіцяні президентом асигнування на освіту та безкоштовні ліки для людей похилого віку.

Зменшення цікавості американців до успіхів воєнної операції в Афганістані — чіткий сигнал нинішньому президенту, батько якого після операції «Буря в пустелі» 1991 року мав приголомшливий рейтинг, але вже наступного року розгубив його і врешті-решт поступився Білим домом демократу Біллу Клінтону. Більшість аналітиків схильні вважати, що це сталося через недостатню увагу Буша-старшого до злободенних економічних і соціальних проблем.

Буш-молодший зробив висновки з минулого, і один із акцентів своєї промови переніс на пакет економічних стимулів, головним пунктом якого є скорочення податків. План Білого дому затвердила Палата представників Конгресу, але заблокував Сенат, який контролюється демократами. Демократи заявляють, що адміністрація має намір скоротити податки переважно більш ніж забезпеченим людям, а рядові роботяги будуть платити державі як і раніше. Щоб насолити Бушу, демократи також запросили на його виступ десять співробітників збанкрутілого енергетичного гіганта «Енрон». Скандал навколо його розорення, згідно з останнім опитуванням «Нью-Йорк таймс», в очах більшості американців асоціюється саме з республіканським керівництвом країни.

До загострення й без того різкої критики з боку демократів республіканської адміністрації у цьому році доведеться звикнути. У листопаді повинні відбутися проміжні вибори до Палати представників Конгресу, де Республіканська партія, до якої належить нинішній президент, неухильно втрачає місця ще з часів Рузвельта.

Варвара ЖЛУКТЕНКО, «День»
Газета: 
Рубрика: